Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Hotham

David HothamTürkler yazarı
Yazar
7.5/10
4 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
852
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
22 okur okudu.
2 okur okuyor.
19 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1970lerde yazılmış satırlar. Hala da büyük bir kısım çevrilmedi
Batılılaşma yolunda gerçekleştirilen en önemli devrim­lerden biri de, 1928'de yapılan harf devrimidir. Böylece Türkler, Avrupa ile aynı alfabeyi kullanmaya başlamışlardır. Bu devrim, eski Osmanlı edebiyatının büyük bir bölümünü yeni yazıya çevirmeyi gerektirmiştir. Aslında bu, iki iş sayı­lır; çünkü, yalnız yazı biçimini değil, eski Osmanlı dilini de Türkçeye çevirmek zorunlu duruma gelmiştir. Osmanlı ede­biyatı yavaş yavaş yeni harflere ve yeni dile çevrilmektedir; fakat, bu hiç de kolay bir iş değlidir. Bugün yaşı 40'tan küçük Türklerin kendi klasik edebiyatlarının yüzde 90'ıyle hiç bir ilişkileri olmamıştır.
:D
Türkiye'de yabancı muhabir olarak bulunduğum sırada, bir Türk gazetecinin de yardımlarından yararlanıyordum. Bu, normal bir şeydi. Kendi gazetesinde çalışan Türk muha­bir, başka türlü, atlayacağım haberleri bana bildiriyordu. Sü­rekli bir işti bu ve bazen de çok çalışmayı gerektiriyordu. Benimle bu biçimde işbirliği yapan Türk gazetecileri
Reklam
Gezdiğim ülkeler içinde, eğitim görmüş sınıfların kendi öz küylülerinin "cehalet" ve "geriliği"nden söz edenler ara­sında, başta Türkler gelir. Türk aydınları, köylerinde, karaya vurmuş balık gibidir. Âdeta yabancı bir ülkeye gittiklerini sanırlar. Köylüleri de birer yabancı olarak görürler.
Okurken utandım
Türkiye'de ağaç kesmenin cezası son derece ağırdır ve hatta ormanı tahrip edenlere ölüm cezaları bile öngörülmüş­tür. Ne var ki, Orman Muhafaza Örgütü yeteneksiz, az maaş­lı, işi başından aşkın bir örgüttür. Kanunları uygulamak için gerekli otoriteden yoksundur. Bir BM eksperinin belirttiği gi­bi, köylüler "soluk alıp verir gibi, kolaylıkla ağaçları baltalamaktadır." Türkiye'de sık sık ağaçsız, çıplak tepelerde, orma­nın milli önemini belirten romantik yazılara rastlanmaktadır. Fakat bunlar, gelecek için yön göstermekten çok, geçmişin ardından bir yakınma havasındadır.
1960'lar Türkiyesinden Atatürk ınkılaplarına bir bakış
Atatürk'ün 1920 ile 1930 arasında gerçek­leştirdiği olağanüstü devrimlerin çoğu, dolaylı ya da dolaysız hep dinle ilgiliydi. Türkiye'yi islâmiyetten ve İslâmiyet te­mellerinden ayırma konusunda Atatürk oldukça ileri gitmiş­tir. Halifelik kurumunu kaldırmıştır. Okullarda dini eğitime son vermiştir. Osmanlılar zamanında Türklerin yaşantısında
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok