Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ercan Çağlayan

Ercan ÇağlayanZazalar yazarı
Yazar
Editör
7.2/10
6 Kişi
26
Okunma
8
Beğeni
1.461
Görüntülenme

Hakkında

1980 Bingöl doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Bingöl’de, yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladı. Bir süre öğretmenlik yaptı. 2008 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Bingöl (Çapakçur) ve Çevresinde Ermeni-Müslüman İlişkileri (1856-1914)” başlıklı tezle yüksek lisans, 2012 yılında “Tek Parti Döneminde Diyarbakır (1923-1950)” başlıklı tezle de doktora derecesi aldı. “Geç Osmanlı”, “Erken Cumhuriyet” dönemi şehir tarihi, milliyetçilik, azınlıklar ve Kürtler üzerine çok sayıda ulusal ve uluslararası çalışması bulunan yazar halen Muş Alparslan Üniversitesi FEF Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Bingöl, Türkiye, 1980

Okurlar

8 okur beğendi.
26 okur okudu.
1 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tek gerçek vatan,insanın ayağını basabileceği tek toprak,başını sokabileceği tek ev,çocukluğundan itibaren öğrendiği dildir.
Reklam
Zazacanın Kürtçenin bir lehçesi olduğunu iddia edenler, Zazacanın müstakil bir dil olduğunu savunanlar tarafından “Kürtçü” veya “Lehçeci” olarak adlandırılmaktadır. Zazaların ayrı bir etnik grup olduğunu savunanlar da birinci görüş taraftarlarınca “Zazacı” olarak nitelen- dirilmekte ve bu kişilerin Kürtleri “bölmek” maksadıyla devlet tarafından desteklenmekte oldukları ileri sürülmektedir. Hiç şüphesiz bu yaklaşımların, önyargılara dayalı, ideolojik belirlemelerden kendini kurtarması gerekir. Çünkü bu ayrıştırma ideolojik yaklaşımlardan ziyade, linguistik, tarihi, sosyolojik ve dolayısıyla ilmi bir yaklaşımla ele alınmayı gerektirmektedir.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
Zaza toplumundaki dinsel ve mezhepsel çeşitliliğe bağlı olarak tarikatlar da geniş bir tabana sahiptir. Tunceli, Sivas, Erzincan, Kiğı ve Varto yörelerindeki Zazaların ekserisi Alevi; Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Mutki ve Siverek'teki Zazalar Şafii; Çermik, Çüngüş ve Malatya'daki Zazalar ise Hanefi mezhebine mensuptur. Adıyaman Gerger'deki Zazaların az bir kısmı ise Hıristiyan'dır. (s. 108-109)
“Modern kimlik” konusunda yetkin bir isim olan Charles Taylor’a göre, modern öncesi dönemlerde insanlar “kimlik”ten ve “tanınmak”tan söz etmiyorlardı. Bu durum, insanların kimliklerinin olmamasından veya bu kimliklerin tanınmaya dayanması nedeniyle değil; tam tersine, bu kavramlar “konulaştırılmaları”na gerek bile duyulmuyordu. Burdan hareketle Taylor’ın vurguladığı üzere, “kimlik sorunları” tipik olarak “modern bir kaygı”dır. Sadece, modern insan, “kendi değerini yaratma, seçme, kendini tanımlama ve eşsiz olma” anlamında bir kimlik taşır. Dolayısıyla kimlik, “modern insanın temel bir gereksinmesidir.”
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
"Kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti erken döneminde benimsenen "eğitim" politikalarındaki en büyük amaçlardan imparatorluk bakiyesi İslami değerlerin hâkim olduğu geleneksel bir toplumdan modern/seküler değerlerin hâkim olduğu Batılı bir topluma geçişi sağlamaktı."[*] Tespit yerinde görülsede, Osmanlı toplumunun çok az bir dönemi istisna olmak üzere (Kur'an referans alan) değil, örfün hâkim olduğu bir yapılanma kurduğu tespitini de eklemek gerekir. Eğitim, hukuk, gibi toplum yapısını oluşturan paradigma seküler zihnin bakışından farklı olduğu tespitini yapmak gerekir. (R.S.S.) [*]Kemalist Ulus Devletin İnşası // Ercan ÇAĞLAYAN, sh,14 - Açılım Kitap -
Sayfa 14 - Açılım Kiitap
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok