Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

David Wallace-Wells

David Wallace-WellsYaşanmaz Bir Dünya yazarı
Yazar
8.4/10
25 Kişi
57
Okunma
6
Beğeni
582
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

6 okur beğendi.
57 okur okudu.
5 okur okuyor.
99 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kuzey Kutbu çok daha yakın zamanlardan kalma korkunç hastalıkları da barındırır. Araştırmacılar, Alaska'da 1918'de 500 milyon kişiyi etkilemiş, 50 milyon kişinin, yani o zamanki dünya nüfusunun yüzde 3'ünün ölümüne neden olmuş grip hastalığının kalıntılarını keşfettiler. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesin­ de etkili olan bu dehşetli salgın, savaştan yaklaşık altı kat fazla insan öldürmüştü. Bilim insanları Sibirya buzullarında çiçek ve hıyarcıklı vebanın -ve insanın geçmişine ait başka birçok hasta­lığın- kısılıp kaldığına inanıyor. Gelmiş geçmiş tüm yıkıcı has­ talıkların kısa tarihi, Kuzey Kutbu güneşinin altında bırakılmış yumurta salatası gibi bekliyor. Bu donmuş organizmaların birçoğu aslında buzlar çözülünce hayatta kalamayacaklar; canlandırılanlar genelde titiz laboratu­var koşullarında diriltildiler. Ama 2016'da permafrostun çö­zülmesi sonucu en az yetmiş beş yıl önce şarbondan ölmüş bir ren geyiğinin cesedi açığa çıkınca bakteri serbest kaldı: Bir çocuk öldü, yirmi kişi şarbona yakalandı, iki binden fazla ren geyiği de telef oldu.
Sayfa 119Kitabı okudu
Doğrudan sıcak, sağlık kadar büyümeyi de etkileyecektir. Bu etkilerin bazılarını çoktan görmeye başladık. Örneğin demiryolları bükülüyor ya da sıcaklık uçakların kalkışa geçmesini sağla­yan aerodinamiği ortadan kaldıracak kadar yüksek olduğu için uçuşlar durduruluyor; Phoenix'deki gibi sıcaktan etkilenen hava­alanlarında bu artık sık yaşanan bir durum. (Unutmayın, New York'tan Londra'ya alınan her gidiş dönüş bileti, Kuzey Kut­bu'nda üç metrekare daha buzun erimesine mal olmaktadır.) İs­viçre'den Finlandiya'ya, enerji tesislerindeki soğutma sıvıları sıcak hava dalgaları nedeniyle iş göremeyecek kadar ısındığı için tesislerin kapatılması gerekti. 2012 yılında Hindistan'daki çiftçi­lerin muson yağmurları yağmadığı için tarlalarını kendileri sula­dıklarından, ülkenin enerji dağıtım sistemine taşıyamayacağı bir yük bindi ve 670 milyon kişi elektriksiz kaldı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
4 Nisan 2018 günü, şafak sökmeden hemen önce altmış yaşında bir adam Brooklyn'deki Prospect Park 'a girdi, başından aşağı benzin boca etti ve kendini ateşe verdi. Cesedin yanında, alevlerden kararmış çimlerin oluşturduğu dairenin hemen dışında el yazısı bir not duruyordu: "Ben David Buckel, bir protesto in­tiharı için kendimi yakarak öldürdüm. Etrafı batırdığım için özür dilerim." Etrafı fazla batırmamıştı aslında; alevlerin yayılmasını önlemek için kendini topraktan bir halkayla çevrelemişti. Buckel kentteki gazetelere gönderdiği daha uzun bir mektupta ayrıntıya giriyordu: "Gezegendeki çoğu insan bugün fosil yakıt­ların sağlıksız kıldığı bir havayı soluyor ve birçoğu bunun sonu­cunda erken yaşta ölüyor; benim bir fosil yakıt nedeniyle erken ölümüm kendimize neler yaptığımızı yansıtıyor... Kirlilik geze­genimizi yok ediyor. Şimdimiz giderek vahim bir hal alıyor, gele­ceğimiz yaptıklarımızdan daha fazlasını yapmamızı gerektiriyor."
Sayfa 204Kitabı okudu
Petrol, gezegenin insanlardan önceki geçmi­şinden kalma bir mirastı: Dünya'nın binlerce yıl boyunca rahatsız edilmediği takdirde üretebileceği depolanmış enerjiydi. İnsanlar bu depoyu keşfeder keşfetmez yağmalamaya koyuldular; bu işte o kadar hızlı davrandılar ki geçen yarım yüzyıl içinde pek çok kere, petrol hakkında öngörülerde bulunanlar bu kaynağın tükeneceği paniğine kapıldılar. Emek tarihçisi Eric Hobsbawm 1968'de, "Sa­nayi Devrimi diyen, pamuk der," diye yazmıştı. Bugün "pamuk" yerine "fosil yakıt" derdi muhtemelen.
Sayfa 127Kitabı okudu
Bugün Kuzey Kutbu'ndaki buzullarda mil­yonlarca yıldır havada dolaşmamış hastalıklar bulunuyor, hatta bazıları o çağlarda henüz ortalıkta olmayan insanoğlunun hiç kar­şılaşmadığı hastalıklar. Bu da, tarih öncesi salgınlar buzdan çıkıp geldiğinde, bağışıklık sistemlerimizin bunlarla nasıl mücadele edeceğini bilemeyeceği anlamına geliyor.
Sayfa 119Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Sanayi Devrimi ile artan karbon salımlarından dolayı, küresel ısınmanın başlangıcı olarak Sanayi Devrimi kabul ediliyor. O zamandan bu zamana dünyamız ısınmaya başladı. Tahminlere göre de 2100 yılına gelindiğinde küresel ölçekte dünya 2 ila 4 derece ısınmış olacak. 4 derece belki imkansız ama 2 derece ısınması kuvvetle muhtemel. Sadece 2 derece
Yaşanmaz Bir Dünya
Yaşanmaz Bir DünyaDavid Wallace-Wells · Domingo Yayınevi · 202057 okunma
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İçinizi karartabilir fakat gerçekler hoşunuza gitse de gitmese de gerçekliklerinden bir şey kaybetmezler. İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı insanlar apatikleşiyor. Umarım dünya genelinde bu durumu tersine döndürecek kollektif bir bilinç oluşur. Yoksa gelecek nesillerin yaşabilecekleri bir dünyası olmayacak.
Yaşanmaz Bir Dünya
Yaşanmaz Bir DünyaDavid Wallace-Wells · Domingo Yayınevi · 202057 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Sürekli duyduğumuz kısmen bildiğimiz küresel ısınmanın ne kadar önemli -muhtemelen en önemli- bir problem olduğunu ve yaşamımızı her yönden nasıl kötü şekilde etkileyeceğini daha doğrusu mahvedeceğini bilimsel kaynaklar ve istatistikler ile ortaya koyan oldukça çarpıcı bir kitap. Üstelik küresel ısınma ile başa çıkabilmek için gereken karbon salınımını azaltmanın da ne kadar zor olduğunu -teoriden çok pratikte- okuyuculara gösteriyor. Okumak isteyenlere: Evet kitap iç karartıyor, can sıkıyor. Fakat bu krizin kendisinden kaynaklanıyor, yazarın karamsarlığından değil. Zaten şu anda hayat yeterince can sıkıcı iken bir de bu kitabı okumalı mısınız? Bence erteleyebilirsiniz.
Yaşanmaz Bir Dünya
Yaşanmaz Bir DünyaDavid Wallace-Wells · Domingo Yayınevi · 202057 okunma