Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

G.S. Patton

G.S. PattonGelibolu Savunması yazarı
Yazar
7.9/10
15 Kişi
46
Okunma
5
Beğeni
519
Görüntülenme

Hakkında

(d. 11 Kasım 1885 – ö. 21 Aralık 1945) II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Ordusu'nun önde gelen komutanlarından biriydi. Tanklarla II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdi. 36 yıllık ordu hayatında her zaman zırhlı birliklerin savaşlardaki önemini savundu ve bunu II. Dünya Savaşı sırasında komuta ettiği ordularla ispatladı. Kuzey Afrika Cephesi'nde tank kolordusu komutanlığı, Husky Harekatı'nda ise zırhlı ordu komutanlığı yaptı. İtalya'nın işgali sırasında emrindeki askerlerden bazılarına kötü muamele ettiği gerekçesiyle Normandiya Çıkarması sırasında kızakta beklemekteydi. Fakat çıkartma sonrası müttefik birlikler Alman savunması karşısında ilerleyemeyince, Dwight Eisenhower tarafından ve zırhlı ordular grubu komutanı olarak tekrar göreve çağırıldı. Fransa'nın işgali sırasında komuta ettiği zırhlı birlikler istenenden çok daha süratli biçimde Alman hatlarının gerisine dalınca, kendisini durdurmak için akaryakıt ikmali kesilip, arada durup geriden gelen birlikleri beklemek zorunda bırakıldı. Ardenler'de kışın son kez karşı taarruza geçip Müttefik Ordularını zor duruma düşüren Mareşal Gerd von Rundstedt komutasındaki Alman Ordularını bozguna uğrattı. Almanya'nın batısını işgal ettikten sonra, Sovyet Birliklerini Elbe nehri kıyılarında durdurdu. Daha sonra Alman ordusunu da müttefik olarak alıp, hep birlikte Sovyetler Birliği'ni işgal etmek gerektiğini söyledikten birkaç gün sonra, Almanya'da şüpheli bir trafik kazasında öldü. Patton, Üçüncü Ordu'nun diğer üyeleriyle birlikte Lüksemburg'un Hamm köyündeki Lüksemburg Amerikan Mezarlığı ve Anıtına gömüldü.
Unvan:
General ,Yazar
Doğum:
11 Kasım 1885
Ölüm:
21 Aralık 1945

Okurlar

5 okur beğendi.
46 okur okudu.
4 okur okuyor.
28 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Diğer yandan Türk piyadesinin sergilediği kahramanlık ve direnç hiçbir zaman yeterince takdir edilmemiştir, ancak eylemler sözlerden daha güçlüdür.
Savaşta çok asker hiçbir şey, bir asker her şey demektir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
18 mart 1915
İtilaf savaş gemilerinden Bouvet, Ocean ve Irresistable battı; Galois, Soufren, Inflexible ve Agememmon ağır hasar aldı.
Sayfa 7 - Ocean Seyit Onbaşının vurduğu zırhlıKitabı okudu
Kemal düşmandan 500 metre uzaklıkta emirleri bizzat veriyor ve Fransız kayıtlarına göre şöyle diyordu: Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Merminiz kalmadıysa süngünüz var.
Savaşta çok asker hiçbir şey, bir asker her şey demektir.
Bugün şiddetle uygulanan iyi bir plan, gelecek hafta uygulanacak mükemmel bir plandan daha iyidir. ~
G.S. Patton
G.S. Patton
Korku ölümden daha fazla insan öldürür
G.S. Patton
G.S. Patton
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitabın esas hazırlanış amacı yaklaşmakta olan 2. Dünya Savaşı'nın ayak seslerinin duyuluyor olması ve Japonların olası Amerikan Adalarına bir çıkarma yapması halinde o döneme kadar ki en büyük çıkarma harekatı olan Çanakkale Cephesini irdeleyerek gerekli ve önlem ve tertibatı alabilmekti, zaten hali hazırda bir tarih delisi olan ve tarihte hakkettiği yeri almış olan komutan biri olan Patton için bu çıkarmayı irdeleme şansı bulunmaz fırsattı. Kitabın içeriğine gelecek olursak heyecanla alıp, Mustafa Kemal Atatürk'ün adının sadece bir kaç yerde geçmesiyle hayal kırıklığına uğradığım kitaptı, ama bu kitabında en dikkate değer kısmı mevcut kaynaklar itibariyle sadece İngiliz - ANZAK açısından yani hücum eden taraf açısından bakmış olmasına rağmen tarafsız ve objektif bir değerlendirme yapabilmesi, çünkü mevcut İngiliz Ordu Kademesi o kadar basiretsiz ki, bazı yerlerde resmen bizleri "Allah korumuş" demekten kendimi alamadım. Patton kitabın bir kaç yerinde ise hakkımızı teslim etmiş. Dürüst adam vesselam.
Gelibolu Savunması
Gelibolu SavunmasıG.S. Patton · İş Bankası Kültür Yayınları · 201746 okunma
192 syf.
5/10 puan verdi
G.S. PATTON II. Dünya Savaşı'nda Abd Ordusu'nun önde gelen komutanlarından biridir yada isim itibari ile tanınmıştır. Kendisi tam bir fikir adamıdır. Zırhlı birliklerin ve tankların önemi hakkında direnmiş, makaleler yazmış ve katıldığı savaşta da tezini ispatlamıştır. Alman sempatizmanı olduğu söylenebilir. Gelibolu Savunması'da yine G. S. Patton'ın askeri savunmadaki gözlemlerini aktarıyor. Kullanılan teçhizatlar, verilen zaiyatları madde madde sıralayıp açıklıyor. Kitap tamamen teknik bilgi içerikli.
Gelibolu Savunması
Gelibolu SavunmasıG.S. Patton · İş Bankası Kültür Yayınları · 201746 okunma
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
2. Dünya Savaşı'nda ABD'nin en tanınmış generallerinden George S. Patton (1885-1945), 1936 yılında yarbayken, komutanının emriyle Çanakkale Savaşı üzerine bir çalışma yaptı. Kendisine verilen görev, o tarihe kadar ki en büyük ve karmaşık çıkarma harekatını inceleyip yakında başlaması beklenen savaşta yapılması muhtemel benzer harekatlarda kullanılmak üzere dersler çıkarmaktı. Patton, araştırmasını Çanakkale'ye gelmeden, İtilaf Devletlerinin komutan ve askerlerinin değerlendirmeleri üzerinden yapmıştır. Bu da askeri ve teknik konulardaki isabetini, şahıslar üzerinde yapamamasına neden olmuştur. Örneğin Von Sanders övgüsü bariz bir şekilde görülmektedir. Mustafa Kemal gerçeğini görmezden gelmemesi, yaşananların ortaya koymasıdır ama onun hakkı eksik kalmıştır.
Gelibolu Savunması
Gelibolu SavunmasıG.S. Patton · İş Bankası Kültür Yayınları · 201746 okunma