Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Burçak Özkan

Burçak ÖzkanNörofelsefe ve Bilinç yazarı
Yazar
8.4/10
8 Kişi
30
Okunma
1
Beğeni
497
Görüntülenme

Burçak Özkan Gönderileri

Burçak Özkan kitaplarını, Burçak Özkan sözleri ve alıntılarını, Burçak Özkan yazarlarını, Burçak Özkan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kimi zaman davranışlar farkında olmadan başkalarının denetimine geçer; buna “bukalemun etkisi” denir.
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Bir tez çalışmasının kitap olarak basılması, Ginko bilime bu konuda teşekkürler etmek gerekli bence. Tez etkileyici ve bilimsel bir metin olmasına karşın gayet anlaşılır bir dille yazılmış. Farklı ve spesifik bir felsefi okuma arayanlara şiddetle tavsiyemdir. 4 başlıkla verilmiş nörofelsefe ve bilinç sadece bir alanda spesifik bilgiler vermiyor. Aynı zamanda bir felsefe ağı örüyor. Okunması gerekenler listeme eklendi.
Nörofelsefe ve Bilinç
Nörofelsefe ve BilinçBurçak Özkan · Ginko Bilim · 201930 okunma
Reklam
Sorunları etkin bir biçimde çözebilmekten daha önemli olan, sorunları önleyebilmek; başka deyişle, "profilaksi" sağlamaktır. Sorunların önlenmesiyse, ancak nedenlerinin doğru anlaşılmasıyla sağlanabilir.
İnsan hem ötekilere benzemek ve onlardan biri olmak ister hem de biricik olmaya uğraşır.
Öğrenme hayat boyu devam eden ve bireye biçim kazandıran bir süreçtir; her bireyin biçimi kendine özgü ve tarihseldir.
"Siz neşeleriniz, üzüntüleriniz, anılarınız, ihtiraslarınız, benlik ve özgür irade duygularınızla aslında çok sayıda nöron ve bunlarla ilişkili moleküllerin bir arada davranışlarından ibaretsiniz."
Reklam
Kolektif kimlik bütünüyle kişilerin kendi seçimlerinin sonucu olmayan ve sorumlulukları kapsamına girmeyen belirlenmiş kimliklerdir.
Karmaşıklığın artması organizmanın daha iyi çalışmasını sağlar ve seçilim bu doğrultuda işler.
Bütün canlı varlıklar canlılığın sürdürülmesi yönünde çevreye uyum sağlama özelliği gösterir ve davranışlarını buna göre yapılandırıp düzenler.
Bilinç de evrimin bir ürünü veya sonucu olarak kabul edilmelidir.
Reklam
Hegel'in gerçek anlamda insan olmayı tanımlarken yazdığı gibi "benin bize dönüşmesi" gereğidir. Çünkü "benin bize dönüşmesi" gerçekleşebilirse, insani şiddetle parçalanmış olan bu dünya, olması gerektiği gibi, sadece insanlar için değil, insanlarla ortak bir yaşamı paylaşan tüm canlılar için de güvenli bir eve dönüşebilir.
"Etik" kelimesi eski Yunancada "etos" sözcüğünden türemiş olup "karakter" demektir. "Etikos" "karaktere dair" anlamına gelir; "etika" ise karaktere dair bir söylemi anlatır.
Üstelik hayvanlar, tıpkı insanlar gibi, evrim ölçeğinde yükseldikçe artan bir etkinlikle içgüdülerini kontrol edebilirler.