Genevieve Lloyd

Genevieve LloydErkek Akıl yazarı
Yazar
8.1/10
23 Kişi
94
Okunma
3
Beğeni
1.504
Görüntülenme

Hakkında

16 Ekim 1941 doğumlu, Avustralyalı bir filozof ve feministtir. 1960'ların başında ve sonrasında Oxford'daki Somerville Koleji'nde felsefe okudu. 1967'den 1987 yılına kadar Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde ders verdi ve bu dönemde en etkili fikirlerini geliştirdi ve 1984'te yayınlanan The Reason of Man kitabını yazdı. 1987'de Yeni Güney Üniversitesi'nde felsefe başkanlığına seçildi. Galler, Avustralya'da atanan ilk kadın felsefe profesörüdür. Emeklilik üzerine Profesör Emeritus olarak atandı.
Unvan:
Avustralyalı Akademisyen, Filozof, Yazar
Doğum:
Avustralya, 16 Ekim 1941

Okurlar

3 okur beğendi.
94 okur okudu.
3 okur okuyor.
98 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“En iyi yaşam, hazzı, zihin ve bilgelikle birleştiren yaşamdır.”
“Ne kadar çok anlarsak, şeyleri değiştirme umudumuz da o kadar artacaktır.”
Reklam
“…ev dışında sistemli formel eğitim alanlar genellikle, yalnızca erkek çocuklardı. Kadının yöntemden dışlanışı, doğrudan doğruya onun, yöntemin arandığı yer olan okuldan dışlanışının bir sonucudur.”
Augustinus
Augustinus
aklın yerinin ‘hiçbir cinsiyetin olmadığı yer’ olan ruh veya zihin olduğu görüşünde ısrar eder.”
Biraz gülelim. :d
“Erkek, kadın için değil, kadın, erkek için yaratılmıştır.”

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
158 syf.
10/10 puan verdi
Genevieve Lloyd/ Erkek Akıl
#Erkek Akıl, Lloyd kadınlar ile ilgili farklı görüş ve düşüncelerin eleştirisini birçok düşünürün yürüttüğü fikirler doğrultusunda harmanlayarak "kadın" kavramına "erkek" aklın etkisini ortaya koymaya çalışır. Ve Lloyd çözümün akla kadınsı bir alternatif geliştirmek ya da aklın kadınsılaştırması olmadığını vurgulayarak aklın soğuk ve soyut karakterine karşı duyguların sıcaklığının, evrensellik iddialarına karşı kadınların kişisel ve tikel olana gösterdikleri özenin çıkarılmasının bir işe yaramak şöyle dursun, bizatihi bu baskıcı geleneğin önemli bir bileşenini pekiştireceğini ileri sürmekte. Platon, Aristoteles, Bacon, Philo, Agustinus, Aquinas l, Descartes, Hume, Rousseau, Kant, Hegel, Sartre, De Beauvoir gibi felsefe düşünürlerin kadınlar hakkındaki düşüncelerini, kadınların var olma sebeplerinin ardındaki "onlara göre" olan sebeplerini ve #Genevieve Lloyd'un eleştirisiyle birlikte o bilindik sıradan düşünce yapısıyla, topluma hakim ve nüfuz etmiş cinsiyetçilikle basite kaçmadan anlamak ve mücadele etmek isteyenler için şahane bir öneri. Bir inceleme kitabı ve felsefesi terimlerin bolca yer aldığı felsefesinin tarihine de aşina olmanızı isteyen bir yapıt. Bu notaları okurken okumaya karar verirken dikkate almanızı isterim. Yoksa Kant-Bacon kimdi diye onların felsefi düşüncelerini bilmeden başlarsanız çok faydalı olmayacağının uyarısında bulunmakta fayda var. Felsefeye ilgisi olanlar, toplum bilimleri meraklılarına ve kadın ruhunun derinliklerini.merak edenler varsa hemen alıp okumalı.
Erkek Akıl
Erkek AkılGenevieve Lloyd · Ayrıntı Yayınları · 201594 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Aklin soguk ve soyut karakterine karsi duygularin sicakliginin, evrensellik iddialarina karsi kadinlarin kisisel ve tikel olana gösterdikleri özenin çikarilmasinin bir ise yaramak söyle dursun, bizatihi bu baskici gelenegin önemli bir bilesenini pekistirecegini ileri sürer.
Erkek Akıl
Erkek AkılGenevieve Lloyd · Ayrıntı Yayınları · 201594 okunma
158 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Kadının dışlanmışlığını uzmanlığı olduğu alan üzerinden gösteren bir kitap. Felsefe tarihinde kadın varoluşunun Akıl ve Doğa eşleştirmesi ana teması üzerinden bilinçli veya bilinçsiz ikinci plana atılışını gösteriyor. Ana fikir olarak, bu dışlamanın kadını tanımlayarak onun sonradan basit bir ötekileştirmeye dahil edilmesi değil tam tersine var olan bir dışın kendisi içinden kadının tanımlanması gösterilebilir. Böylece zaman ilerledikçe kadına verilen olumlu güçler de, - özellikle erkeğe göre daha güçlü olarak gösterilenlerin - erkeğin dışarıda bıraktığı bu alandan yani erkeğin orada ki güce zaten ulaşamazlığından kaynaklanmış olur. Kadına sadece erkeğin ulaşma imkanı olmadığı güç bahşedilmiştir ve bu da ilk bakışta eşitlik ideali gibi dursa da temelde ötekileştirmenin asıl zemini olmuştur. Kendi deyimi ile bu güçler dışlanmış olmaktan kaynaklı güçlerdir. Feminist kuramın köşe taşı kitaplarından birisi ancak öncelikli olarak bir felsefe kitabı, yani felsefe tarihi bilgisi olması çok önemli. Yukarıdaki ana fikri sırası ile aşağıdaki düşünürler ve onların kendi metinleri üzerinden savunuyor. Platon - Aristoteles - Bacon - Philo - Agustinus - Aquinas - Descartes - Hume - Rousseau - Kant - Hegel - Sartre - De Beauvoir. .
Erkek Akıl
Erkek AkılGenevieve Lloyd · Ayrıntı Yayınları · 201594 okunma
Resim