Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eric Paras

Eric ParasFoucault yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
537
Görüntülenme

Hakkında

Eric Paras Harvard Üniversitesi’nde Avrupa düşünce tarihi alanında doktorasını tamamlamıştır. Virginia’da yaşayan Paras, Harvard’s Minda de Gunzburg Center for European Studies’de çalışmalarını sürdürmektedir.
Unvan:
Yazar

Okurlar

14 okur okudu.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Baudelaire'e göre modern insan kendini, gizlerini ve saklı hakikatini keşfetmek için çekip giden insan değil, kendini yeniden yaratmaya çalışan insandı. Bu modernlik "insanı kendi var olduğu biçimde özgürleştirmez"; onu, kendini geliştirme görevini üstlenmeye zorlar.
Sayfa 194 - Kolektif 1. Baskı Mayıs 2016
"Her şey söylemin boyutundan ibarettir."
Sayfa 57 - Kolektif 1. Baskı Mayıs 2016
Reklam
Kliniğin Doğuşu
Hastalıkların sınıflandırılmasına dayalı yarı-hayvanbilimsel tıbbi bilginin yerini çok kısa sürede hasarlı dokuların incelenmesine dayanan yepyeni,anatomi ve klinik temelli tıbbi bilgiye nasıl bıraktığını anlatmaya koyuldu Foucault.Bu değişimin en iyi örneği 18.yy doktorunun sorduğu "Neyiniz var" sorusunun,19. yy da meslektaşının klinik diyaloğunu başlatan "Nereniz ağrıyor" sorusuna dönüşmesiydi.
Sayfa 39 - KollektifKitabı okudu
Antik çağda yasayan özgür insanların karşı karşıya kaldığı ahlakî soru, edimlerimizi yasalarla nasıl uyumlu hale getireceğimiz sorusu değildi. Hayatlarımızı, gerek başkalarının, gerek gelecek nesillerin gerekse de kendi nazarımızda, ona mümkün olan en güzel biçimi kazandırma beklentisiyle nasıl yöneteceğimize dair bir soruydu.
Sayfa 171 - Kolektif 1. Baskı Mayıs 2016
Foucault'dan Varoluşsalcılara
...insandan ,onun egemenliğinden veya özgürleşmesinden hâlâ dem vuranlara;hâlâ insanın özünden ne olduğuna dair sorular soranlara;hakikate ulaşmak adına başlangıç noktasını insan olarak belirleyenlere... düşüncenin insan olduğunu düşünmeksizin düşünmeye kalkışmak istemeyenlere...
Sayfa 44 - KollektifKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
292 syf.
·
Puan vermedi
Fukuğ...
Aslında bir yazarın fikirlerini öğrenmek için kendi yazılarını okumayı, ve öz birikimlerimle analiz etmeyi benimsemişimdir. Fakat"Öznenin yitimi" fikri çokça ilgimi çektiğinden ve de elimdeki Sartre kitaplarına derinlemesine bir giriş yapmayı planlandığımdan rakibi olarak görülen Michel Foucault'da böyle bir istina yapmak istedim. Öncelikle belirtmem gerekir ki; Kitabı okumak ve özütmek için, Yazarın evriminin neden bir ok değil de sarkaca benzetildiğini anlamlandırmak adına, felsefe tarihi, tarih, epistemoloji, sosyoloji vb bilgi birikime sahip olmak gerektiği çok net. Kendim için yorumlarsam bu kitabın hakkını verebildiğimi düşünmese de birikim ve ufkum açısından bir çok katkılarını gördüğümü söyleyebilirim. Ancak kitabın sonunda asıl amacım olan özneyi ya da öznemi yitiremedim(paradoksa :)) ) Bir de yazarın adının "mişel fukuğ" halinde telafuz edildiğini kitap sayesinde olmasa da öğrendim. Özet olarak yazabileceğim şeyler de; Foucault hakkında bir çok bilgiye sahip olabileceğiniz, zaman zaman keyif de veren ama çok ağır bir anlama berraklığına ihtiyaç duyacağınız klasik ağır felsefe diliyle yazılmış bir kitap olduğudur.
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201615 okunma
·
Puan vermedi
Foucault takes where does it hurt? To a pathological level. Those symptoms are signifiers. Thanks for language and gaze. No doubt it is scarcely fruitful to look for a relation of teriority or dependence between two terms of “liberal” medicine….
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201615 okunma
292 syf.
·
Puan vermedi
iktidar-Özne
Foucault için esas olan özneleşme süreçlerinin analizi değil, öznel deneyimlerin iktidar ilişkileri tarafından nasıl kurgulandığının ifşa edilmesidir. Bu nedenle Foucault, iktidar teorilerini üst anlatıların gölgesinden çıkararak iktidarın aygıtlarını/tertibatlarını (dispositifleri) mikrokozmoslar dahilinde inceler. Dolayısıyla İktidarın, bir bireyin öteki bireyler üzerindeki veya bir grubun öteki gruplar üzerindeki homojen egemenliği olarak ele alınması günümüz iktidar sistemiyle uyuşmamaktadır. Marxist açıdan yaklaşarak, iktidarı, egemen sınıfın elinde bulunan ve dolayısıyla onun inisiyatifinde olan bir nesne olarak algılandığımız da iktidar, giderek somutlaşarak hakkında söz edilebilir bir olgu haline dönüşür; ve nihayetinde Devlet ile özdeşleşen bir forma bürünür. Foucault ise iktidarı, himaye altına alınabilen yahut icra edilebilen bir olgu olarak görmeyi reddederek devletin de iktidarın hakimiyet alanı olarak yorumlanmasını, iktidarı maskeleyen talihsiz bir kavrayış olarak niteler.
Foucault
FoucaultEric Paras · Kolektif Kitap · 201615 okunma