Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cem Gürdeniz

Cem GürdenizMavi Vatan Yazıları yazarı
Yazar
8.8/10
83 Kişi
353
Okunma
65
Beğeni
3.502
Görüntülenme

Cem Gürdeniz Gönderileri

Cem Gürdeniz kitaplarını, Cem Gürdeniz sözleri ve alıntılarını, Cem Gürdeniz yazarlarını, Cem Gürdeniz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enosis isimli Yunan yolcu gemisini ele geçirerek gemi içinde gizlenmiş büyük miktarda altının milli mücadeleye kazandırılmasında denizcilerimizin ve deniz harekâtının önemi çok büyük olmuştur. Atatürk’ün “gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da” sözüyle, Kurtuluş Savaşı’nda ikmal teşkilatının başında bulunan Korgeneral Muzaffer Ergüder’in, 1925 yılında bu başarı için sarf ettiği “Kurtuluş Savaşı’nda bir avuç deniz subayımız olmasaydı, ne İnönü’ler, ne Sakarya ve ne de Dumlupınar ve de dolayısıyla Kurtuluş Savaşı olmazdı” yorumu çok dikkat çekicidir.
...Müşavir Paşa Slade’in, hatıratında yazdığı şu satırlar son derece dikkat çekicidir: “Türkiye’de ulema sınıfından başkaları kendi hayatını etkilemeyen çevreyle ilgilenmiyor. Halk bir asrı aşan maziyi kendisinden değilmiş gibi unutuveriyor. Beşiktaş’taki türbeye defalarca gitmiş biri olarak rastladığım kişilere “Burası Hayreddin Paşa’nın türbesi mi?” diye sorardım. Sorduklarım, ülkelerinin Amiral Nelson’ı sayılacak bu ünlü amirali hiç tanımıyorlardı. “
Reklam
Abdülaziz döneminde donanmaya büyük önem verilmesine rağmen, Bursa ve İzmir korvetleri 1866 yılında çıktıkları Atlantik geçişli Basra Kızıldeniz seyirlerinde birbirlerini kaybetmişler ve aylar sonra sürüklendikleri Brezilya’nın Rio de Janerio Limanı’nda buluşabilmişlerdi. Gemiler Basra’ya 14 ay sonra vardı.
Yelken döneminde tamamen ağaçtan yapılan savaş gemileri için, en büyük tehlike top güllesi değil, yangındı. Bunu da ateş gemileri sağlardı. Rüzgâr üstüne çekilen teknelere bol yanıcı madde ve patlayıcı koyulur, bunlar hedef gemilerin ateş menzili dışında, rüzgârın etkisine bırakılırdı. Ağır ağır yanan gemi, hedefine yaklaşırken, rüzgârın etkisiyle yangın büyür ve hedef gemiye çarpınca onu da yakmaya başlardı.
Sayfa 292Kitabı okudu
Türklerin 2700 kayıp verdiği Sinop çatışması, çok canlı karakter zıtlıkları sergilemişti. Örneğin, Navik firkateyninin süvarisi Ali Bey, kendisinin asla teslim olmayacağını söyleyerek, gemi mürettebatına canlarını kurtarmalarını emredip cephaneliği kendi elleriyle ateşlemiş ve gemisini havaya uçurmuştu. Diğer taraftan bazı gemi komutanları da gemisini bırakarak kaçmışlardı. Bu komutanlar savaş sonrası, birkaç ay evlerinde oturduktan sonra eski itibarlarını tekrar kazandılar. Sinop Valisi de ertesi yıl başka bir şehre vali oldu.
Sayfa 298Kitabı okudu
Balkan Savaşı’nda donanmanın yüz akı, Binbaşı Rauf (Orbay) komutasındaki Hamidiye kruvazörünün Akdeniz’deki ticaret savaşına (guerre de course) yönelik akın harekâtı oldu. İki amacı vardı. Birincisi, Boğaz’dan dışarı çıkarak peşine Yunan Filosu’nu takmak ve böylece Boğaz’a yönelik ablukayı kırmak; ikincisi, Akdeniz’deki Yunan ticaret gemilerinin faaliyetlerine mâni olmak. Bu harekât, sonradan Alman Kayzeri ve İngiliz Dışişleri Bakanı tarafından takdir edilecek bir başarı örneğiydi.
Reklam
İngiliz mühendisler gemilerine bol sayıda ve büyük çaplı top koyarlar, sağlamlığa pek aldırmazlardı. Prensipleri şuydu: "Sen bat; zarar yok. Bil ki senden sonra gelecek İngiliz gemisi senin yaraladığın düşman gemisini muhakkak batıracaktır."
Sayfa 171Kitabı okudu
5000 kişinin görev yaptığı Amerikan "Nimitz" sınıfı bir uçak gemisinin günlük işletim maliyeti 2 milyon dolardır. Türk Donanması'nda görev yapan "G" sınıfı bir fırkateyn, iktisadi süratle seyrederken saatte 2000 litre motorin harcar.
Almanya'nın Denizcileşme Süreci
Bu süreçte Tirpitz'in en büyük bir diğer destekçisi de, Dışişleri Bakanı Von Bülow idi. 1897 yılında Birinci Donanma Yasası parlamentoda görüşülürken, "Güneşin Batmadığı İngiliz İmparatorluğu" sözüne şöyle cevap vermişti: "Şimdi biz de güneşte bir yer talep ediyoruz."
Sayfa 167Kitabı okudu
Don Kişot'un yazarı İspanyol Cervantes, kendisinin de savaştığı İnebahtı Deniz Savaşı'nın sonunda derin bir nefes alıyor ve bu yenilgi ile birlikte Osmanlı Donanması'nın yenilmezlik efsanesinin ortadan kalktığını söylüyordu.
Sayfa 239Kitabı okudu
Reklam
Bugün hala Venedik şehrinin San Marco Meydanı yakınında bulunan "San Andrea Kalesi"nin tepesinde "Büyük Zafer" yazan bir plaket vardır. "Büyük Zafer" İnebahtı'dır.
Sayfa 237Kitabı okudu
1986 yılından bu yana çıkarılan Naval Operations and Fleet Tactics (Deniz Harekâtı ve Donanma Taktikleri) isimli referans kitabın Temmuz 2018'de tamamlanan üçüncü baskısının 15. bölümü, Ege Muharebesi (The Battle of Aegean) adıyla yayımlandı. Bu bölümde ABD donanması ile Türk donanması savaştırılıyor. Birinci baskıda hayali Amerikan-Sovyet deniz savaşı suni bir harita ve senaryo üzerinden; ikinci baskıda (1999) suni bir coğrafyada kıyı sularında deniz harbi işlenirken, son baskıda gerçek haritalar ve gerçek olgular kullanılmış. USNI'nin yayımladığı referans bir kitapta, bir NATO üyesini açıkça düşman statüsünde görmesi ciddi bir sorundur.
... devletler duygularla değil yüksek jeopolitik ve ekonomik çıkarlara odaklanılarak yönetilir.
Dumlupınar'da Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonrası muzaffer Türk ordusu için Mustafa Kemal, “büyük vaveyla ile tarih sahnesine tekrar çıkan Türk ordusu" tanımını kullanmıştı. Artık dev uyanmıştı. 26 Ağustos sabahı, 05.30'da Kocatepe'den gürleyen Türk topçu ateşinden 5 gün sonra zafere eri- şen Mustafa Kemal, 1 Eylül 1922 günü Başkomutan olarak savaşı sonlandıracak şu emri verdi: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları, Afyonkarahisar Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesi'nde zalim ve mağrur bir ordunun esas unsurlarını inanılamayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve necip milletimizin fedakârlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz; sahibiniz olan büyük Türk milleti geleceğinden emin olmaya haklıdır. Muharebe meydanlarındaki maharet ve fedakârlıklarınızı yakından müşahede ve takipediyorum. Milletimizin hakkınızdaki takdirlerine delâlet etmek vazifemi mütemadiyen ve birbiri ardına ifa ediyorum. Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!"
Sayfa 150Kitabı okudu
192 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Mavi Vatan Doktrini kuramcısı ve Mavi Varan kavramının isim babası Amiral Cem Gürdeniz; 'Mavi Vatan'ın Güney Cephesi Doğu Akdeniz' kitabı ile özellikle son dönemde Türkiye gündemine tekrar oturan Doğu Akdeniz'in tarihsel, jeostratejik ve jeopolitik boyutlarda derinliğini tüm yönleriyle ortaya koyuyor.
Mavi Vatan’ın Güney Cephesi: Doğu Akdeniz
Mavi Vatan’ın Güney Cephesi: Doğu AkdenizCem Gürdeniz · Pankuş Yayınları · 202352 okunma
328 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.