Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dilek Maktal Canko

Dilek Maktal CankoBizans Sanatında Kadın yazarı
Yazar
Editör
9.0/10
6 Kişi
18
Okunma
2
Beğeni
889
Görüntülenme

Dilek Maktal Canko Sözleri ve Alıntıları

Dilek Maktal Canko sözleri ve alıntılarını, Dilek Maktal Canko kitap alıntılarını, Dilek Maktal Canko en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Şehrin refahını kişileştirmesinin sembolü olarak, en önemli erken Bizans kadınlarından biri Tykhe idi."
"Bizans Sanatında dişi figürler içinde özellikle Meryem'in ve bazı azizelerin tasvirleri başta ikonlar olmak üzere fildişi, maden, objeler, sikkeler, mühürler gibi küçük el sanatları üzerinde sıklıkla kullanılmıştır."
Reklam
"Hıristiyanlığın ilk yıllarında, dinin yayılması sürecinde etkili olmuş; ölümü ve işkenceyi göze alarak inançlarına sahip çıkmış kadınlar azizelik mertebesine yükselmişlerdir."
"Şehirlerin kişileştirmesi olarak kadın imgesinin kullanılması, şehrin refah ve bolluk içinde olmasını dinlemenin bir sembolü idi."
Eleusa Meryem İkonası
"Çocuğun yüzü anneye sevgi ile bastırlırken inanç ve güven hissedilebilmektedir. Bu tasvir daha erken yüzyıllardaki Meryem ve Çocuk İsa tasvirlerinden tamamıyla farklı bir bakış açısı sunmaktadır."
"Tüm bu tiplemelerde Meryem, Tanrı anası olarak koruyucu, yol gösterici olarak dinsel bir kimliğiyle karşımıza çıkmaktadır. Kadının bereketin sembolü cinselliği kullanarak ataerkil düzen tarafından ikinci plana itilmesi sonucunda Havva miti ile ötekileştirilmesi sonucunda Tanrıça kültünün devamı niteliğinde Tanrı anası Meryem miti ile kutsallaştırılarak itibarını geri alması gene ataerkil düzen tarafından sağlanmıştır."
Reklam
"Bizans kent yaşamında da kadın tasvirleri ve tanrıça figürlerinin önemli bir yeri bulunması da tanrıçaların inanç ve yaşam üzerinde hala çok etkili olduğunu kanıtlamaktadır."
"Hodogetria Meryem tasviri, Bizans dünyasının en ünlü ve en çok çoğaltılan ikona tasviridir."
"... kadın tasvirlerinin büyük bölümü Bizans ideolojisinin kadınlara belirlendiği rol olan annelik ve evlilik ile ilgilidir."
Sayfa 132Kitabı okudu
"Çünkü görme, duymaya göre daha önemli bir duyguydu ve Hıristiyanlığın kendini anlatması için görsele ihtiyacı vardı."
Reklam
…. “….. nüfusun neredeyse yarısını oluşturan ve tamamını doğuran kadınların sosyal yaşamları ataerkil düzenin belirlediği şekilde mi gelişmişti ? Bir toplumun, yarısını oluşturan ve diğer yarısını da doğuran bir kısmını dışlaması doğru değildir.”
Günümüz Türkiyesinde bunu bile pek görebildiğimiz söylenemez
"Bizans hukuku, kadınların sosyal yaşamına ilişkin tüm kısıtlamalarına karşın ev yaşamı ile ilgili haklarını korumaktadır."
Sayfa 134Kitabı okudu
"Güçlü bir koruyucu imge olan Blakhhernitissa Meryemi'nin sığınak olarak gösterildiği bu tema, Theodore Metokhites tarafından Kariye Camii'nin ana giriş kapısının algınlığına da yapılmıştır. Meryem, kapı koruyucu ve taç kapıdır. O, İsa'nın dünyaya adımını attığı kapı olarak Dünyanın Kapısıdır."
"Erken Bizans sanatından örnekler incelendiğinde; Bizanslı kadınların da duygularını ifade etmek için Yunan ve Roma dünyasının figürleri olan mitolojik karakterlerden, Ana Tanrıça'laran ve onların güçlerinden yaralanıldığı görülmektedir."
Emziren, çocuğunu kucağında taşıyan veya çocuğunun yanağına sevgi ile eğilen Meryem; şefkatli, inzivaya düşkün Bizans kadınlarına ideolojinin belirlediği en önemli rolü yani anneliği empoze etmektedir.
Sayfa 188 - yeditepe yayınlarıKitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.