Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhammed Ali

Muhammed Ali
@35mallimeters
Avukat
İstanbul
12 okur puanı
Eylül 2020 tarihinde katıldı
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Midilli'nin İşgal Günlüğü 1912
Midilli'nin İşgal Günlüğü 1912İdris Bostan
10/10 · 1 okunma
Reklam
İstanbul'da halk, Midilli'nin işgalini iki gün sonra İkdâm, Sabah ve Tasvîr-i Efkâr gazetelerinden öğrendi.
Adanın son sahipleri olan Osmanlılar, 450 yıl boyunca Midilli'de söz sahibi idiler (1462-1912).

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
19. yüzyıl sonlarında Midilli'de 61 cami, 38 hamam, 7 tekke, 4 medrese, 93 kilise-manastır ve 147 okul bulunuyordu. Osmanlı döneminden günümüze intikal eden mimari eser sayısı ise oldukça azdır.
Midilli'nin Yunan askeri tarafından işgali üzerine onlara yardım ve rehberlik etmek üzere kurulan ve Batı Anadolu'dan bazı Rum vatandaşların da katıldığı bu çeteler ve işbirlikçileri Midilli'deki savunmasız Müslüman ahaliden kimini öldürmüş, kimi kadınlara tecavüz etmiş, ev ve mallarını yağmalamıştı.
Reklam
Osmanlı Rumlarından bazıları çeteler arasına karışarak her tarafa saldırdılar. Midilli şehrine yakın bulunan köyleri basarak halkın para, mücevher ve kıymetli eşyalarına el koydukları gibi kadın ve kızların başlarını açarak zorla kahvehanelere götürmek suretiyle taciz ettiler ve engel olmaya çalışanları öldürdüler.
Teslim teklifi karşısında Abdülgani Bey, Osmanlı askerinin cephanesi bitmeden ve kasaturaları kırılmadan teslim olmayacağını bildirdi ve askere savaş hazırlıkları için emir verdi.
Cervantes İnebahtı Savaşı'nda
...Donanma Komutanı Don Juan yaralandı ve Don Kişot romanının müellifi Cervantes de sol kolunu kaybetti.
Barbaros
Yabancı gözlemcilerin ifadesiyle, Fransa ve İspanya kralları onu kendi taraflarına çekebilmek için teşebbüslerde bulunmuşlar, Barbaros ise Osmanlı hizmetine girmeyi Cezayir sultanı olmaya tercih etmiştir.
Tersane Kelimesinin Etimolojik Kökeni
Tersane kelimesi, Arapça "dârü's-sınâ'a" kelimesinden gelmektedir ve birçok Akdeniz ülkesi tarafından yüzyıllarca değişik şekillerde kullanıldıktan sonra Türkçeye girmiştir. Bu kelime, İspanyollar tarafından "ataruzana, arsenal, darsena", Portekizliler tarafından "darsanale, drasena" İtalyanlar tarafından "arsenale, darsena", Maltalılar tarafından "tarzna, tarznar" şekillerinde kullanılmıştır.
Reklam
253 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kaynak Eser
16. yy-19. yy arası Osmanlı Donanması hakkında arşiv belgelerine dayalı, ayrıntılı, gemi tiplerinin resimlerini havi kaynak eser. Konuya ilgisi olan herkesin elinin altında bulunması gereken bir kitap.
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
253 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan
8.2/10 · 7 okunma
Enosis isimli Yunan yolcu gemisini ele geçirerek gemi içinde gizlenmiş büyük miktarda altının milli mücadeleye kazandırılmasında denizcilerimizin ve deniz harekâtının önemi çok büyük olmuştur. Atatürk’ün “gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da” sözüyle, Kurtuluş Savaşı’nda ikmal teşkilatının başında bulunan Korgeneral Muzaffer Ergüder’in, 1925 yılında bu başarı için sarf ettiği “Kurtuluş Savaşı’nda bir avuç deniz subayımız olmasaydı, ne İnönü’ler, ne Sakarya ve ne de Dumlupınar ve de dolayısıyla Kurtuluş Savaşı olmazdı” yorumu çok dikkat çekicidir.
...Müşavir Paşa Slade’in, hatıratında yazdığı şu satırlar son derece dikkat çekicidir: “Türkiye’de ulema sınıfından başkaları kendi hayatını etkilemeyen çevreyle ilgilenmiyor. Halk bir asrı aşan maziyi kendisinden değilmiş gibi unutuveriyor. Beşiktaş’taki türbeye defalarca gitmiş biri olarak rastladığım kişilere “Burası Hayreddin Paşa’nın türbesi mi?” diye sorardım. Sorduklarım, ülkelerinin Amiral Nelson’ı sayılacak bu ünlü amirali hiç tanımıyorlardı. “
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.