Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefelogos

FelsefelogosFelsefelogos - Sayı 12 dergisi
Dergi
9.5/10
16 Kişi
47
Okunma
29
Beğeni
1.154
Görüntülenme

Felsefelogos Yorumları ve İncelemeleri

Felsefelogos yorumları ve incelemelerini, Felsefelogos kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Felsefelogos puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
132 syf.
10/10 puan verdi
Sinema Felsefesi üzerine...
Felsefelogos Dergisinin en iyi sayılarından biri. Özellikle Stanley Kubrick ile ilgili makale oldukça heyecan vericiydi. Zaten Kubrick'in adı bile heyecanlanmaya, gerilimi kulaklarının çınlamasında yetiyor. Makale Kubrick'in düşüncedeki şiddeti sahnelere nasıl aktardığıyla ilgili detaylar sunuyor ve bunu oldukça uzun tutarak filmler özelinde örnekleyerek açıklanması çok güzeldi. Bunun dışında, Zeki Demirkubuz, Pasolini ve Godard örnekleri üzerinden siyaset felsefesi ve sinema ele alınmış. Bunda özellikle maksist değerlendirmeler hakim. Keza tarihsel haklılıklar kapsamında üç yönetmenin yaşamları da birer kanıt olmuş makale içeriğine. Kracauer'in film kuramı, sinematorafide inanç ile Deleuze'ün değerlendirmeleriyle dergi çok daha zenginleştirilmiş. Sinema felsefesine meraklı olanların kaçırmaması gereken bir sayı bence bu.
Felsefelogos - Sayı 55
Felsefelogos - Sayı 55Felsefelogos · Fesatoder Yayınları · 20145 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
Aşkın ve sevginin felsefesi
Derginin 7. sayısı Aşk ve sevgi üzerine yapılan araştırma, inceleme, düşünce ve makalelerden oluşuyor. Aşk ve sevginin felsefi, cinsel, mitolojik, edebi, psikolojik, feminen ve estetiksel boyutları genel olarak ele alınmış. Özellikle Luce İrigaray'ın ve Gabriel Marcel'in metinleri oldukça derin bir felsefi pespektife sahip. İrigaray, Hegel'in ''aşk emektir'' tezi ile yapmış olduğu evrensellik kuralı üzerinden hem bir eleştiri hem de çözümleme sunuyor bizlere. Aşkın doğasını ve bugünün dünyasında (Beden, ev ve şehir), erkeklerin ve kadınlarının doğasının gelişimini irdeliyor. Metinde ikinci dalga feminizmin o müthiş entelektüel altyapısını göreceksiniz. Edebi eserleriyle bizleri bunalımdan bunalıma sürükleyen harika yazar Gabriel Marcel'in metninde ise aşk, sevgi, tutku ve kaygı kavramları birbiriyle ilişkilendirilerek ele alınmış ve tam bir fransız ekolü romantizminin felsefi boyutunu bizlere yaşatmaktadır. Özellikle bu iki metin bence çok hoştu. Pornografi üzerine yazılan metin de hayli dikkat çekici, farklı bir bakış açısı katmış aşk olgusuna. Bunların dışında sevgi, aşk ve cinsellik üzerine kaleme alınan diğer metinlerde ise daha akademik ve araştırma dili hakim. Aristoteles, Platon, Wittgenstein, kısmen Freud, Nietzsche oldukça yoğun bir şekilde değinilen isimler. Artık kendimi tekrar ediyor gibi hissettim arada. Okumuş olduğunu bir daha okumak kişisel bir durum tabi. Bunun dışında ayrıca değinmem gereken bir kısım var ki o da Thomas Aquinas'ın felsefesi idi. Nasıl rahip olunur? Manevi aşk nedir? boyutunu da okumuş oldum ve büyük bir manevi huzur içerisinde bu felsefi derginin sayısını bitirmiş oldum. Tanrı sizi korusun.
Felsefelogos Sayı -  7
Felsefelogos Sayı - 7Felsefelogos · Bulut Yayınevi · 19992 okunma
Reklam
250 syf.
9/10 puan verdi
Felsefelogos dergisinin en güzel sayılarından biri diyebilirim. Eleştirel teorinin alt yapısını ele alırken, Frankfurt Okulu'nun öncülüğünün yanı sıra, Chicago Okulu, Birmingham Okulu gibi ekollere de değinerek ilerlemiş olması oldukça içerik zenginliği oluşturmuş diyebilirim. Tek eksik nokta eleştirel teorinin bilimsel şüpheciliğin ana öznesi olması meselesine pek değinilmemiş olmasıdır. 21. hatta 22. Yüzyılın henüz bulunamamış kimliği Horkheimer, Adorno, Benjamin, Marcuse gibi isimlerin öncülüğünü yaptığı eleştirel teoridir. Bunu işlemek bir kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşmesi demektir ancak hareketi başlatan bir kaynak henüz yazılmış değil. Frankfurt Okulu tarafından söylenegelmesine rağmen. Peki nedir bu eleştirel Teori? Eleştirel Teori, ideolojileri birer ''yanlış bilinç'' olarak ele alır. (Burada dini, siyasi, kimliksel her ideolojiden bahsediliyor.) Bu duruşu ile özgür düşünce ve diyalektik aklın gücüne dayanıyor olması çoğu yerde marksist bir akım olduğu yönünde yapılan değerlendirmelere denk geliriz ancak pek de öyle değildir durum. Frankfurt öncülüğünde yükselen eleştirel teori her şeyi olduğu gibi marksizmi de eleştirmiş ve eksikliklerini, yanlışlarını anlatmıştır. Bu eksiklikler üzerinden devam ettikleri için biraz da maksizmin devamlılığı olarak yorumlanmışlardır ancak durum sadece diyalektik düşüncenin özgür düşünceye açılan kapısı noktasında bir aynılık var. Yol bundan sonra ayrılıyor. Dergi içeriği de eleştirel kuramın kendi yolunu yarattığı alanı bizlere detaylı bir şekilde anlatıyor. Ayrıca feminist mücadele açısından eleştirel teorinin güncelliği bölümü oldukça başarılıydı.
Felsefelogos -Sayı 53
Felsefelogos -Sayı 53Felsefelogos · Fesatoder Yayınları · 20141 okunma
201 syf.
8/10 puan verdi
Felsefelogos en iyi sayılarından biri. Feminist felsefenin temellerinin ele alındığı ve olumlu-olumsuz her görüşün değerlendirildiği, 21. yüzyılda kadın hakları mücadelesinin nasıl ele alınacağı buna bağlı olarak da mevcut sorunların neler olduğunu filozof ve düşünürlerin sözleri ile entelektüel yazarların yorumlarıyla derinlemesine irdelenmiş. Özellikle Nietzsche'nin kadınlar ve kadın hakları kapsamında söylemiş ve yazmış olduğu sözlerle Nietzsche'nin çürütülmesi beni çok etkiledi. Kendisini kadın hakları mücadelesi kapsamında eksik ve hatalı buluyordum ancak Nietzsche'yi kendi sözleriyle çürüten analiz çok zekiceydi. Ve tabi kadın hakları mücadelesini okurken ikinci dalga feminist hareketin Simone de Beauvoir gibi aşık olunası (zaten olmuştum) bir isim ışığında varlığını hissettirmesi dergiyi özel kılan başka bir detaydı. Tabi eksiklikten kaynaklı hataları da yok değil. Puan kırımını da oradan yaptım. Her ne kadar o dönem şartlarında dini hareketler kadınları bir nebze daha iyi standartta tutmuş olsa da sonunda hepsinin erkek egemen söylemin baskılamasıyla birer kölelik düzenine dönüşmesine değinilmediği gözümden kaçmadı. İlgilisinde merak uyandırmak adına bazı konu başlıklarını vereyim. Derginin açıklama kısmı boş geçilmiş malesef. - Feminizm ve Postmodernizm - İslamiyet Öncesinde Cinsellik ve Evlilik - Ütopya ve Feminizm - Aristoteles'in bilgi kuramı ve Feminist epistemoloji - Feminizmin güncelliği - Kadın sorunu - Gender - Nietzsche'de kadın, duygusallık ve akıl - Dayanışma ve sorumluluk (Afşar Timuçin) (Afşar Timuçin'nin bu makalesi üzerine özel olarak bir kitap yazılması gerekmekte bence)
Felsefelogos - Sayı 15
Felsefelogos - Sayı 15Felsefelogos · 20013 okunma
135 syf.
9/10 puan verdi
Hazzın felsefesi
Temel konusu bakımında oldukça başarılı olduğu gibi, içeriği bakımından da zayıf kalmış olan dergi. 19. sayısı hazzın felsefesi üzerine olan Felsefelogos dergisinde Epiküros ve felsefesi ile mutluluk, Haz ve felsefe metni ile Freud, Hegel, Platon, Descartes'ın haz ve mutluluk üzerine olan kuramları ışığında bir irdeleme mevcut iken, Kant'ta
Felsefelogos Dergisi - Sayı 19
Felsefelogos Dergisi - Sayı 19Felsefelogos · Bulut Yayınevi · 20022 okunma