Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beatrice Lenoir

Beatrice LenoirSanat Yapıtı yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
454
Görüntülenme

Beatrice Lenoir Sözleri ve Alıntıları

Beatrice Lenoir sözleri ve alıntılarını, Beatrice Lenoir kitap alıntılarını, Beatrice Lenoir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hem resim, hem heykel yapan Leonardo da Vinci'nin, bu iki sanatı birbirinin karşısına koyup, ağırlığı resme verirken yaptığı budur: "Resim ile heykel arasında bunlardan başka şu farkları da buluyorum: heykelci, yapıtlarını ressamın harcadığından daha büyük bir çaba ile gerçekleştirir; ressam da kendi yapıtlarını ortaya koyarken daha büyük bir entelektüel çaba harcar.”
Sayfa 15 - YKYKitabı okudu
"Doğa hiçbir şeyi kusurlu yaratmaz. Güzel ya da çirkin olsun tüm biçimlerin bir varoluş nedeni vardır; ve varolan tüm varlıklar arasında, olması gerektiği gibi olmayan tek bir varlık yoktur.”
Sayfa 55 - YKYKitabı okudu
Reklam
Doğal ya da sanatsal olsun güzellik böylelikle, dünya ile aramızda varolan ve kullanma ya da bilmeyle sınırlı kalan belirli tarzda bir ilişkiden bizi özgür kılar. Heidegger bu akıl yürütmeyi "Sanat Yapıtının Kökeni"nde bazı yanlarıyla geliştirip sürdürürken sanatın doğa üzerindeki özgüllüğünün altını önemle çizer, çünkü sanat, nesnelerin gerçekte ne olduklarını gözler önüne sermekle kalmayıp, dünyayı bütünler. Heidegger bu denemesinde, nesneyi genel olarak neyin belirlediğini anlamak için, her gün kullanılan bir nesnenin (bir çift ayakkabı) incelenmesini ve onu temsil eden yapıtla (Van Gogh'un bir tablosu) karşılaştırılmasını önerir. Oysa bu ayakkabıların basit bir betimlemesi de, yapım sürecinin gözlenmesi de, kullanılış biçimleri de bu ayakkabıların nesne olarak kavranmasını sağlamaz Hiçbir Yere Varmayan Yollar.
Sayfa 30 - YKYKitabı okudu
Her şey güzel olabilir, yeterki kendi türünde yetkin olsun...
Sayfa 220Kitabı okudu
"Doğa hiçbir şeyi kusurlu yaratmaz. Güzel ya da çirkin olsun tüm biçimlerin bir varoluş nedeni vardır ; ve varolan tüm varlıklar arasında, olması gerektiği gibi olmayan tek bir varlık yoktur."
"Bizi oluşturan, yetkinlestiren şeyin ortaya konan yapıtın görünüşleri ya da dünya üzerindeki etkileri değil, bizim o yapıtı ortaya koyuş biçimimiz olduğunu düşünüyordum.”
Sayfa 17 - YKYKitabı okudu
Reklam
Yaşamanın hiçbir tadı kalmazdı o zaman
“Nedenleri ve sonuçları kesin olarak bilseydik, varlıkları çok daha kolaylıkla, oldukları gibi canlandırabiliriz. Öykünmenin kusursuz olduğu ve nedenlerle benzerlik gösterdiği ölcüde doyuma ulaşırdık."
Sayfa 57 - YKYKitabı okudu
Sanatçıysa, tersine, görür: yani onun yüreğiyle bir olmuş gözü Doğa'nın bağrına işleyerek, onun içinde barındırdığı şeyleri okur. İşte bu yüzden, sanatçının yalnızca gözlerine inanması gerekir.
Doğa, ortaya koyduğu yaratığın yaşaması ve varlığını sürdürmesi, varlığını koruması ve üremesi yönünde davranır; bunu yaparken de onun güzel ya da çirkin görünmesi gibi bir kaygı taşımaz.
Sayfa 55 - YKYKitabı okudu
Yaratıcı ile yarattığı şey arasında, onun yabancılaşmasından başka, hiçbir bağ kalmamaktadır. Baudelaire bu kopuşu şöyle anlatır: "Çalışmaya başlar başlamaz, gizemli ve parlak modelime çok uzak durduğumu fark ettiğim bir yana, farklı bir şeyler yaptığımı da sezinledim, ki bu durum benden başka herkese gurur verirdi ama yapmayı tasarladığı şeyi doğru yapmayı en büyük onur kabul eden bir şairi ancak derinden yaralayabilirdi" (Paris Sıkıntısı, giriş bölümü).
Sayfa 16 - YKYKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.