Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevad Nurbahş

0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
842
Görüntülenme

Hakkında

Dr Cevad Nurbahş 1926-2008 Nimetullahi tarikatının ve Nimetullahi-Nurbahşi kolunun mürşidi olan Cevad Nurbahş İran'ın Kirman şehrinde doğdu. Tıp eğitimi aldı ve 26 yaşında doktor oldu. Sorbon'da Psikiyatri uzmanlığı elde ettikten sonra Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri profesörü oldu. Emekli olana kadar aynı görevde kaldı. lran Tıp Konseyi ve İran Psikiyatri Birliği başkanlığı yaptı. Aynı zamanda Amerikan Psikiyatri Birliği onursal üyesi oldu. İranlı sufi ve filozof Seyyyid Hüseyin Nasr'ın yanı sıra, Schimmel, Dr. Hermann Landolt, Henry Corbin, Toshihiko lzutsu, Carl W. Ernst, William Chittich, James Morris, Steblin Kamensky gibi batılı akademisyenlerle sürekli iletişim içinde oldu. 1979'da İran'dan ayrıldı. Bir süre Amerika'da bulunduktan sonra İngiltere'ye yerleşti. Yayınları: In the Paradise of the Sufis, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1979) Divani Nurbakhsh, Sufi Poetry, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1980) The Truths of Love: Sufi Poetry, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1982) The Gnosis of the Sufis (Ma‘arif-i Ṣufiyya), in five volumes, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1983) Jesus in the Eyes of the Sufis, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1983) Sufi Women, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1983) Spiritual Poverty in Sufism, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1984) The Great Satan, ‘Eblis’, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1986) Sufi Symbolism (Farhang-i Nurbakhsh), in 16 volumes, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1990 onwards) Dogs from a Sufi Point of View, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1992) In the Tavern of Ruin, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1992) The Psychology of Sufism, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1992) Masters of the Path: A History of the Nimatullahi Order, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1993) Traditions of the Prophet, Volumes I and II, trilingual texts (Arabic, Persian and English), Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1993) Discourses on the Sufi Path, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (1996) The Path, Khaniqah Nimatullahi Publications, London (2003)
Tam adı:
Dr. Cevad Nurbahş
Unvan:
Akademisyen ve Yazar
Doğum:
1926
Ölüm:
2008

Okurlar

7 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Takdim
Geleneksel psikoloji ile modern psikoloji arasındaki en temel fark; birincisinin "ilkelere" ve "bütüncül bir perspektife", "kuşatıcı bîr idrake"; ikincisinin "gözlem", "istatistik", "ölçülebilir olan parçasal boyutlar "ve "indirgenmiş algı" ile sınırlanan genellemelere
Sayfa 9 - kurtuba yayınları
"Haliliyet (dostluk) üç makamdan oluşur: Bedenin bir niteliği olan arzu; kalbin bir niteliği olan muhabbet; ruhun bir niteliği olan aşk..."
Reklam
"Beden şehri, çirkin davranışların huzursuzluk ve sıkıntılarının kargaşasından kurtarılmış bir hale geldiğinde ve kalp aynası temizlendiğinde kişi, nüfuz edilemeyen Cemal alemine ulaşabilir ve Ehadiyyet'in güzelliğinin güneşinin yükselen evinin layığı haline gelebilir... O zaman ne olur? Gerçek sultan kalp evine girer..."
"Nefsin" içerdiği anlamlardan bazıları şunlardır: bir şeyin Özü (esence of an Object), yaşayan şey, psişe, ruh, zihin, canlı oluş, kişi, birey, arzu (desire), bireysel kimlik veya kendi-lik. Arapçada, dönüşlülük zamirleri yoktur: dönüşlülük zamiri için ayn ve nefs kelimeleri kullanılır; dolayısıyla 'ilmül nefs' (nefs bilimi) terimi, 'psikoloji' olarak çevrilmiştir. Sufi metinlerindeki 'nefs' teriminin zikri genellikle, bütün bir nefs-beden yapısı, egosentrik (benmerkezci) hırslarına tâbi ve tutkuları veya 'şehveti' (flesh-Yunan Ortodoks kilise babaları tarafindan anlaşlldlğl şekliyle Yunanca sarx kelimesi İle karşılanır) tarafından yönlendirilen kişiye işaret eder. Bu anlamdaki nefsin, manevî dönüşüme doğru giden kendi yolunda, daha yukarıda olan üç seviyesi vardır; -nefsi levvâme (kınayıcı veya halinin farkındaki nefs), -nefs-i mülhime (ilhama muhatap olan nefs) ve -nefs-i mutmainne (tatmin-huzura ermiş nefs).
Sayfa 6 - kurtuba yayınları
"Modern felsefe, insanı metafizikten yoksun kıldığı gibi modern psikoloji de insanı ruhtan yoksun kılmıştır. İnsan-ı kâmil'e gözünü kapayan modernizmin bakış açısı; Ya kibrini ve öfkesini tahrik ederek üstün insanı Ya hayal ve fantezilerini süsleyerek süpermeni Ya zevk ve arzularını yücelterek hedonist insanı Ya duygu ve ilişkileri öne çıkararak romantik insanı Ya rasyonalite ve mantığı merkeze alarak zihniyle kendini sınırlayan düşünen insanı Ya da içgüdüsel dürtü ve hazlarını her şeyin önüne koyarak şartlanmalara mahkum Pavlov'un köpeksi insanını bize armağan etmiştir. Ancak bunların "insana" yetmediğini ve insanın bunlarla yetinemediğini gördüğünde ise; hümanist, varoluşçu akımlar ve kendilik kavramı üzerinden nefes almaya çalışmıştır..."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok