Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emine Öğük

Emine ÖğükMatüridi'nin Hikmetli Sözleri yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
13
Okunma
2
Beğeni
551
Görüntülenme

Emine Öğük Sözleri ve Alıntıları

Emine Öğük sözleri ve alıntılarını, Emine Öğük kitap alıntılarını, Emine Öğük en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sabır, kaybettiği şeyden ötürü nefsi sızlanmadan alıkoymaktır. Zaten kaybolanların tamamı Allah'a aittir ve insanlar nezdinde emanet konumundadır. Başkasının olan bir şeyin elden çıkmasına feryat etmenin bir anlamı yoktur. (Mâtüridi, Te'vilâtü'-Kur'ân, 1/283)
Sayfa 267Kitabı okudu
Her kim başkasını içinde olgunluk ve iyilik bulunan bir şeye davet etmek isterse, yapması gereken önce onu şefkatle (rıfk) ve yumuşaklıkla davet etmesidir. (Mâtüridi, Te'vilâtü'l-Kur'ân, 17/33-34)
Sayfa 258Kitabı okudu
Reklam
İyiliklerin en üstün olanı imandır. (Mâtüridi, Kitâbü't-Tevhid, 620) Mâtüridi imana büyük bir kıymet atfetmiştir. İyiliklerin en üstünü olarak vasfettiği iman için ayrıca “en büyük hayır” nitelemesinde bulunmuştur.'(Kitabu't Tevhid,544) İmanın en büyük hayır (iyilik) olarak zikredilmesi, iman-ahlak bağına dikkat çekmesi açısından önem arz eder. İmanın iyilik olarak vasfedilmesi iman sahibi kişilerin de iyilik sahibi kişiler olduğu gerçeğini beraberinde getirir. Dolayısıyla Allah'ın insanlardan istediği en temel dini vecibe, aslında onların iyilik ve güzellik sahibi bir insan olmasıdır.
Dinin esası fiiller/davranışlar olmayıp inançlardan ibarettir. Şu sebeple ki inançlar, baskı ve hâkimiyetin kurulamayacağı değerlerdir; hiç kimse başkasının inancına hükmetme veya ona engel teşkil etme gücüne sahip değildir. Çünkü inançlar kalplerin fiilleridir. (Mâtüridi, Kitâbü't-Tevhid, 593)
Dininiz tek bir din, milletiniz tek bir millettir ki o da Islam'dır. (Maturidi, Te'viltu'-Kur'ân, 10/35)
İhsan sahibi kişi üstün ahlâklı, başkasına kötülük düşünmeyen, kendisine yapılan kötülükleri en iyi yoldan savuşturan bir şahsiyete sahiptir.
Sayfa 133 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Reklam
Aklı kullanmaya teşvik eden pek çok ayet vardır: "... O (Allah), akıllarını kullanmayanları murdar (inkarcı) kılar."1 Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.2 ... Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?..3 ...Her bilenin üstünde bir bilen vardır...4 Dinleyip de sözün en güzeline uyan Allah'ın doğru yola eriştirdiği akıl sahiplerini müjdele.5 Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.6
Sayfa 55 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Kaybettiklerinize üzülmeyiniz, fakat neden kaybettiğinizi anlamak için günahlarınıza bakınız... Sahip kılındıklarınıza da sevinmeyiniz, Allah'ın size karşı olan ihsanını fark ediniz. (Mâtüridi, Te'vlâtu'-Kur'ân, 14/365)
Sayfa 191Kitabı okudu
Bilgiye göre değil de kendi şahsi telakkisine göre düşünen kimse ile fikir tartışmasında bulunmanın bir anlamı yoktur. (Mâtüridi, Kitâbü't-Tevhid, 234)
Sayfa 184Kitabı okudu
İmtihan ve Ceza
İçinde çok zengin nimetlerin bulunduğu ebedî bir hayat olan cennetin hiçbir gayret ve çaba olmadan elde edilmesini istemek haksızlık olacaktır. Allah kullarının bu iyi sonuçları elde etmeleri için onları çeşitli imtihanlara tabi tutmuştur. Başa gelen musibet, bela ve zorluklara sabredildiğinde bunlar ahirette sevaba vesile olduğu için, gerçekte bir lütuf ve rahmet olarak kabul edilmelidir.
Sayfa 186 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Reklam
Kusurdaki Hikmet
"En mükemmel olanı yaratma kudretine sahip olan bir yaratıcının neden insanlar tarafından eksik olarak algılanan bir düzen var ettiği" sorusuna karşı Mâtürîdî "Kusurlu, noksan ve muhtaç olma halinin kusursuz ve kemal sahibi bir yaratıcıya yönelmeye ve O'na bağlanmaya vesile olduğu" şeklinde cevap verir.
Sayfa 181 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Allah Korkusu, Allah Sevgisi?
Allah korkusunun nasıl bir korku olduğunu izah etmek icap eder. Allah'a inanan insanlarda sevgi ile birlikte dikkat çeken korku duygusu, Allah'ın azametinin, yüceliğinin, büyüklüğünün insanda uyandırdığı ürperti ve haşyet duygularıdır. Bu korku O'nun rızasına nail olamama endişesinden kaynaklı bir korkudur. Yaratıcıdan, iman ve güven bağından uzak kalma korkusudur. Eğer iddia edildiği gibi bu duygu imanın sebebiyse, buradaki korku uzaklaştıran değil, yaklaştıran bir duygu olarak kendini göstermektedir. Halbuki korkan bir kişinin korku nesnesinden uzaklaşma meyli göstermesi beklenir.
Sayfa 151 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Mantıklı olan şey, meydana getirenin, meydana getirdiklerinden daha üstün yeteneklere sahip olmasıdır.
Sayfa 143 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Etkili Anahtarlar
... Peygamberimiz, İslâm dini tarafından tavsiye edilen bu özel ilişkileri kendi hayatına en güzel şekilde tatbik etmiş, örnekliğiyle insanlara yol göstermiştir. Onun elinde kapalı kapıları açmak için mevcut tek anahtar, sevgi, merhamet ve sabırdı. Bu etkili anahtarlar sayesinde en zor kapıları dahi açmayı başarmıştır.
Sayfa 134 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
Dinsizlik Hastalıklı
Amerika'da dindarlık ile insan psikolojisi arasındaki ilişkiyi konu edinen 100 araştırmadan 79'u, dini inancın yaşam memnuniyeti ve mutluluk gibi ruh sağlığını İyileştirici etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Sayfa 110 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Baskı (2022)Kitabı okudu
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.