Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Derman Bayladı

Derman BayladıTanrıların Öyküsü yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.0/10
74 Kişi
266
Okunma
10
Beğeni
3.082
Görüntülenme

Derman Bayladı Sözleri ve Alıntıları

Derman Bayladı sözleri ve alıntılarını, Derman Bayladı kitap alıntılarını, Derman Bayladı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oidipus'un da yoluna çıkar Sphinks ve sorar bilmecesini: " Sabahleyin dört, öğle üzeri iki, akşam da üç ayakla yürüyen yaratık hangi hayvandır? " Oidipus fazla düşünmeden yapıştırır cevabı: " İnsandır bu yaratık. Çocukluğunda kolları ve bacakları üzerinde emekler, büyüdüğü zaman iki ayağı üzerinde yürür, ihtiyarlayınca da bir değneğe dayanır."
"Ne zaman yaralandın?" dedim. "Üç gün oldu." diye cevapladı. "Ne yaptın bunca zaman, ne yedin ne içtin?" "Açlık dayanılmaz olunca bu gözeden bir parça su içiyorum." "Ne istersin, ne yapalım senin için?" dedim. "Hiçbir şey istemem. Kıtama yazın, beni firari olmayayım kaçtı sanmasınlar!" Bu sözleri duyunca çok sarsıldım. Çok etkilemiştir bu olay beni. Günlerce aç kalmış, ağır yaralı bir Mehmetçiğin bu vatan sevgisi neyle ölçülebilir? Adam, ölüm halinde, "firari olmayayım" diye endişeleniyor. Ne demektir bu?
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
"Prometheus,tanrılardan gelecek hiçbir hediyeyi kabul etmemesi için sıkı sıkıya uyarmıştı kardeşini.Ama kızın güzelliği karşısında çarpılan Epimetheus'un bir kulağından girmiş ötekinden çıkmıştı bu uyarı.Pandora bir de kutu getirmişti beraberinde.Kutuyu açarlar,ama açmalarıyla da ne kadar kötülük ve dert varsa yeryüzüne yayılır.Pandora kapağı kapatmak isterse de çok geçtir artık.Bir 'Umut' kalmıştır kutunun içinde,tam çıkmak üzereyken çıkamayan.İnsanları bunca olumsuzluk karşısında avutan 'Umut'.
Eski Yunan inanışına göre yıldırımları fırlatan doğrudan baştanrı Zeus'tur örneğin. Depremi Poseidon yapar. Helios tanrı, güneşin kendisidir. Lodos, poyraz diye adlandırdığımız fırtınalar Lotus ve Boreas adıyla kişileşmiş doğa güçleridir.
Anadolu Uygarlığı
Hiçbir toplum yoktur ki Anadolu'dan geçsin de, buram buram tarih ve uygarlık kokan bu topraklardan esinlenmemiş olsun. Bu toplumların kimileri küçük küçük devletçikler, bir başka deyişle beylikler, kimileri de, Hititler gibi, büyük imparatorluklar kurmuşlar. Bu devlet ya da devletçiklerin - adları ne olursa olsun- ortaya koydukları uygarlığa bir bütün gözüyle bakmak ve de buna "Anadolu Uygarlığı" adını vermek yanlış olmaz sanırız.
Sayfa 100Kitabı okudu
Büyük Konstantinus İstanbul'dan önce ata toprağı olduğuna inandığı Troya'yı başkent yapmak istemiş. Diokletianus ise imparatorluğu yönetmek için oturma yeri olarak Nicomedia'yı (İzmit) seçiyor kendisine.
Sayfa 151Kitabı okudu
Reklam
Neden evlenip de çoluk çocuk sahibi olmadığını soranlara "Çocukları çok sevdiğim için!" diye yanıt veriyormuş Thales.
Sinoplu Diojenimiz
Bir kalpazanın oğluymuş Diogenes. Babasının suçu ortaya çıkınca Sinop'tan kaçmış ya da sürülmüş. Bu yüzden de yaşamı boyunca paradan ve zenginlikten nefret eder olmuş. Büyük İskender'in "Eğer İskender olmasaydım, Diogenes olmayı isterdim." dediği anlatılır.
Sayfa 130Kitabı okudu
Yunanistan'daki "ssos", "tt", "nth" harflerini içeren yer adları Yunan diliyle açıklanamıyor. Bu gibi sözcüklerin Anadolulu kökenden oldukları araştırmacılarca belirtilmekte. Örnek olarak Yunanistan'daki Parnassos, Attika, Korinthos gibi dağ, bölge ve kent adlarını belirtebiliriz.
Sayfa 102Kitabı okudu
Zeus'un aşk hayatı
Çapkının çapkını bir tanrıdır Zeus. Akla hayale gelmeyecek biçimlere girer sevdiğine yanaşmak için. Bir yağmur damlası olur kimi zaman Danae'yle birleşir. Bir başka sefer kuğu olup Leda'yı kucaklar, derken bir satire dönüşür, güzel Antiope'yi kollarının arasına alır, günün birinde bir boğa olur, Fenike kralı Agenor'un güzel kızı Europe'yi vurup sırtına Olympos'a getirir...
133 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.