Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilge Ercilasun

Bilge ErcilasunServet-i Fünun'da Edebi Tenkit yazarı
Yazar
9.4/10
5 Kişi
40
Okunma
4
Beğeni
1.012
Görüntülenme

Bilge Ercilasun Gönderileri

Bilge Ercilasun kitaplarını, Bilge Ercilasun sözleri ve alıntılarını, Bilge Ercilasun yazarlarını, Bilge Ercilasun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanlar kendilerininkine benzeyen hisleri daha kolay anlarlar."
Sayfa 118Kitabı okudu
"Edebiyat bir zevk, bir eğlencedir. İnsanı okumaya, okuya okuya fikirden lezzet almaya alıştırır. Bu suretle ahlaka, vicdana hizmet etmiş olur."
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
408 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Osmanlı edebiyat
Şu an kullandığımız atasözlerimizin bir çoğunun yazarı ziya paşa dır ayrıca şiirleri ile tarihimize iz bırakmıştır. Bu açıdan hem edebiyat hemde geçmişimiz den bugunumuze okunması gereken bir kitap tır
Ziya Paşa
Ziya PaşaBilge Ercilasun · Akçağ Yayınları · 20078 okunma
'' H. Cahit'e göre sanat mühimdir. İnsanı hayvandan ayıran husus, çalışması değil, insana tesir eden sebepleri, her topluluğa damga vuran tabiat-ı esasiyeleri merak etmesidir ki buna araştırma merakı diyebiliriz.
Sayfa 103Kitabı okudu
'' Boileau'ya göre akıl ulvi bir melekedir, başlıca vazifesi doğruyu yanlıştan ayırmaktır. Eserlerin güzelliğini de akıldan beklemek lazımdır. Öyleyse güzellik de mutlak, daimi ve umumidir.''
Edebiyat benim hayatımdır. Hayattan kaçmak istedikçe edebiyata iltica ederim. Mehmet Rauf sözlerini şöyle bitirir: '' Ve işte benim için tenkit budur. Sevdiğimiz, bayıldığımız, bizi böyle hasta edecek kadar heyecanlandıran, ruhumuza bu kadar müessir olan eserleri niçin sevdiğimizi şerh ve izah etmek...'' O halde hayat için edebiyat ne ise edebiyat için de tenkit odur.
Reklam
''Bizde tenkit yazılamayışının bir başka sebebi de tenkidin ihzar-ı ağraza bir vesile olmasıdır. Dün beğendiğimiz bir şahıs, bugün beğenmediğimiz bir kelime kullanırsa veya bize fazla iltifat etmezse hemen hakkında şiddetli bir tenkit yazıyoruz.''
20.yy batı tenkidinin asgari müştereklerini şu iki noktada toplamak mümkündür: 1) Tenkidi edebiyattan ayrı, müstakil bir tür haline getirme gayreti, 2) Edebi eseri, sanatkardan ayrı ve kendi içinde bir bütün olarak ele alma.
''Tenkidin en mühim ölçüsü şahsi his, tecrübe ve hüküm vermedir. Bizzat hüküm verirken mümkün olduğu kadar objektif kalmalı, ilmi bir usulle hareket edilmelidir: Sanat eserini tecrit etmek, dikkatle incelemek, tahlil ve tefsir etmek, nihayet geniş bir bilgi, yakından mütalaa ve keskin bir hassasiyetle eseri değerlendirmek...''
“Âdeme âdem gerektir âdem etsin âdemi Âdem âdem olmayınca âdem netsin âdemi.”
Reklam
Tarihi gençlere sevdirmenin kuvvetli ve edebi bir üslupla mümkün olabileceğini söyleyen Prof. Ortaylı'ya tamamen katılıyorum.
Sayfa 764Kitabı okudu
"Dünyanın en kötü,en zararlı unsuru da,en faydalı ve en vazgeçilmez unsuru da dildir." ~Ezop~
Sayfa 730Kitabı okudu
Bir cemiyet sanatla,sanatkarlarıyla yükselir. Herkes sanatkar olamaz.Ama herkes,sanattan anlayan,sanat zevki olan bir kişi olarak yetiştirilebilir.Tabiî bu da eğitim ve öğretim yoluyla olur.
Sayfa 661Kitabı okudu
Bakış açımızı genellikle başkalarının tayin etmesine izin vermiş bir millet olduğumuzu görüyoruz.Bu zaafımızı fark eden Bilge Kağan 1200 yıl önce nasihatlerini ebedi taşlara kazımıştır.
Sayfa 586Kitabı okudu
Edebiyatı bir bilim sayıyorum.Yaşamı inceleyn bir bilim.Edebiyatçı hem tarihçi,hem toplum bilimci,hem psikolog hem dilci olmalıdır ~Olcas Süleymanov~
Sayfa 580Kitabı okudu
56 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.