Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikret Madaralı

Fikret MadaralıTonguç Işığı yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
1.097
Görüntülenme

Hakkında

Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettikten sonra doğduğu köye binaen Madaralı soyadını aldı. Köy enstitülerinde öğretmenlik, Türkçe öğretmenliği, çiftçilik ve yazarlık yaptı. 1974 yılında Madaralı Roman Ödüllerini vermeye başladı
Unvan:
Türk öğretmen ve yazar.
Doğum:
1908
Ölüm:
2 Aralık 1993

Okurlar

2 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hasan Ali Yücel
"Benim kızım da, eşim de oruç tutarlar. Niçin tutuyorsunuz demem. Oğlum Can tutmaz. Ona da niçin tutmuyorsun demem. İnanç özgürlük işidir bu işler. Herkesin ağzına yumruk tıkamak hoşlanmadığımız şeylerdir. Keşke her çeşit düşüncenin tartışılabildiği, fikirlerin karalanmadığı bir ortam yaratabilsek..."
Sayfa 117
Nihal Atsız Üzerine
lstanbul öğretmendeyken yüksek öğretmeni bitirmek üzere olan Nihal Atsız'la tanıştık bir gün. Bulgaristan'dan geldiğimi öğrenince, büyük ilgi gösterdi bana. Hemen hemen akran sayılacak yaşlardaydık. Coşkulu, tutkulu bir gençti. Yetişme yıllarımı, Gospodin Şarankovu okuldan attırışımızı anlatınca, daha bir dört elle sarıldı bana. Fikirlerini öğrendikçe Atsız'ın, Şarankov'un başka türlüsü olduğunu anladım. Aynı heyecan, başkalarına aynı tepeden bakış.. Aynı bayrak altında toplanacaktı bir gün bütün Türkler. Yeryüzünde çoktuk. Bozkurt, gene öne düşecek. Türklük dünyayı titretecekti. Soyu bozuklar, bir türlü anlamak istemiyorlardı bunu. Dikkat ediyordu böylelerine, ya anası, ya dedesi bozuk çıkıyordu.. Sık sık görüşüyorduk. Beni katıksız Türk sayıyordu. Her düşünürün, yazarın şeceresine bakmalı, düşüncelerinden önce soy temizliğine önem vermeliydik. Sonra başlıyordu saymağa Akif Arnavuttu, Şemsettin Sami, Mustafa Kemal... Evet evet, soy temizliği esastı. Gittikçe tutarsızlaşıyordu bana göre. Bu mantık, bu bakışla saf Türk bulmak zorlaşıyordu. Dedim ya, Şarankov'un başka türlüsüydü adam canım.. Evlendiği, eşinin Varna'dan döndüğü güne değinsürdü ilişkimiz. Onu sapık düşünceleriyle başbaşa bırakıp bir daha semtine uğramadım.
Reklam
Ayrılık, önce ılık, sonra kaynar su gibi. Yakıyor kalbi. Ama düşünceler, yollar bir olunca Ayrılık ne ki...
Sayfa 97
Vali olmuşsun ama insan olamamışsın
Adın ne? «Fikret. «Babanin adi? İsmail. Doğum yerin? «Bulgaristan. Şumnu, Madara köyü. Köydeki görevin nedir? Öğretmenlik.. Yüzü karasarı kesilmişti. Hırsından titriyordu. Üstüme atılıp boğazımı sıkıverecekmiş gibi bir hali vardı. Gürledi: «Öğretmensen öğretmenliğini bil, her bir işe burnunu sokmağa kalkma. Senin görevin çocuk okutmak, Burası Türkiye, Kalemimi şöyle bir oynattım mı belini doğrultamazsın bir daha.. Ne demek köylü örgütlemek, kooperatif mooperatif? Bunun sonu nereye çıkar biliyor musun. Komünistliğe çıkar komünistliğe.. Uzak dur böyle şeylerden."
Sayfa 56
Öğleye kadar kültür dersleri, öğleden sonra işlik çalışmaları: Marangozluk, demircilik, yapıcılık.. Köyden gelen, köyün sorunlarını bilen, onları çözebilecek bilgiler, becerilerle yetişen yeni bir öğretmen kuşağı.. Daha çalışmalarımızın başında, yasa boğuluyoruz. Büyük Atatürk'ün ölümü hepimizi sarsıyor. Günlerce yaşlı gözlerle girip çıkıyoruz sınıflara.
Sayfa 66
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Fikret Madaralı, 1908 yılında günümüzde Bulgaristan sınırları içinde kalmış Şumlu'ya bağlı Madara köyünde dünyaya gelmiş bir aydınımız. Özellikle ilk öğretmenlik görevi yaptığı Samsun'un Çukurbük Köyünde sıfırdan okul yapımına katkıları ve köyün kalkınması için verdiği uğraşlar her türlü takdire değer... Daha sonra Köy Enstitülerinin kuruluş sürecinde aktif rol alması ve kendini bu davaya adaması, Samsun Akpınar, Kayseri Pazarören, Balıkesir Savaştepe Köy Enstitülerindeki yaşadıkları... Kabaca bakıldığında Fikret Madaralı 'nın kendi hayat hikayesi gibi görünen Tonguç Işığı, aslında yokluklar içindeki genç Cumhuriyet'in hayat hikayesi... Okunması gereken bir kitap. Öneririm.
Tonguç Işığı
Tonguç IşığıFikret Madaralı · Madaralı Yayınevi · 19752 okunma