Giosafat Barbaro

Doğu’ya Yolculuk yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
23
Okunma
0
Beğeni
261
Görüntülenme

Giosafat Barbaro Yorumları ve İncelemeleri

Giosafat Barbaro yorumları ve incelemelerini, Giosafat Barbaro kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Giosafat Barbaro puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Bu eserin Türkçe'ye ilk defa orijinal dilinden çevrilmesi büyük önem taşımaktadır. Fakat yazarın yaşadıklarını anlatırken olay örgüsünü açık bir şekilde aktaramaması, uzun yılların çok kısa anlatımlarla geçiştirilmesi, kişi ve yer tespitinin zor olması (her ne kadar eser titiz bir çalışmayla çevrilmiş olsa bile) gibi etkenlerden kitaptan tam anlamıyla verim alamadım. Kitaptan tam olarak verim alabilmek için bahsi geçen şahıslar ve dönemle ilgili bilgi sahibi olmanız gerekebilir. Tabi bu sizin beklentinize de bağlı bir durum. Kitap içerisinde anlatılan olaylar –doğal olarak– tam bir kaynağa dayanmadığı için gerçekliği kesin olmayan halk hikayelerine yer verilmesi dönemin insanlarının nasıl bir kafa yapısına sahip olduğunu aktarmakta, bizzat yazarın yaşadığı olaylar ise dönemin yaşam koşullarını gözler önüne sermektedir. Kitap okuma keyfi açısından beni tatmin etse de beklentimi karşılamadı. Bunun sebebi ise bana göre eserin devlet isteği üzerine diğer tüccarları bilgilendirmek için yazılmış olması. Ayriyeten eserde genel olarak yaşanan olaylardan ziyade şehirler anlatılmakta fakat bu şehirlerden çok kısa şekilde bahsedilirken aynı zamanda yazarın gidişatı ve hangi zamanlarda o şehirlerde bulunduğunun aşırı muğallak olması da beni hayal kırıklığına uğratan nedenlerden birisiydi.
Doğu’ya Yolculuk
Doğu’ya YolculukGiosafat Barbaro · Kronik Kitap · 202223 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
Bir zaman yolculuğu tadında!
Sizlerle paylaşmak istediğim kitap Kronik markasıyla raflara çıkan Ayzer Güler'in çevirisini yaptığı Giosafat Barbaro'nun Doğuya Yolculuk adlı seyahatnamesi. 15. yüzyılda hem Karadeniz'in kuzeyinde hem de Silifke'den İran'a uzanan bir hatta dolaşmanızı sağlayan bu kitapta gelin bakın neler var... Öncelikle Yeditepe Yayınları'ndan çıkan Doğu'da Venedik Elçileri adlı eserde de adı geçen Giosafat Barbaro'nun uzun ve maceralı hayatına hayran kaldım. Bir Venedikli olarak gezdiği coğrafyalar, tuttuğu notlar çağdaşlarının çok ötesinde. Bizans'ın doğusunda iletişime geçebileceği ne kadar millet varsa hepsinden bir şeyler gözlemlemiş. Kitabın ilk bölümü hem coğrafya, hem de bölgenin kozmopolitliği açısından gidip görmemiş insanlar için biraz hayal etmesi güç anlatılar içermekte. Ancak Uzun Hasan'la yapacağı görüşme için Barbaro'nun doğuya yaptığı yolculuk bizler için okuması çok keyifli. Rodos, Kıbrıs ve Silifke hattında başlayan yolculuk... Toros Dağları üzerinden Tarsus, Adana, Urfa, Siirt ve daha da da doğuya uzanan bir hatta çok güzel detaylar sunuyor. Kitabın genelinde dönemin antropolisini anlamak, tarihi kültürel dokusuna dokunmak mümkün. Bu eseri Türkçe'ye kazandıranlara minnet duyabiliriz ancak. Meraklıları için kütüphanede bir hazine.
Doğu’ya Yolculuk
Doğu’ya YolculukGiosafat Barbaro · Kronik Kitap · 202223 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Bundan öncə Türkiyənin "Yeditepe" nəşriyyatından çıxan "Doğuda Venedik Elçileri" kitabını oxuduqdan sonra kitabda dəfələrlə adı çəkilən, digər italyan səyyah Giosafat Barbaro'nun da səyahətnaməsini oxumaq olduqca zövqlü oldu. Həmyerlilərindən fərqli olaraq Barbaro'nun yazdıqları olduqca detallı idi və dövrün insanlarının yaşayış tərzini, Uzun Həsənin hakimiyyəti dövründə Ağqoyunlular dövlətini anlamaq üçün yaxşı izahlar verərək yazılmışdı. Ağaca lent bağlamaq, yasda ehsan verilməsi, müsəlmanlar arasında mövhümatçılıq kimi hələ də həyatımızda mövcud olan şeylərin 6 əsr bundan öncə də var olduğunu bilmək təəccübləndirdi. Səyyah bizə doğma olan - Bakı və Şamaxı haqqında da məlumat verib. Bu səyahətnamə əslində Uzun Həsənin bir hökmdar kimi xarakterinin anlaşılması üçün də əla mənbədir: qonaqlarına, əhalisinə davranışı, mədəniyyətə verdiyi önəm və s. "Kronik" nəşriyyatı çox əla iş çıxarıb, yer adlarını günümüzdəki ərazilər göstərilməklə verib ki, bu da oxucunu yormur, əlavə araşdırmağa ehtiyac olmur.
Doğu’ya Yolculuk
Doğu’ya YolculukGiosafat Barbaro · Kronik Kitap · 202223 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
99 günde okudu
Orta çağ tarihini anlama açısından kıymetli bir seyahatname. Venedik -Akkoyunlu ittifakı, Osmanlı ile olan ilişkiler bağlamında birinci elden bir kaynak. 15.yy Anadolu dünyası ,Avrupa ile Osmanlı ilişkileri anlatılmış.Okumaya değer bir eser...
Doğu’ya Yolculuk
Doğu’ya YolculukGiosafat Barbaro · Kronik Kitap · 202223 okunma
128 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
Aradan uzun zaman geçtikten sonra yazılmış o yüzden konu bütünlüğü yok. Şehir isimleri ve bir kaç hatıra olarak yazılmış. Geneli şehir isimleri. Okunmasa da olur. Pek bir katkısı yok Bana hitap etmedi.
Doğu’ya Yolculuk
Doğu’ya YolculukGiosafat Barbaro · Kronik Kitap · 202223 okunma