Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Garfinkle

David GarfinkleÜç Adımda Evren yazarı
Yazar
7.3/10
7 Kişi
17
Okunma
1
Beğeni
305
Görüntülenme

David Garfinkle Gönderileri

David Garfinkle kitaplarını, David Garfinkle sözleri ve alıntılarını, David Garfinkle yazarlarını, David Garfinkle yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
348 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Nasıl biliyoruz?
Bilimi yanlışlamak için harcadığımız çabayı, bilimi anlamak için kullansaydık muasır medeniyetler seviyesine uzun zaman önce ulaşmıştık. Diyerek incelememe başlıyorum. Üç Adımda Evren kitabı; nasılların kitabıdır. Nasıl mı? Güneş'in Dünya'dan 150 milyon kilometre uzakta olduğunu biliyoruz. Peki ama nasıl? Güneş'in kütlesini nereden
Üç Adımda Evren
Üç Adımda EvrenRichard Garfinkle · Alfa Yayınları · 201218 okunma
Dünya'nın Güneş Sisteminin merkezi olmadığı keşfi, sonrasında gelen Güneş Sisteminin diğer pek çok güneş ve gezegen sistemlerinden sadece biri olduğu keşfi ve sonrasında Samanyolu'nun yine çok büyük kalabalık oluşturan galaksilerden sadece biri olduğunun anlaşılması bir parça sarsıntıya sebep olmuş olabilir. Ne var ki, bu iyi bir sarsıntıdır; her şeyin bizim çevremizde dönmediğini hatırlatır bize.
Reklam
Dünün gizemi bugünün sıradan bir cismine dönüşmüştür, dolayısıyla bugünün gizeminin, yarının bahçe süslerinden birine dönüşeceğini ummak için sebebimiz var.
Yıldızlar, gece gökyüzündeki görünümlerine rağmen, uzay boyunca eşit bir şekilde dağılmamışlardır; aksine, galaksiler adı verilen devasa yıldız derlemeleri oluşturacak şekilde "kümelenmişlerdir".
Uzay gemisinin, uzay mekiği hızında yol alarak en yakınımızdaki yıldıza ulaşmak yaklaşık 170.000 yıl sürecektir. Bu durum yıldızlararası yolculuk için birkaç lojistik problem çıkarır. Bilimkurgu yazarlarının hileye başvurup yıldızdan yıldıza gitmek için fiziksel olarak imkansız araçlar yaratmalarının sebebi de budur.
Helyumdan daha ağır olan bütün elementler yıldızlarda ve demirden daha ağır olan bütün elementler süpernova patlamalarında üretilir. Bilhassa, vücudumuzdaki hidrojen atomu dışındaki her bir atom, bir yıldızın çekirdeğinde üretilmiştir.
Reklam
Bir yıldız için elimizde üç olası son durum vardır: Beyaz cüce, nötron yıldızı veya karadelik. Bunlardan hangisinin gerçekleşeceği yıldızın başlangıçtaki kütlesine bağlıdır; en hafif yıldızlar beyaz cüce, ortalama kütleye sahip olanlar nötron yıldızı olurken, en ağır olanlar karadelik olurlar.
Güneş'e baktığımızda, Dünya gibi sabit bir boyuta sahipmiş gibi görünür. Ancak bu bir yanılsamadır. Güneş çoğunlukla plazma topudur (elektronlarını kaybetmiş atomlardan oluşan gaz). Plazmanın en yoğun olduğu yer merkezdir ve plazma merkezden uzaklaştığı ölçüde yoğunluğunu kaybeder.
İnsanlık tarihinin büyük bir kısmı boyunca göksel özelliklerin Dünya'dan çok farklı olduğunu varsaymak doğal olmuştur.
Teori, saptama için gerekli tasarıma öncülük eder; saptama algılamaya öncülük eder; algılama, saptamayla sistemleştirilir ki, bu da teoriyi ya destekler ya da reddeder.
Reklam
Teorik evren, algılanan ve saptanan evreni birleştirerek uyumlu bir resim oluşturur. Teorilerin görünüşte karşıt olan iki işlevi vardır: Birincisi, nesnelerin nasıl çalıştığını ve olayların nasıl gerçekleştiğini kapsamlı bir şekilde açıkla­maktır; ikincisi ise, bilimsel keşfin başlangıç noktasını oluştur­mak, yeni fikirler ve bilgiler yaratmaktır.
Her birimizin kendimize ait algılanan evreni vardır. Algıları­mızla, algılarımızın keskinliği ve hayat şartlarımızla şekillenen bir evrendir bu. Örneğin, miyop birinin algısı hipermetrobunkinden farklı olacaktır. Buna rağmen, algılanan iki evren ara­sındaki en hayati fark algılayanların farklı konumlarıdır. Algılanan evren dahilinde, iki türde cisim fark edebiliriz: Görülebilen, duyulabilen, -ender olarak - kokusu alınabilen uzak cisimler ve varlıklarını bize dokunarak hissettirebilen ya­kın cisimler. Bir cismin hangi kategoriye gireceği, bizim nerede olduğumuza ve cismin nerede olduğuna bağlıdır. Uzaktan gördüğümüz bir dağ ilk türdendir, oysaki ayaklarımızın altın­daki dağ ikinci türdür. Keza televizyonda izlenen bir kasırgay­la, dünyanızı kasıp kavuran kasırga arasında benzer hiçbir şey yoktur.
Sadece olgulardan oluşan bir dünyada yaşamak için ne kadar çaba sarf edersek edelim, bu imkansız bir amaçtır. Üç katmanlı bir evrende yaşıyoruz. Algılanan, saptanan ve teorik evrenler duyularımızla algıladığımız bir temel üzerinde kurul­muşlardır. Bilimin her parçası, gözlemden saptamaya ve ora­dan da teoriye giderek bu evrenler arasında üç adım atar. Dışa doğru atılan her adım fiziksel dünyayı anlamaya götüren yo­lun en temel parçasıdır; geriye doğru atılan adımlar kendimize ilişkin anladıklarımızı oluşturur.
348 syf.
1/10 puan verdi
Bu kitabın tek yazılış amacı benim anlayabildiğim şekliyle: ANLAŞILMAMAK... Okuduğum popüler bilim kitapları arasında bu amaca çok ama çok açık ara varan bir kitap... Benim anlayışımın kıtlığı olabilir; sorun yok, buyrun okuyun kendiniz görün
Üç Adımda Evren
Üç Adımda EvrenRichard Garfinkle · Alfa Yayınları · 201218 okunma
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.