Frederic Vester

Düşünmek Öğrenmek Unutmak yazarı
Yazar
6.7/10
6 Kişi
17
Okunma
0
Beğeni
910
Görüntülenme

Frederic Vester Gönderileri

Frederic Vester kitaplarını, Frederic Vester sözleri ve alıntılarını, Frederic Vester yazarlarını, Frederic Vester yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ACTH hormonu­nun kanda yüksek oranda bulunması, yeni konuların öğrenilmesini güçleştirmektedir.
"Unutamadıkları" görülmüş ...
Öğrenilen şeyler, işleri bittikten son­ra unutulur ve yerlerini yenilerine bırakırlar. Ancak fare­lere aşın ACTH verilince, onların artık "unutamadıkları" görülmüş. Yani bir kez öğrenilen, sinyale karşı belirli bir davranış alma yaklaşımının kesintisiz olarak sürüp, durmakta olduğu ortaya çıkmış. Artık o sinyal sonuçta bir armağanla bağlantılı olmasa, hatta tam tersi bir teh­like durumunu yaratsa bile, fareler öğrendikleri şema bi­çiminde aynı davranışlarını sürdürmektelermiş. Oysa gerçekte, bir tehlike durumu hissedilince daha önce normal olan bir davranışın artık normal olmaması ve ye­ni oluşan duruma göre davranışların ayarlanması gerekmektedir. Demek ki, her şey dengeli olmak zorunda.
Reklam
ACTH'nin eksikliği ayrıca, böbreküs­tü bezlerinin aşırı çalışmaları ya da kortizonlu ilaçların çok kullanılarak kanda kortizon oranının artması sonu­cunda da belirebilmektedir. Çünkü böbreküstü salgı bezleri kana kortizon verirken, bir yandan da Hipofız'i "kanda yeterli oranda kortizon var'' uyarısı ile haberdar ederler. Bunun üzerine Hipofız, hemen salgılanmanın durdurulması komutunu verir. Levin'in fareleri ACTH üretiminin kesilmesi üzerine, kendilerine gösterilenleri öğrenemez olmuşlar. Normalde bir kaç kez denendikten sonra öğrenilen ve zil sesine bağlı olan yemlenme zamanı deneyi, defalarca tekrarlanmasına rağmen, öğrenme gerçekleşmemiş. Bunun üzerine kana iğne ile ACTH ve­rilmiş. Kısa bir süre sonra deney tekrarlandığında, fare­lerin öğrenme becerileri yeniden normal hale gelmiş.
Böb­rek üste bezlerinin hormonal dengesi,
Öğrenme­ de güçlük çekmek ya da bir kez öğrenilen bir davranış bi­çimini bir daha değiştirememek türünde ortaya çıkan bu "kronik" engellenmeler de, diğer anlık olanlar gibi, böb­rek üste bezlerinin hormonal dengeleri ile ilgilidir.
Beyindeki biyokimyasal işleyiş, bizi onlara ulaşmaktan alıkoymaktadır.
Noradrenalin"in kendisi de engelleyici bir Transmitter maddesidir. Beyinde Adre­nalin ve Noradrenalin oranı yükselince, bir hücreye kadar ulaşan im­pulslar, bir diğerine geçemez olurlar. İşte bu an, istediğimiz bir şeyi (panik içinde ya da imtihan korkusu ile) hatırlayamadığımız bir andır. Enformasyon ve onun sinyali gerekli oları hücrelere ulaşıp onları aktive edemediği için, bizim, düşüncenin bloke olması, algılama yetersizliği veya hafıza zayıflığı diye adlandırdığımız olayla karşılaşılır. Ulaşılmak istenen anı ya da bilgi ne kadar iyi öğrenilmiş ya da ne kadar derine işlenmiş olsa bile, beyindeki biyokimyasal işleyiş, bizi onlara ulaşmaktan alıkoymaktadır.
"düşüncenin bloke edilmesi" Efsane Bir ÖRNEK
Bach ve onun müzi­ğinin uzmanı olan, bundan önceki yarışmalarda da bu yeteneğini defalarca kanıtlamış bulunan genç yarışma­cı, son soru olan ve ona 8.000 DM (yaklaşık 20 milyon TL) getirecek soru öncesi çok heyecanlıdır. Sunucu onun bu durumunu farketmiş, "bugün sanının biraz heyecanlısı­nız, ama siz bunu aşıp, son soruyu bileceksiniz, çünkü bu hepimizin tanıdığı. bir Bach parçasının, biraz değişti­rilmiş şekli " diye onu yatıştırmaya çalışmaktadır. Parça çalınmaya başlar, yarışmacı tüm dikkati ile dinlemekte­dir. Ekran başında olanlar için, televizyonda sorunun ce­vabı verilir. Herkes heyecan içindedir. Gözlerin üzerinde olduğu yarışmacı ise oldukça gergin ve telaşlı görünmektedir. "Buna benzer birçok parça hatırlıyorum. Ama bu çalınan hangisi, pek çıkartamıyorum" dedikten sonra, ürkek bir sesle verdiği cevap, yanlış olur. Sunucu: "Üzü­lerek bu cevabı yanlış olarak kaydetmek zorundayız, par­çanın gerçek adı ..." derken yarışmacı "şimdi hatırladım. Vom Himmel hoch, da komm ich her'' diye atılır. Bütün seyirciler ve sunucu, bir kaç saniyelik bir gecikme ile ge­len bu cevaba, hayretle bakarlar, ama yarışma bitmiş ve son soru bilinememiştir. Yarışmacı neden gecikerek ha­tırlamıştı cevabı? Halbuki dilinin ucundaydı belki de. Biz buna düşüncenin engellenmesi ya da diğer bir deyişle "düşüncenin bloke edilmesi" adını veriyoruz.
Reklam
265 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.