Bekir Karadağ

Bedruddin Ayni yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
133
Görüntülenme

Bekir Karadağ Gönderileri

Bekir Karadağ kitaplarını, Bekir Karadağ sözleri ve alıntılarını, Bekir Karadağ yazarlarını, Bekir Karadağ yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayni'nin yaşadığı Memlükler dönemi, İslâmi ilimlerin gelişmesi bakımından İslâm tarihinin en parlak dönemleri arasında kabul edilir. Zira Memlükler Devleti, Müslümanların Endülüs ve Biladı Şam'da haçlılarla, doğuda Moğol istilası ile boğuştuğu bir dönemde kurulmuştur. Söz konusu tehditlerden dolayı birçok alim güvenlı bır liman olarak gördükleri Memlükler'in hüküm sürdüğü bölgelere özellikle de Mısır'a sığınmak zorunda kalmışlardır. İslam dünyasının farklı yerlerinden birçok âlimin bu ülkeye akın etmesi, Mısır'ı önemli bir ilim merkezi haline getirmiştir.
Memlükler döneminde Mısır toplumu, çeşitli sosyal sınıflardan oluşmaktaydı. Dönemin meşhur tarihçilerinden Makrîzî (ö. 845/1442), Mısır toplumunu yedi sınıfa ayırarak inceler. Ona göre Mısır toplumu, "devlet görevlileri; üst düzey tüccarlar ve refah içinde yaşayan zenginler; kumaş satıcıları ve çarşı esnafından oluşan orta halli tüccarlar, köylerde oturan ve ziraatia uğraşan çiftçiler, çoğunluğunu düşük derecedeki asker, fakih ve öğrencilerin oluşturduğu fakirler, zanaatkarlar ve ücretle çalışan el sanatları erbabı, insanlardan dilenerek geçimlerini sağlayan miskin ve ihtiyaç sahipleri sınıflarından oluşur
Reklam
Memlüklerin hakimiyeti, Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Savaşı (922/1517) ve Mısır Seferi (923/1517) ile son bulmuştur. Bu tarihten sonra Mısır ve çevresinin hâkimiyeti Osmanlılara geçmiştır. Bu çalışmanın konusu olan Bedruddin Aynî, hayatının çoğunu Burci Memlükler'i döneminde geçirmiştir.
Aynî'yle beraber İbn Balabân (ö. 739/1339), İbn Türk- mâni (5.750/1349), Zeyla'î (ö. 762/1360), Moğultay b. Kılıç (ö. 762/1360), Kuraşî (ö. 775/1373) ve İbn Kutluboğa gibi muhaddis Hanefi fakihlerin temsil ettığı akımı, Mısır Hanefiliği olarak isimlendirmek mümkündür. Çünkü daha önce Hanefi mezhebinde fikih, tefsir, kelam ve dil alanında çalışmalar yapılmasına karşın hadis alanında yeterli çalışmalar yapılmamıştır
Mısır'da hadis alanında iyi bir eğitim gören ve bu alanda birçok eser telif eden Ayni, bu tür çalışmalarıyla hadis alanında çalışmalar yapan "Muhaddis Hanefi fakihler" arasında önemli bir yer edinmiştir. Bundan dolayı Mısır'da kaleme aldığı Umdetü'l-Kari, Nuhabü'l-Efkår ve Şerhu Sünen-i Ebi Dávud gibi eserler, birer hadis çalışması olmalarına karşın fıkhi yönleri öne çıkan hadis-fıkıh merkezli kitaplar olmuşlardır. Bu yönüyle Hanefi mezhebinde önemli bir fakih sayı- lan Aynî'nin en önemli fıkıh eseri Binaye 'de öne çıkan hususiyeti, hadis odaklı bir fıkhi anlayışın benimsenmesidir.
Geri14
45 öğeden 41 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.