Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Florence Rochefort

Florence RochefortFeminizmler Tarihi yazarı
Yazar
7.6/10
16 Kişi
90
Okunma
0
Beğeni
605
Görüntülenme

Florence Rochefort Sözleri ve Alıntıları

Florence Rochefort sözleri ve alıntılarını, Florence Rochefort kitap alıntılarını, Florence Rochefort en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aslına bakılırsa, feminizmden ne anladığımızı tanımlamak, terimin ortaya çıktığı tarihten itibaren, oldukça zordur. Önemli olan, her halükarda, olayların Orta Çağ'dan günümüze eşitlikçi bir gelişim sürecinde sonsuz bir şekilde birbirini izlediği teolojik bir bakış açısından kaçınmaktır. Zira eşitlik ve özgürlük her coğrafyada ve her tarihte aynı anlamalara sahip olmamıştır.
Sayfa 11 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Feminizmleri, kadınların hakları, düşünce ve hareket özgürlükleri adına girişilen bir mücadele olarak tanımlayabiliriz.
Reklam
"Kadın, uyan artık haklarını bil." -De Gouges
Sayfa 19 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Sati geleneği (eşleri vefat eden kadınları kendilerini öldürmeye mecbur eden gelenek)
Mücadele fikrini de kapsayan anlamıyla ilk olarak Fransız süfrajist Hubertine Auclert tarafından kullanılmış; sonra tüm Fransa'ya yayılmış; ardından da çoğunlukla bozguncu ve sorun çıkaran yan anlamlarını da yüklenerek pek çok dile geçmiştir.
Erkeklerin her yaptığını mazur gören fakat ailelerinin saygınlığını lekelemesi ve dünyaya gayrimeşru çocuklar getirmesi muhtemelen kadınlar karşında son derece katı olan ikiyüzlülük ifşa ediliyordu.
Reklam
Feminist düşünce, köleliğin eleştirisinden, çoğunlukla sınıfsal ve ırksal eşitsizliklerden, proleyaryanın özgürlük mücadelesinden beslenmekteydi.
Erkeklere özgü olduğu düşünülen alanlara girmeyi başaran kadınlar, feministlerce oldukça takdir edilen yeni figürlerini oluşturuyordu.
1860'larda yeniden kendini gösteren işçi hareketi de kadınların sorunlarına karşı daha duyarlı değildi. Fransız düşünür Pierre - Joseph Proudhon feminizm karşıtı düşmanca bir tavır takınıyor ve kadınların çalışmasına karşı çıkıyordu.
Sayfa 28 - Sel YayınlarıKitabı okudu
"Feminist" sözcüğü, fazla kadınsı erkekleri tanımlamaya yarayan tıbbi bir terimi, eşitlik mücadelesi verenleri yermek amacıyla kullanan Alexandre Dumas'nın acımasız kalemi aracılığıyla 1872'de Fransızcaya girmiştir.Günümüzde kabul gören, mücadele fikrini de kapsayan anlamıyla ilk olarak Fransız süfrajist Hubartine Auclert tarafından kullanılmış ;sonra tüm Fransa'ya yayılmış;ardından da çoğunlukla bozguncu ve sorun çıkaran yan anlamlarını da yüklenerek pek çok dile geçmiştir. Sözcüğün anlamı ve kullanımı konusunda yaşanan kafa karışıklığı, döneme ve dilsel bağlama göre değişkenlik göstererek varlığını sürdürmektedir.
Sayfa 10 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Zira eşitlik ve özgürlük her coğrafyada ve her tarihte aynı anlamlara sahip olmamıştır.
Kamusal alanda en basit bir hareketi dahi edep, din ve ahlâk adına kısıtlayan, kadınlığı itibarsızlaştıran kalıplaşmış yargılar nasıl kabul edilebilirdi?
Niteliklerin ve rollerin ayrımı, mantığı erkeklerin tarafına aktarıp onları toplumsal alanı yönetmeye hazırlarken, kadınları duygusallıkla özdeşleştirerek onları bir eş ve yurttaşların annesi olarak ailevi, toplumsal görevlerle ve evin sorumluluklarıyla sınırlamıştır. Gücün her alandaki erilliği, devrimci ya da cumhuriyetçi yeni düzen açısından vazgeçilmez görülen bir modelin göstergesiydi.
Sayfa 18 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Kamusal alanda en basit bir hareketi dahi edep, din ve ahlak adına kısıtlayan, kadınlığı itibarsızlaştıran kalıplaşmış yargılar nasıl kabul edilebilir?
Sayfa 36 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.