Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Elif Ayla

Elif Ayla2. Abdülhamid’in Çocukluk Düşleri yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
7.9/10
42 Kişi
143
Okunma
19
Beğeni
2.500
Görüntülenme

Hakkında

Bir masalın içinde açtı gözlerini. Deniz kokusuyla ünlü olan o şehirde doğdu. Hatırladınız, değil mi? Çok ama çok kitap okudu. Okurken de büyüdü. Okullar bitirdi. Sonra minareleri ve kedileriyle ünlü olan şehre geldi. Onu da bildiniz, biliyorum. O şehirde de kitaplar vardı, hem de bir sürü. O da kitaplar yazdı. Şimdi, içinden büyük nehirlerin geçtiği, ünlü romanların yazıldığı, kocaman kocaman kiliselerin olduğu bir ülkede yaşıyor. Bir ipucu daha: Yaşadığı yer saatleriyle ünlü. Gözlerini içinde açtığı masalı dinlemeye devam ediyor. Saat tik taklarına bakıp sizler için yazıdan kayıklar yapıyor. Onları masalların içine bırakıyor ve sizin için yüzdürüyor.
Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

19 okur beğendi.
143 okur okudu.
4 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Her sofranız aynı duayla tatlansın...
Bir babaanne duası bu. Artsın eksilmesin. Dolsun da taşmasın. Az çok olsun da, bereket yok olmasın. Âmin.
Çocukluğumuza ondan mı hasretiz?
Hz. Âdem hiç çocuk olmadı. Bir yetişkindi var edildiğinde. Acaba, içimizde duyduğumuz bu daim sıklet, eskiyi sürekli özlemek, hiç olmadığımız gerçek bir çocukluğun özlemi olmasın. Genetik hafızamda çocukluksuzluk varsa, demek ki neyi özlediğimi bile bilmeden özlememden normali yok. Kim bilir, çekirdekte olmayan o çocukluk, kimini de zalim ediyordur.
Farkındasınızdır, neye nostalji diyorsak elimizden uçup gidiyor. Nostalji yaşamayan şey haline geldi.
Köyümde düğün okuntusu halen sabunla yapılır.Gelenekler bitmiş değil.
Eskiler düğünlere davet edecekleri misafirleri okuntuyla çağırırlardı. Okuntular davetliye göre değişirdi. Dünür evine yakın olanlar, bir top kumaş, giysi, yemeni eşliğinde şekerlemelerle, uzaklık arttıkça da, iki bisküvi arası lokumla. Hale vakte göre değişirdi okuntular.
İğneyi yiyenler kulübü
Arılar olmazsa, dünyanın sonunun geleceğini zanneden büyükler, henüz sokulmamış olanlardır.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
·
Puan vermedi
Gelenekle beslenen, içinden hayatlar akan bir ülke insanın sofrasında gördüğü cola şişelerine isyandır bu kitap.Misafirliğe gitsek sofralarda içecek genelde Pepsi, Coca-Cola ikram ediliyor bizlere. Gelirinin bilmem şu kadarını savaşlara aktaran şirketlerin allayıp pullayıp bizlere içirdikleri,içlerinde ne olduğu belirsiz içeceklerin esiri olduk aslında... Yazarımız kitabını"Nerede o eski günler" dediklerimize farkındalık oluşturmak için bizlere masal gibi anlatmış. "Evvel zaman içinde, şerbetlerin musluklardan aktığı, kokuların sokaklardan taştığı o günlerden bir masal." Kitap şerbeti o kadar güzel anlatıyor ki ben hiç sevmediğim takdirde canım çekti desem yeridir. Ve yazar en çok artık neredeyse unutulan bir geleneği, ihtiyarlara gösterilen özeni, küçüğe duyulan muhabbeti ve geleneklerimizden bahsetti.Beğendigim bir alıntıyı patlaşmak istiyorum sizlere; "Eskiler düğünlere davet edecekleri misafirleri okuntuyla çağırırlardı. Okuntular davetliye göre değişirdi. Dünür evine yakın olanlar, bir top kumaş, giysi, yemeni eşliğinde şekerlemelerle, uzaklık arttıkça da, iki bisküvi arası lokumla. Hale vakte göre değişirdi okuntular." Benim köyümde halen sabunla düğün okuntu geleneği sürüyor.Gelenekler tamamen bitmiş değil. Kitapta sadece şerbet değil hoşaftan da bahsedilmiş.Çeşit çeşit şerbet ve hoşaf tarifleri sunmuş bize yazarımız.Sofralarımızda incecik ağızlı sürahilerden şerbet içmek istermiyiz?Buyrun kitaptan nasiplenelim o vakit ... Bir babaanne duası bu. Artsın eksilmesin. Dolsun da taşmasın. Az çok olsun da, bereket yok olmasın. Âmin.
Şerbet ve Hoşaf
Şerbet ve HoşafElif Ayla · Hayykitap · 201413 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Çocuk kitabı sayılabilir evet, ama ben çok severek okudum. Gelecek Eğitim Öğretim yılında inşaAllah çok güzel, gerçek olduğuna inanmak istediğim , hikayeler anlatacağım çocuklarıma.. Resimleri hele ayrı ayrı güzel birde @esralldesign çok güzel anlatmış gerçekten Kitabın yazarı girişte kendini çok güzel anlatmış. @elifaylaelif giriş kısmını okuduğunuzda (2.fotoğraf) zaten kitabın dilinin çok güzel olacağını tahmin edebiliyorsunuz. Sultanı Azimüşşan Abdulhamid Han ın genç bir şehzade iken, bir öğretmeninin kendisine bir dost edinmesini öğütlemesiyle başlıyor kitap. Öyle ya illa kanlı canlı olmasına gerek yok ki. Bir mektup da olsa, yazmak en güzel arkadaşlardandır. Bu arkadaşına da Sadık Efendi diyor. Sadık Efendi , İbrahim Efendi, Halil Efendi, ki kendisi Abdulhamid Han ın marangoz ustası veöğretmenidir, Nerkisnihal Kalfa.. hepsini okur iken çok çok sevdim. Açıkcası Abdulhamid Han denince aklıma @bulentinal ın da gelmesi ayrı bir hoşuma gitti. Kitapta genç şehzade Abdulhamid Han değil de babası değerli Abdulmecid Han'ın cümlelerini sanki o söylüyormuş gibi, arkadan seslendirme de oldu benim için. Kısacası bence çok çok güzeldi. O K U Y U N . . .#sevgilerhilalden
2. Abdülhamid’in Çocukluk Düşleri
2. Abdülhamid’in Çocukluk DüşleriElif Ayla · Hayykitap · 201744 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Anlattığı şerbetler kadar tatlı Tarifin hikaye ile birleştiği masalsı dokunuşu olan ninemizin mutfağından dinlediğimiz tarifelere benzeyen bir kitap
Şerbet ve Hoşaf
Şerbet ve HoşafElif Ayla · Hayykitap · 201413 okunma