Celal Beydili

Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük yazarı
Yazar
Derleyen
7.1/10
7 Kişi
27
Okunma
1
Beğeni
780
Görüntülenme

Celal Beydili Sözleri ve Alıntıları

Celal Beydili sözleri ve alıntılarını, Celal Beydili kitap alıntılarını, Celal Beydili en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk mitolojisi: AK KARA man olacağını bilmek. insanoğlunun bilgisi dışındadır. "O saat hakkında, 'ne zaman kopacaktır?' diye. senden soruyorlar. De ki: Onun haberi Rabbimdedir. Onu zamanı geldiğinde, sadece o yapacaktır." (Kuran: El Araf Suresi 187. Ayet) islam alimleri, birkaç zaman devresinden bahsederler. Bu devreler içerisinde, hicretten kıyamete kadar devam edecek olan bir devre vardır. Bu sonuncu devreye, "ahır zaman" denilebilir. Bu devre kıyamete kadar sürecektir. Kıyametin ise ne zaman kopacağı bilinmemektedir. Kıyametin kopacağı an. Kuran da "saat" sözcüğüyle irade edilmiş, bu saatin hiç kimse tarafından bilinemeyeceği anlatılmıştır. Son peygamber olduğu için de Hz. Muhammed'e, "Ahır Zaman Peygamberi" denilmiştir. Büyüklerin olduğu yerde, küçüklerin konuşması, zinanın çoğalması ve buna benzer geleneksel Türk ahlak anlayışına aykın olan ne varsa ahır zaman işareti gibi görülmüştür. Bu bakımdan, Oguzname'deki sözler, ahır zaman işaretlerine Örnek gösterilebilir: "Atalar dururken, oğullann konuşması, analar dururken kızlann konuşması...", "kadınla erkeğin aynı giysiyi giymesi." Böyle bakıldığında, eski Türkler, diğer dinlerde olduğu gibi. kıyameti ve dünyanın sonunu; fakirliğin çoğalması, doğal felaketlerin artması, göğün yanlıp parçalanması, depremlerin çoğalması, denizlerin kaynayıp birbirine kanşması ve benzeri şekillerde görmemişler, (bak: Dünyanın sonu)
Türk mitolojisi: ALAZLAMA Sözlüğü'nde, "Alay", güneşe bağlı bir şeymiş gibi, "gür ışık saçan" anlamında kullanılmıştır. V. Radlov'un, 'Türk Toplulukları Halk Edebiyatı Omekleri'nin 1. cildinin alfabetik sıralamasını yapan, N. Katanov, "Alay, kan alay" bölümünün karşısına şöyle bir not düşmüştür: "Ruh, Altay'ı himaye eden ruh, Altay'ı koruyan ruh.'" "Alay"daki "Al" kısmına gelince; sözün, "yurt koruyucusu" anlamıyla bağlılık taşıdığı dikkate alınarak, buradaki "Afin, "Al Anası", "Al Kansı", "Albastı" "Almaş", "albız" ve benzeri adlarla bilinen mitolojik variıklann adlanndaki "Al" ile aynı kökten olduğu bellidir. Bu bakımdan Yakut metinlerinde karşılaşılan ve ülkenin koruyucu ruhu olan, "Alıy Darhan Hatun" adlı varlığın adındaki "Al" kökü de dikkat çekicidir.
Reklam
HAL ANASI şında. hak sofizminin de kaynağını oluşturan Şamanizmİn izleri açık bir şekilde görünüyor. Şamanizm temeli üzerine oluştuğu için, aşk destanlannın kahramanı olan "hak âşığı" motifiyle şaman arasında açık bir şeklide görünen bir yakınlık var. Sûfilik sırf bu yakınlık üzerine kurulur. Bu sûfilik katı, "hak âşıgf nın taşıdığı adlarda bile kendini bulur, (bak: Buta; Şaman Azan; Vergi)
ABIYAŞ KAN: Altay uygarlığı çevresinde yaşayan bir gaip Türk halkının mitolojik metinlerinde, kâinatın yaratıası sayılan Ülgen'e verilen adlardan biri. (bak: Ülgen) ABZAR İYASE: Kazan Tatarlannın inançlarına göre. ahırlarda, evin avlusunda veya bahçesinde yaşadığına inanılan bir ruhtur.
HETONİK VARLIKLAR: Yunan dilindeki "Hteonos" sözünden gelir. Bu gruptaki mitolojik varlıklann, yerin veya suyun hayat verici gücü, bolluk gücü ile birlikte aynı zamanda ölüm getiren yeraltı güçlerle de bağlılığını bildirir. Bu anlamda şeytanî varlıklar, topraktan yaratılmış, yerin dibinde, mağaralarda ve kuyularda yaşayan
Türk mitolojisi: GULYABANİ: Bazı Türk halklannın geleneksel demonolojik görüşlerine göre, her zaman kadın kılığında olduğuna inanılan mitolojik bir varlık. Azerbaycan Türklerinin İnançlannda zaman zaman kötü • Su Ruhu Ardov'la da kanştınlır. "Guleybanı" ve Aleybanf şeklinde de rastlanır. Adı hurafelerim le ilgili olan
Reklam
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.