Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemil Aydın

Cemil Aydınİslam Dünyası Fikri yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
21
Okunma
4
Beğeni
1.164
Görüntülenme

Cemil Aydın Sözleri ve Alıntıları

Cemil Aydın sözleri ve alıntılarını, Cemil Aydın kitap alıntılarını, Cemil Aydın en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ayrı düşünülemez..
Modern Müslüman düşüncesinde din anlayışı, tarih bilinci ve uluslararası siyasetle hep iç içe olagelmiştir.
"Müslüman reformcular, saldırı altında olduğu düşünülen müslümanların "itibarını yükseltmek için çareyi "İslam medeniyeti" kavramını sıkça dile getirmekte buldular. Reformcuların hedefi İslâm'ı "modernite" ile "uyumlu" hale getirmekti. İslam medeniyeti tarihi anlatısı içinde İbn Rüşd ve İbn Sina'ya ve "İslâm bilimi" konusuna yer açarak, İslâm'ın "Avrupa'ya katkısının" delili olarak görülen Endülüs müslümanlarının başarılarıyla "övündüler".
Reklam
"Osmanlı İmparatorluğu savaşta yenilince, pan-islamist Reşid Rıza'nın başka yerlere bakması gerekecekti. Önce Haşimi prensi Faysal'ın "Arap milliyetçiliği" davasını benimsedi. Prens Faysal'ın "yeni Suriye Arap" devletinin "Arapların birleşmesini" sağlayacağını ve Osmanlı sonrası Arap diyarlarının İngiliz ve Fransız sömürgesi haline gelmesini önleyeceğini "umuyordu". Ancak bu umutlar, Rıza'nın da farkına vardığı üzere, Haşimi hanedanına verilen "Arap Krallığı" sözünün bir yalan olduğu ve Faysal'ın Suriye'deki yönetimine izin verilmeyeceğini ortaya koyan, 1916 tarihli, gizli Sykes-Picot Antlaşmasıyla suya düştü. Faysal, Şam'dan sürülmüştü. Reşid Rıza, 1926'dan sonra, Suudi Kralının liderliğini talep etti. 1930'ların başındaki Reşid Rıza, "başarısızlıklardan " yılgın düşmüş bir halde, Türk milliyetçilerinin küstahlığının bile, Hristiyan emperyalizmi altında yaşamanın "rezilliğinden" ve aşağılayıcılığından "daha iyi" olduğundan dem vurur olmuştu"
Sayfa 206Kitabı okudu
"İbn Batuta, hiç bir zaman "İslâm dünyası" ve "gayrimüslim dünya" diye basit bir sınıflandırmaya yahut "İslâm" ve "Batı" arasında bir ayrıma müracaat etmemiştir. Hristiyan, Hindu ya da Budist olsun İbn Batuta'nın dünyasında "tehdit arzeden, yabancı bir medeniyet" diye bir kavram bulunmamaktadır. İşin aslı, İbn Batuta için aslında "İslam medeniyeti" diye küreselleşmiş soyut bir kavram da yoktur"
"Günümüzde Viyana Kuşatmasını bir İslam ve Hristiyanlık çarpışması olarak görenler, Osmanlıların bu savaşa protestan Macarları "desteklemek" için girdiği gerçeğinden bihaber gibidir. Savaş sırasında Osmanlı tarafında hristiyan askerler ve yine hristiyan müttefikler yer almıştır". Öte yandan Safevi İmparatorluğu gibi Osmanlı'nın "müslüman hasımları", Habsburgları, ortak düşman Osmanlı'ya karşı potansiyel "müttefik" olarak görebilmiştir"
"Sultan Abdülhamid'in de dahil olduğu bir çok Osmanlı yöneticisi, "İslâm dünyası" fikrini, imparatorluklar arasındaki barışı ve Osmanlı Britanya "ittifakını savunmak" için sık sık kullanmıştı"
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
“Her şeyi unutup sizden umutlandığım her an için pişmanım. Dalgınlığıma verin.” .
. “Böyle böyle eksildim işte. Birileri öldü ve etrafımdaki boşluk genişledi, derinleşti. .. Ölümün bıraktığı boşluk bu.”
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.