Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bruno Taut

Bruno TautMimarlık Öğretisi yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
797
Görüntülenme

Bruno Taut Gönderileri

Bruno Taut kitaplarını, Bruno Taut sözleri ve alıntılarını, Bruno Taut yazarlarını, Bruno Taut yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
384 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
1880-1938 yıllarında yaşamış olan Bruno Taut, Yahudi asıllı Alman mimar ve şehir plancısıdır. Türkiye'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin, Ankara Atatürk Lisesi'nin, Atatürk'ün katafalkının, Trabzon Fen Lisesi ve Cebeci Ortaokulu'nun planlarını çizen mimardır. Atatürk'ün naaşının konulduğu katafalkın çizimini hasta olmasına rağmen 36 saatte bitirmiştir ve zamanında verilen 1000 lirayı Türk devletinden istememiş, karşılığında tek bir teşekkür mektubu ve Türkiye'de gömülmeyi dilemiştir. 24 Aralık1938'de vefat etmiş ve Edirnekapı Şehitliği 'ne gömülmüştür. Hayatının son iki yılını her ne kadar sürgün olarak Türkiye' de geçirmiş olsa da yaptığı başarılı işlerle ve vefasıyla dikkat çeken bir şahıs olmuştur. Zaten onun bu iki yıllık dönemini yansıtan günlüğünden kitaba çevrilen "İstanbul Günlüğü" adlı eseri, bence mimar olacakların okuması gereken bir başucu kitabı olabilir. "Doğu Avrupa'nın anasıdır ve kapısı İstanbul'dur." diyen Bruno Taut'un Ortaköy'deki evini de umarım bir gün ziyaret edebilirim.
İstanbul Günlüğü
İstanbul GünlüğüBruno Taut · Kırmızı Kedi Yayınları · 20213 okunma
Reklam
Taut'a göre, mimarlığın neredeyse bütün dışsal koşulları iklimin bir işleviydi, iklim neredeyse bütün öbür gerçek etmenler için temeldi. İklim "binaya bir özellik, bir tonalite, bir müzikal renk" vermekle kalmıyordu sadece, vücut oranlarında ve yüz ifadelerindeki (Temperamente) etnik farkları da yansıtıyordu.
Sayfa 70 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
"Türkler (ve muhtemelen bütün Asyalılar) makinelerin ve kapitalin karşısında tehlikeli bir çakmakla oynayan çocuk gibiler."
Sayfa 66 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Taut, dünyayı değiştirmek için mimarlığın gücüne inanan bir toplumsal ütopya tavrı geliştirmiştir.
Sayfa 56 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Haydarpaşa Garı'nı beğenmeyen Taut, garı "harika bir konumun gözüne inen yumruk -bir Alman yapısı" diye niteledi.
Sayfa 54 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mimaride yeni Türk evi, mimarlarımız, artık her yerde ortamalı bir üslup haline gelen kübik üslup modasından kurtuldukları zaman doğacaktır.
Sayfa 43 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Mimarlık yalnızca toplumu son derece ilgilendiren bir sanat olmakla kalmaz, oluşum süreci de toplumsaldır ve bu anlamda tamamen kolektif bir sanattır.
Sayfa 192
Herhangi bir ülkede ya da kentte iyi bir yapıya rastlamak milyonlarca yaprak arasındaki dört yapraklı yonca gibidir. ... Milyonlarca örnek içindeki dört yapraklı yonca aslında bu olguya önem veren işverendir.
Sayfa 175
Oran için işlev, güzel kullanılabilirlik ve güzel kullanıştır.
Sayfa 169
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.