Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ertuğ Uçar

Bir Çift Ayak yazarı
Yazar
7.4/10
45 Kişi
174
Okunma
11
Beğeni
2.078
Görüntülenme

Ertuğ Uçar Gönderileri

Ertuğ Uçar kitaplarını, Ertuğ Uçar sözleri ve alıntılarını, Ertuğ Uçar yazarlarını, Ertuğ Uçar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önün güney. Alabildiğine deniz. Solun doğu. Sağın batı. Güneş iyice yatmış, ama bir türlü batmıyor. Boğazında kimbilir ne zamandır öylece duran, nefes alıp vermeni, konuşmanı zorlaştıran düğümün sebebi ise kuzey. Arkanda bıraktığın dünyaya kulak verirsin... Çığlıklar, cırtlak renkler, sirenler, korna sesleri, bitmez bir keşmekeş. Nazlar, kaprisler, ikiyüzlülükler; anlaşılmaz insan ilişkileri. Arabalar, ofisler, okullar.
Sayfa 77 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Taşlıkburnu fenerine giderken
Denize sırtını çevirirsen, üç bir yanında dağlara doğru yükselen bu toprakların her bir karışı için bitkilerin itiştiklerini fark edersin. Ama hepsi de büyür; çünkü herkese yetecek su, güneş ve yalnızlık vardır bu saklı dünyada. Kıyıda denizkamlumbağaları görürsün sonra. Başka kıyılara doğru yola çıkmadan önce dinleniyor olacaklar kabuklarını ısıtan güneş altında. Yanlarından geçen turuncu motosiklete aldırmayacaklar...
Sayfa 74 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Deniz fenerleri çıkardıklara seslere göre gruplara ayrılabilirler. Sise yabancı bölgelerde sessiz fenerler bulunur. Diyafonlu fenerler sıkıştırılmış havayla çalışıp alçak tonda bir sedayla başlayan hüzünlü bir ses çıkarır. Sis düdükleri, sirenler, kamış düdükleri, çanlar ve gonglar... Bazıları havada asılı kalır, bazılarını su yutar, kimileri işe yarar, kimileri yaramaz. Bazılarıysa emekli olduktan yıllar sonra bile bekçilerinin kafasının içinde yankılanır. Öyleki torunu kulağını dedesininkine dayasa bu sesi duyabilir.
Sayfa 10 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
aslen mimar olan ertuğ uçar'ın yazdığı kitaplardan "dünyayı seyretmek için bir yer", deniz fenerlerinden esinlenerek yazdığı belgesel ve kurgusal hikâyelerden oluşuyor. bugüne kadar okuduğum en güzel öykü kitaplarından diyebilirim. kitapta sadece öykü değil, aynı zamanda deniz fenerleri hakkında gayet detaylı bilgiler de var. kitabın sonunda ülkemizin önemli fenerlerinin kısa biyografileri ile birlikte gezi önerilerini de bulabilirsiniz. aslında bu küçük ama dopdolu kitap, benim okuma deneyimime göre, bugüne kadar karşıma çıkan en çarpıcı kitaplardan biri çünkü kurgusal olanla belgesel/gerçek olanın bu kadar iyi birleştirildiği çok az metin vardır. tür olarak aynı olmamasına karşın hemen aklıma herman melville'in moby dick'i geliyor. melville, bu kitapta sadece ishmael'in hikâyesini anlatmaz, aynı zamanda dönemin balinacılığı hakkında bir yığın bilgi de verir. benzer şekilde, ertuğ uçar da bu küçük ama bana göre dünyayı deniz fenerlerinden anlattığı kitabında bunu denemiş. ve bence başarmış. kitabı belki bu kadar çok sevmemin bir nedeni de denizciliğin eski mesleğim olması olabilir. en romantik dönemlerimde denizde, gemilerde çalışırken vardiyada deniz fenerlerini ve içindeki muhtemel hayatları düşündüğüm çoğu anlarda, hep bir fener bekçisi olmak istemiştim. gençlikten kalan fener hayatlarına duyduğum ilgi, merak ve özlemle bu kitaba kavuşunca, uzun süre ayrı kalmış sevgililer gibi aşkla birbirimize sarıldık. daha ne olsun!
Dünyayı Seyretmek İçin Bir Yer
Dünyayı Seyretmek İçin Bir YerErtuğ Uçar · Yapı Kredi Yayınları · 201010 okunma
Geri122
224 öğeden 221 ile 224 arasındakiler gösteriliyor.