Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Don Mitchell

Don MitchellKent Hakkı yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
438
Görüntülenme

Don Mitchell Sözleri ve Alıntıları

Don Mitchell sözleri ve alıntılarını, Don Mitchell kitap alıntılarını, Don Mitchell en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Berkeley İfade Özgürlüğü Hareketi 1960'larda kampüs aktivizmini başlatan hareket olmadı (kökenleri daha çok sivil haklar hareketine da­ yanır) ama bu aktivizmin belli yönlerini somutlaştırdı, bunlar arasında Amerika'da (ve ötesinde) siyaset ve adaletin eleştirisinin yanı sıra modern döneinde yabancılaşmanın eleştirisi de vardı - belki de en canlı haliyle 1968 yılının baharında Paris ve Prag sokaklarında fılizlenmiş bir eleştiriydi (ve Lefebvre kent hakkı konusundaki polemik çerçevesinde böyle bir gelişmeyi bekliyor­ du).
Kimin için kamusal alan?
“Kamusal alan konusu, 20.yüzyılın akışı boyunca (hatta daha öncesinde) çeşitli şekillerde alevlenen bir tartışma veya daha doğrusu, süregiden bir sosyal mücadele: savaş karşıtı aktivistler sokağa çıktığında, emekçi sınıf iddialarını ortaya koymak adına kamusal alanı gerekli bir ortam haline getirme arayışına girdiğinde, ifade özgürlüğü aktivistleri resmi bildiriler için kullanılan zemini işgal ettiklerinde, kadınlar “kamunun” bir parçası olarak kendileri için bir alan oluşturduklarında ve gitgide daha fazla sayıda şehir evsizler, ergenler ve diğer “istenmeyenler” hakkında ne yapılacağına karar vermeye çalıştığında alevlenen bir tartışma.
Sayfa 16 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Lefebvre, kent hakkının "bir yakarış ve bir talep" olduğunu öne sürer. Artık bu çığlığın, bu talebin her zamankinden daha fazla duyulması gerekiyor. Ve de eyleme dökülmesi gerekiyor.
New York'taki bu dönüşümlerin bağlamı ve nedeni, birçok Amerikan şehrinde olduğu gibi, terörist saldırısı tehdidi değil uygunsuz kişilerden duyulan korkuydu: evsizler, uyuşturucu satıcıları, aylak gençler ve önemsiz denemeyecek şekilde be­ lediye binasının önünde protesto gösterileri düzenleyen siyasi aktivistler, sokaklarda yürüyenler veya park ve meydanlarda toplananlar.
“..haklar üzerine verilen mücadeleler sıklıkla coğrafya mücadelelerine doğru ayrışır. Alan, mekan ve lokasyon, hakların, uğruna yaraştığı sahneler değildir yalnızca, aynı zamanda haklar için verilen mücadelelerle aktif şekilde üretilen -ve neticesinde yapılandırılması sağlanan- sahnelerdir.”
Sayfa 120 - AyrıntıKitabı okudu
Ama Bertell Ollman'ın (1990) bize hatırlatmaktan asla yorulmadığı üzere, değişim asıl kaidedir; açıklanması gereken bir şey varsa o da değişmezliktir.
Reklam
Bu yüzden şehirdeki sosyal adalet mücadelesi -kent hakkı için mücadele- farklı bir tür düzen oluşturmalı; bu düzen burjuvazinin korkuları üzerine değil, en yoksul ve en marjinal kent sakinlerinin ihtiyaçları üzerine inşa edilmeli.
" Kent hakkı bir yakarış ve talep işidir. " Henri Lefebvre