Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gary Kemp

Gary KempEleştirel Düşünme Kılavuzu yazarı
Yazar
9.1/10
9 Kişi
42
Okunma
0
Beğeni
234
Görüntülenme

Gary Kemp Gönderileri

Gary Kemp kitaplarını, Gary Kemp sözleri ve alıntılarını, Gary Kemp yazarlarını, Gary Kemp yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar sık sık genelleme yapmamanız gerektiğini söyler. Ancak bu, şüphesiz olduğu gibi kabul edebileceğimiz bir iddia değildir. Biri böyle söylediğinde, "tüm genellemeler yanlıştır" iddiasında bulunduğunu düşünebiliriz. Diğer yandan bu iddianın kendisi de bir genellemedir, yani eğer iddia doğruysa, yanlıştır!
Sayfa 44
Retorik sorular, bir soru biçiminde olmalarına rağmen dolaylı olarak bir önerme ileri sürer (bildirme cümleleri ise bir önermeyi doğrudan doğruya ileri sürer). Yani aslında bir soru sormak için değil, dolaylı bir şekilde bir fikir belirtmek için kullanılırlar. Konuşmacı ve yazarlar sık sık bariz olduğunu varsaydıkları bir görüşü belirtirken retorik sorulardan yararlanır; yani soruyu "yanıtlamaya gerek yoktur"
Sayfa 39
Reklam
Başarılı eleştirel düşünme, insanların bizi yapmaya veya inanmaya ikna etmek için uğraştığı şeyleri yapmak veya bunlara inanmak için iyi nedenlerimiz olmasını sağlar ve yanlış ya da saçma şeyler yapmamızı ve bu gibi şeylere inanmamızı engeller. İkna etme girişimleri argümanlara dayalı olabilir veya olmayabilir. Argümanlara dayalı olmayan ikna girişimlerinin büyük kısmı retorikten,
Sayfa 24
Eleştirel düşünme veya eleştirel muhakeme konusunda metinler kaleme alan tüm yazarlar gibi, biz de gerçekten faydalı olacak eleştirel düşünme kuramı açısından değil de uygulaması açısından fayda sağlayacak bir kitap yazmaya çalıştık. Ancak neyin faydalı olduğu konusundaki düşüncelerimiz, o yazarların çoğundan biraz farklı.
İyi nedenler vererek ikna etme girişiminde bulunmaya, argüman sunmak denir.
Sayfa 2
Reklam
Hayatta sık sık argümanlarla karşılaşırız. Argümanlar, şuna veya buna inanmamız için nedenler sunarak bizi ikna etmeye inançlarımızı ve eylemlerimizi etkilemeye yönelik girişimlerdir.
Eğer insanların sizi ikna etmeye yönelik girişimlerini çözümleme becerinizi geliştirerek söylediklerini veya yazdıklarını doğru bir şekilde yorumlayabilir ve iyi bir argüman sunup sunmadıklarını -örneğin size Fairtrade ürünlerini almanız için iyi nedenler gösterip göstermediklerini- değerlendirebilirseniz, başkalarının sizi inandırmaya çalıştığı şeyleri iyi bir nedeniniz olup olmadığını bilmeden kabul etmekten kurtularak özgür kalabilirsiniz;
Hergün karşılaştığımız binlerce ileti...
"Neden" sorusunu sorduğumuzda, yapmamız istenen şeyi yapmak veya inanmamız istenen şeye inanmak için bir neden arıyoruz demektir. Neden, et yemenin cinayet olduğuna veya doğanın tehdit altında olduğuna inanmalıyım? Böyle bir neden aradığımızda, aslında önerilen eylemde bulunmak veya inancı kabul etmek için bir gerekçe arıyoruz demektir. İstediğimiz yalnızca bir neden değil, iyi bir nedendir; bize önerilen şekilde davranma veya inanma güdüsü sağlamalıdır.
%3 (14/353)
·
Puan vermedi
Kavramlar, aklımızda oluşagelen düşüncelerdir. O zaman kelimeleri oluşturan şey kavramlardır. Kavramlar aklımızda oluştuysa o zaman aklımız nasıl kavramları oluşturabildi? İnsanlar neden düşündü? Düşünmemek zorsa ve insanlar düşünüyorsa neden düşünememek düşünmekten daha zor bir eylem? Felsefe doğanın kendisinde mi var? Yoksa zaten önceden varolmuş düşünceler mi bizi yönlendiriyor? Kelimeler kavramlar için mi? Yani düşünceler kelimeleri değilde kelimelerin var olması mı bizi akıllı yaptı? O zaman kelimelerin var olmasına neden olan neydi? Ya da kavramların var olmasına neden olan neydi?
Eleştirel Düşünme Kılavuzu
Eleştirel Düşünme KılavuzuGary Kemp · Tübitak Yayınları · 201842 okunma
Reklam
Retorik Felsefesi
Her bir sözlü ya da yazılı girişim birisini ikna etmek için , bir dürtü ya da birşeylerin inancının ona iyi nedenler vermesi içindir. Dürtüler ya da bir şeylere inanmak için bize iyi sebepler vermez ama inancımızı motive eder. Bunlar sadece kullanılan kelimelerin gücünden doğar.
İktidar sahiplerinin bazen ahlaki, toplumsal. ekonomik ve siyasi konularda eleştirel düşünebilen kişilerin yaratabileceği etkilerden korkması, geliştirmekte olduğunuz bu becerilerin ne kadar önemli olduğunun iyi bir göstergesidir. Öyleyse kişinin yurttaşlık rolünü gerektiği gibi yerine getirebilmesi için eleştirel düşünme becerisi şarttır.
353 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Mantığı Anlamak
Kitap, tamamen akademik bir dille yazılmış olduğundan anlaşılırlığı arttırmak amacıyla ilk bölüm kavramları tanıtmaya ayrılmıştır. Mantığı, retoriği, safsataları anlatan ders kitabı niteliğinde akıcı olmayan bir kitap. Buna rağmen; her başlık tanıtıldıktan sonra verilen örnekler, her bölümün ardında bulunan gayet sade bir anlatıma sahip özet bölümleri ve tabii ki her bölüm sonunda yer alan alıştırmalar kitabın anlaşılırlığını arttırıyor. Mantık kurallarını, hayatımızda karşılaşacağımız retorikleri ve safsataları anlayabilmek adına değerli bir eser.
İmam Gazali
İmam Gazali
'nin dediği gibi unutmayın ki " Mantık bilmeyenin ilmine güvenilmez." Keyifli okumalar :)
Eleştirel Düşünme Kılavuzu
Eleştirel Düşünme KılavuzuGary Kemp · Tübitak Yayınları · 201842 okunma
99 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.