Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faruk Sümer

Faruk SümerOğuzlar yazarı
Yazar
9.0/10
56 Kişi
240
Okunma
48
Beğeni
4.319
Görüntülenme

Faruk Sümer Gönderileri

Faruk Sümer kitaplarını, Faruk Sümer sözleri ve alıntılarını, Faruk Sümer yazarlarını, Faruk Sümer yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oğuz Türklerinin asıl ve gerçek mümessillerini görmek için Türkistan'ı değil, Anadolu'yu dolaşmak lazımdır.
506 syf.
7/10 puan verdi
·
80 günde okudu
Genel bakış
Milli şuur ve hasletlerini günümüze dek koruyabilmiş yegane Türk kavmi olan Oğuzların serüvenini anlatan çok detaylı bir araştırma kitabı. Alanında yazılmış en yetkin eser diyebiliriz aynı zamanda akademik değeri de çok yüksek. Oğuz Türkleri’nin İslamiyet’e girmesiyle siyasi çalkantı ve bölünmüşlük içerisinde olan dönemin İslam dünyasına nasıl taze bir güç ve ağırlık koydukları açıkça anlaşılıyor. Kurmuş oldukları güçlü devletlerde bunun ispatı (Kınık Boyu; Selçuklu Devleti, Kayı Boyu; Osmanlı Devleti). Aynı zamanda İslamiyet’inde Oğuzların milli kimlik ve hasletlerini korumalarında ve Türk kalabilmelerinde başlıca amil olduğu görülüyor. Nitekim İslamiyeti kabul etmeyen yada İslamiyetten çok önce ata topraklarından göçen ve Hristiyanlaşan Türk kavimleri (bulgarlar ve macarlar gibi) milli kimlik ve hasletlerini tamamiyle kaybetmişlerdir. Yerinde kalan ve İslamiyet’e girmeyenlerde zaman içerisinde ya Moğollaşmış yada Slavlaşmışlardır. Bu kıymetli çalışma bizlere gösteriyor ki bugün Türk diye bildiğimiz tüm milletler, zamanında Müslüman olmuş Türk kavimlerinin özellikle de Oğuzların torunlarıdır. Bugün Özellikle Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan, İran’ın Kuzey kesiminde yaşayan halklar ve Musul-Kerkük başta olmak üzere Irak Türkmenlerinin tamamı Oğuzların torunlarıdır.
Oğuzlar (Türkmenler)
Oğuzlar (Türkmenler)Faruk Sümer · Türk Dünyası Araştırma Vakfı · 201796 okunma
Reklam
113 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın arkasindaki haritayi sürekli göz önünde tutmak gerekiyor, fotoğrafını çekip telefondan bakarsanız kitabı okumak daha rahat olur. Bir de dipnotlar çok küçük yazıldığı ve kitabın neredeyse yarısını kapladığı için gözümü çok yordu. Elektronik kitap olarak okuma şansım olsaydı kesinlikle onu seçerdim. Bunlar dışında kesinlikle titizlikle hazırlanmış çok güzel bir eserdi. Emeği geçen herkese teşekkürler
Eski Türklerde Şehircilik
Eski Türklerde ŞehircilikFaruk Sümer · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201942 okunma
“Sultan bir gün 100 atlı ile birlikte ava çıkmıştı. Düşmanları onu 100 atlı ile beraber tuttular ve bağladılar, fakat yakaladıklarının Sultan olduğunu bilmiyorlardı. Biri durumu Nizamü'l-Mülk'e haber verdi. Nizamü'l-Mülk: "Sakın bu sözü hiç kimseye söyleme" dedi. Ve hiç kimsenin Sultan'ın çadırına girmesine müsaade edilmemesini emretti. Ve Sultan'ın hasta olduğu şayiasını yaydı. Nizamü’l-Mülk herkesi inandırmak için tabiblerle Sultan'ın otağına girip çıkıyor, Sultan'ın ağzından emirler veriyordu. Bu esnada düşman tarafından elçiler gelip barış talebinde bulundular. Nizamü'l-Mülk: "Sultan hastadır, fakat barış yapmayı kabul etti" dedi. Elçiler geri dönecekleri sırada Nizamü'l-Mülk dedi ki: "Siz barış istediğiniz halde bizim kullarımızı avlakta niçin yakalayıp hapsettiniz. Onları geri gönderiniz". Elçiler hükümdarlarına bunu bildirdiler. Bunun üzerine Ermanus derhal onların geri gönderilmesini emretti. Nizamü'l-Mülk ve Bey'ler Sultan'ı istikbal edip yer öptüler. Bizanslılara gelince bu hali görüp hayret ve dehşet içinde kaldılar. Böyle bir fırsatı kaçırdıklarından dolayı canları sıkıldı ve üzüldüler.”
“Nizamü'l-Mülk Sultan'a vergi, armağanlar ve iaşe masrafları olarak pek çok şey takdim etti. Bu, Meyyafarikin önünde oldu. Sultan kendisine takdim edilen şeylerin vezir Nizamü'l-Mülk tarafından halktan alındığı bildirilince, bunların hepsini geri çevirip şöyle dedi: "Benim halkın malına ihtiyacım yoktur." Onların sahiplerine geri verilmesini emretti. O da bunları geri verdi. Denildiğine göre, bir çiftçiden alınan bir yumurta dahi geri verildi. Bunun üzerine Nizamü'l-Mülk, Sultan'a kendi malından vergi takdim ederek durumunu kuvvetlendirdi.”
“Bu İslam tarihinde görülmemiş ve eşi olmayan bir zaferdir.”
Reklam
“Sultan ordugahına döndüğünde, hâdim Gevherâyin: "Ey Sultan memlüklerimden biri Bizans İmparatoru'nu tutsak aldığını söylüyor." Bu memlükü Nizamü'l-Mülk askeri teftiş ederken gördüğünde, onu küçümsemiş ve saf dışı edilmesini emretmişti. Fakat onun hakkında ricada bulunulması üzerine, istemeyerek yerinde kalmasına razı olmuş ve alaylı bir şekilde: "Olaki Bizans İmparatoru'nu tutsak alıp bize getire" demişti. Ulu Tanrı, Bizans İmparatoru'nun tutsaklığını bu memlükün eliyle nasib etmişti.”
İbnü’l Ezrak
“Bizanslılar 300 bin kişilik ordularını savaş düzenine koydular. Sultanın az bir askeri vardı. Vuruşmak için zaman dardı. Cuma günü öğle namazında hatiplerin minberlerde dua ettiğini Sultan biliyordu. Namaz vakti gelince Sultan askerlerine : "Hücum ediniz zira, şu anda, bütün minberlerde İslâm ordusu için dua edilmektedir. Bütün Müslümanlar dua etmektedirler. Olaki, onlardan birinin duasını Tanrı kabul buyura" dedi. Bunun üzerine bütün askerler tekbir getirip hücuma geçtiler. Tanrı zaferi onlara verdi. Bizans İmparatoru bozguna uğradı.”
“İran müverrihlerinin, Bizans İmparatorunu tutsak alan memlükün, Rum asıllı olduğuna dair sözlerine inanılabilir. Çünkü Anadolu'ya yapılan akınlar sonucunda tutsak alınan Rum ve Ermeni asıllı genç çocuklardan askerliğe elverişli olanlar eğitilerek hassa ordusuna alınıyorlardı. Hatta zamanla bunların sayısı Türkler'in kıskançlığını çekecek derecede çoğalmış ve Melikşah devrinde ordudan kovulmalarına sebep olmuştur. Bu Rum ve Ermeni asıllı kölelere Türk terbiyesi veriliyor ve türkçe adlar konuluyordu.”
“İmadüddin Malazgirt ovasına gelen Alp-Arslan'ın bir ırmağın kıyısına konduğunu kaydettikten sonra ordusunu dört bölüğe ayırıp bunları pusuya yerleştirdiğini yazar ki, bunun da doğruluğundan asla şüphe edilmemelidir. Alp-Arslan'dan, tamamen atlı ve atları üzerinde yağmur bulutları gibi ok yağdıran, son derecede hareket kabiliyetine sahip ordusuyla pusu kurup düzmece bir çekilme, çevirme ve sonra şiddetli bir hücumla sona eren meşhur Orta Asya savaş tâbiyesini uygulaması beklenirdi.”
587 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.