Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faik Tonguç

7.3/10
9 Kişi
38
Okunma
2
Beğeni
1.066
Görüntülenme

Faik Tonguç Gönderileri

Faik Tonguç kitaplarını, Faik Tonguç sözleri ve alıntılarını, Faik Tonguç yazarlarını, Faik Tonguç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Turan Duası
"Ulu Tanrı... Sen sağlık ver Türk'e, Hakan buyruğunu hep kardeşlere ilet. Yüce Uluğ yükselsin bir Bozkurt ihsan et. Yeni Turan , ey sevgili ülke, Söyle sana yol nerede yalvarıyoruz. Çağırıyor bizi büyük atamız Oğuz. Yüce Uluğ sen sağlık ver Türk'e, Turan yolu aydınlansın, tütsün ocaklar Parıldasın gün gibi köşede bucaklar...
"İbretle okunacak dört yıllık bir siper ve esaret hayatım var. Bu hayat bence kusurlu yazılmışsa da görülmeye ve okunmaya değer..."
Reklam
"Erzurum dağlarında kışın çadır bile bulamayarak karların üzerinde yattık. Sefalet, açlık çektik. Nezle olduğumu bile hatırlamıyorum..."
Dedikodulardan, kavgadan, gürültüden uzak, sakin bir köşeye çekilerek, "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, kendi eflâkimde tâir" olmak saadetine erişebilecek miyim?
Bu kadar yaşama kudret ve kabiliyetine sahip olan bu halk, neden hâlâ büyük çoğunlukla Ortaçağ hayatını yaşamaktan kurtulamıyor? Zekâsı, enerjisi, başka milletlerden hiç de aşağı olmadığı halde, neden medeni milletler seviyesine yükselemiyor? Bu perişanlık, sefalet neden devam edip gidiyor? Merhum hocamız Babanzade'nin derslerinde sık sık tekrar ettiği ''Her millet layık olduğu hükümeti bulur'' vecizesi doğru mudur?
Reklam
396 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bu kitapta, Mülkiye Mektebi mezunu bir gencin Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşadıkları anlatılıyor. Büyük bir bölümü cephede günü gününe tutulmuş notlardan oluşmaktadır. Eserde Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun Doğu Cephesi'ndeki küçük bir birliğinden söz edilmektedir. Yazarın ifadesine göre; "Bana öyle geliyor ki, bu küçük birliğin çektiklerini, birlikle bizim çektiklerimizi, bu hayatı yaşayanlar kadar kimse takdir edemez ve anlatamaz. Bu zor şartlar altında nasıl hayatta kalabildik, ona şaşıyorum. Savaş ve esirlik beni o kadar dayanıklı hale getirmişti ki ilk günlerde geçirdiğim ateşli hummanın dışında hiçbir hastalık görmedim. Erzurum dağlarında kışın çadır bile bulamayarak karların üzerinde yattık. Sefalet, açlık çektik. Nezle bile olduğumu hatırlamıyorum." demektedir. Yazar hatıralarının son bölümünde ise ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan kurtulabilmesi için yapılması gerekenleri ifade etmektedir. Yazara göre, esaslı değişmez bir programla, önce köylüyü öküz ve eşekle arkadaşlık etmekten kurtarıp, her köylü ailesine bir çift at temin edilirse, ağır hareket eden öküzden, seri ve çalak olan ata ayağını uydurmak zorunda kalacak olan köylünün hareketinde ve ruhsal durumunda büyük değişim olacaktır. Pulluk ve atla yapacağı ziraat sayesinde, köylünün üretimi bollaşmış olacaktır.
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın Anıları
Birinci Dünya Savaşı’nda Bir Yedeksubayın AnılarıFaik Tonguç · İş Bankası Kültür Yayınları · 199938 okunma
60 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.