Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

G.S. Patton

G.S. PattonGelibolu Savunması yazarı
Yazar
7.9/10
15 Kişi
46
Okunma
5
Beğeni
514
Görüntülenme

G.S. Patton Sözleri ve Alıntıları

G.S. Patton sözleri ve alıntılarını, G.S. Patton kitap alıntılarını, G.S. Patton en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
18 mart 1915
İtilaf savaş gemilerinden Bouvet, Ocean ve Irresistable battı; Galois, Soufren, Inflexible ve Agememmon ağır hasar aldı.
Sayfa 7 - Ocean Seyit Onbaşının vurduğu zırhlıKitabı okudu
Diğer yandan Türk piyadesinin sergilediği kahramanlık ve direnç hiçbir zaman yeterince takdir edilmemiştir, ancak eylemler sözlerden daha güçlüdür.
Reklam
Kemal düşmandan 500 metre uzaklıkta emirleri bizzat veriyor ve Fransız kayıtlarına göre şöyle diyordu: Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Merminiz kalmadıysa süngünüz var.
Savaşta çok asker hiçbir şey, bir asker her şey demektir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Savaşta çok asker hiçbir şey, bir asker her şey demektir.
Bütün operasyondan çıkan en önemli ders şudur ki kazanmak için komutanın bizzat başta bulunması şarttır Türk tarafında Yarbay Mustafa Kemal'i elinde haritalarıyla alayının başında savaşa girdiğini, yüz askerden az bir kuvvetle taarruz ederek kazandığını görmekteyiz.
Reklam
M. Kemal Atatürk
İngilizlerin güçlü liderlikten insanı şaşırtacak kadar yoksun oluşuna karşılık Türklerin her kriz anında hayranlık uyandıracak güçte liderlere sahip oluşu, tüm bu olguların üstüne eklenmiştir.
Öte yandan bazı üst düzey Türk subaylarının her toplulukta kolayca öne çıkabilecek askerler olduğu unutulmamalıdır.
Lord Kitchener'ın benzer koşullarda şöyle dediğini duymuştum: "Size söyleneni yapmamak için ürettiğiniz bahaneler, duyduğum en güzel bahaneler; şimdi gidin ve işinizi yapın."
Anafartalar'da Türk Ordusu İngiliz Ordusu'nu değil, von Sanders, Mustafa Kemal ve Yarbay Willmer; Hamilton'ı, Stopford'u, Hammersley'i ve Sitwell'i yenmiştir.
Reklam
Bir olay meydana geldikten sonra eleştirmek her zaman sıkıntılı bir şeydir.
Mustafa Kemal ve Liderlik
Bütün operasyondan çıkan en önemli ders şudur ki, kazanmak için komutanın bizzat başta bulunması şarttır. Türk tarafında yarbay Mustafa Kemal'i elinde haritayla alayının başında savaşa girdiğini, 100 askerden daha az bir kuvvetle taarruz ederek kazandığını görmekteyiz. Öbür tarafta ise , sahilde oturduğu yerden birliklerini savaşa sokan ve kaybeden Avusturalya Tümeni Komutanı General Bridges portresi yer almaktadır. Bu sözlerle amacım bir asker gibi ölen General Bridges cesaretini küçümsemek değil, bana göre Dünya Savaşı'nın en ölümcül dersine, bir komutanın geride durup askerlerini çatışmaya göndermek yerine onlara liderlik etmesi gerektiğine dikkat çekmektir. (General Brides 13 Mayıs'ta sağ baldırından vurulup ağır yaralanmış , 18 Mayıs'ta vefat etmiştir).
Disiplinden yoksun olan cesaret, kayıpları artırmaktan başka bir şeye yaramaz.
Türkiye 2 Ağustos 1914te tarafsızlığını ilan etti. Bu tarafsızlığı korumak için 4 - 5 Ağustos’ta mayın döşedi.
Halil Sami Bey 27. Piayde Alayı'nı sevk ettikten sonra bir Avusturalya taburunu kuzeyde Arıburnu yakınlarında karaya çıktığını ve Sarıbayır dağ sırtınının zirvesi olan Kocaçimen Tepesi civarında hareket ahlinde olduğu bilgisini aldı. O sırada yarımadanın ucundaki durum kritik bir hal aldığından ve elinde kuzeye ayıracak başka ihtiyat bulunmadığından, Bigalı'da ihtiyatta bekleyen 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Bey'i durumdan haberdar ederek destek istedi. Ancak Mustafa Kemal daha sabah saat 05:30'da çıkarmayı haber almış ve bunun bir aldatma değil, büyük bir harekat olduğu kanaatine ve Kocaçimen Tepesi'ni ele geçiren kuvvetin yarımadanın kilidini de ele geçirmiş olacağı sonucuna varmıştı. 19. Tümen'e bağlı 57. Alay'ın 25 Nisan sabahı Kocaçimen Tepesi civarında arazide tatbikat yapması planlanmıştı. Mustafa Kemal çıkarma haberini alınca Kurmay Başkanına dönerek "Askerin Cephanesi var mı?" diye sormuştu. Olumlu cevap alınca daalayın bir dağ bataryasıyla takviye edilerek derhal harekete geçmesini emretmiş ve elinde harita, alaya bizzat komuta ederek ilerlemekte olan İngilizlerle zirve arasında bir noktada mevzilenecek şekilde yola koyulmuştu. Kuvvet sabah 09:30'da düşmanla temas sağlayarak derhal taaruza geçti. Kemal düşmandan sadece 500 metre uzaklıkta emirleri bizzat veriyor ve Fransız kayıtlarına göre şöyle diyordu: "Size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Merminiz kalmadıysa süngünüz var." Yürüyüş o kadar hızlı yapılmıştı ki, en öndeki 2. Tabur muhabereye girdiğinde hatta sadece 15 asker vardı.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.