Ertuğrul Algan

Görüntü Yönetmenliğine Giriş yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
164
Görüntülenme

Hakkında

Eskişehir’de doğdu. Keyifli bir çocukluk geçirdi. Bozdu, söktü, taktı, yeniden yaptı. Sokaklarda oynadı. Çamurdan yollar, evler yaptı. Eskişehir’in sel baskınlarını da yaşadı, eski Ramazanları da. Eskişehir Maarif Koleji’nde okumaya başladı. On üç yaşında fotoğraf çekiyordu. Halâ çekiyor. Gezmelere başladı. Arzusu Türkiye’yi tanımaktı. Eskişehir Maarif Koleji’nden mezun oldu. Mezun olduğu gün dünyayı değiştirebilirdi. Kimya mühendisi olmayı denedi. Mayasında mühendislik olmadığını fark etti. Sinema ve Televizyon eğitimi aldı. Uzun yıllar gazetecilik, kameramanlık görüntü yönetmenliği, yönetmen yardımcılığı, yönetmenlik yaptı. Fotoğraflar çekti. Askerlik yaptı. Eğitim – öğretim alanında çalışmayı istedi. Anadolu Üniversitesi’ne girdi. Yazmaya başladı. “Kral Midas’ın Ülkesi Frigya”, “Kentimiz Eskişehir”, “101 Eskişehir” ortaya çıktı. Bunların yanına “Görüntü Yönetmenliğine Giriş” ve “Fotoğraf Okuma” yı koydu. Meraklıdır. Bilgi sahibi olmadan düşünce sahibi olunmayacağının farkındadır. Beş duyusunu hep çalıştırır. Dünyadan keyif almak için uğraşır. Belirsizliklerden yılmaz, olayların üstüne gider. Bolca hayal kurar, ancak mantık ve hayal arasındaki dengeyi kurabildiğini düşünür. Zaman zaman iç kavgaları olsa da genelde kendisiyle barışıktır. Bu dünyadaki her şeyin, bir diğeriyle ilişkili olduğunu düşünür.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Eskişehir

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
ı o. 2 Görüntü Yönetmeni Sahnede Aydınlık ve Karanlık Bölgeler Oluşturur
Aydınlık ve karanlık, bu iki zıt kavram insanoğlunun yaşamında, başlangıcından bugüne dek tarihsel süreç içinde hep farklı anlamlar ve yan anlamlar içermiştir. Sözü edilen yan anlamlar mitolojik çağlardan. Tek tanrılı dinlere dek sözlü ve yazılı kaynaklarda hep yer almıştır. Mitolojilerde karanlığa ve aydınlığa hükmeden tanrılar vardır. Kitab-ı Mukaddes aydınlık ve karanlığın nasıl yaratıldığını anlatarak başlar. Tüm dinler, mitolojiler, destanlar, kutsal kitaplar, aydınlık-karanlık karşıtlığı, aydınlığa ve karanlığa yüklenen anlamlarla doludur. Aydınlık ve karanlık kutsal kitaplar dışında toplumların yaşamlarında da farklı anlamlar taşır. Aydınlık ve karanlığa farklı toplum ve kültürler farklı anlamlar yükler. "Amerikan gangster filmlerinde, örneğin bir limanın parlak basamakları endişe ve terslik izlenimi uyandırır ... Sahne yarı karanlık, terk edilmiş rıhtım, dizili sandıklar, yukarıda sallanan vinçler gösterilir... Ve dokların istenen görüntüsünü elde etmek için aydınlatma efektlerine bağımlı çekim teknikleri çağrışımın- yan anlamın gösterenlerini biçimlendirmek için bir araya gelmeler ... değişik aydınlatma teknikleri içinde çekilen aynı sahne farklı izlenimler yaratacaktır." (Metz, ı 974: 45)
Sayfa 107Kitabı okudu
ı o. 2 Görüntü Yönetmeni Sahnede Aydınlık ve Karanlık Bölgeler Oluşturur
Işık olmaksızın aydınlatma olmaz. Aydınlatmayla diğer bir deyişle, ışık ve gölgelerin düzenlenmesiyle filme kaydedilen görüntüye değişik anlamlar verilebilir. Fotografik ve sinematografik yapıyı oluşturan ışık her zaman görüntünün anlaşılmasında ve ona anlamlar yüklemede de kaynaklık yapar. Işığın hareketliliği olmaksızın fotografik ve
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam