Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gökhan Sönmezler

Gökhan SönmezlerEkonomiye Giriş yazarı
Yazar
Editör
0.0/10
0 Kişi
0
Okunma
0
Beğeni
191
Görüntülenme

Gökhan Sönmezler Sözleri ve Alıntıları

Gökhan Sönmezler sözleri ve alıntılarını, Gökhan Sönmezler kitap alıntılarını, Gökhan Sönmezler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ekonomide yatırım malı tercihi yapıldığında
Ülkede yatırım malları üretimine ne kadar ağırlık verilirse ekonomik büyüme ve gelisme o denli hızlı olur. Çünkü üretim olanakları eğrisini oluştururken yaptığımız kaynakların ve teknolojinin sabit olduğu varsayımı yıllar itibariyle değişecektir. Yani kaynaklar ve teknoloji artacaktır. Bu durumda üretim kapasitesi artacak ve ekonomideki mal ve hizmet üretimi (ekonomik büyüme) de buna bağlı olarak artacaktır.
Sayfa 9 - EKONOMİK GELİŞMEKitabı okuyor
Bir mal daha fazla üretildikçe fırsat maliyeti artar. Buna artan nispi maliyetler kuramı adı verilir
Reklam
Mal veya hizmetlerin bireylere olan faydası birbirinden farklı olacaktır. Örneğin çikolatayı bazı insanlar çok severken bazıları daha az sevebilir. Faydaları farklı olması kişilerin taleplerinin de farklı olmasını beraberinde getirir. Ayrıca bütün bireylerin gelirleri aynı değildir ve kişiler satın almak istedikleri mal miktarını kendi gelirlerine göre ayarlayacaklardır. Kısacası bireylerin talep koşulların daki farklılıklar bireylerin taleplerinin de farklı olmasına yol açacaktır.
Bir mala olan bireysel taleplerin toplamı ise o malın piyasa talebini oluşturmaktadır.
2. Gelirdeki Değişme Gelirde bir artış meydana geldiğinde normal mallarda bireyler, aynı fiyat düzeyinde daha fazla mal talep ederler. Malın fiyatı düşmeyip aynı düzeyde kalsa dahi geliri artan bir kişi daha fazla mal talep edecektir. Gelirdeki azalma ise tam tersine aynı fiyat düzeyinde daha az talebe yani sola doğru kaymaya neden olacaktır. Fakat normal mallar için geçerli olan bu durum düşük ve inferior olarak ifade edilen mallar için geçerli değildir. Bu bakımdan gelir arttıkça düşük malların talebi normal malların tersine artmayıp azalacaktır. (ceteris paribus)
Sayfa 20 - TALEBİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERKitabı okuyor
ARZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Arz fonksiyonunu etkileyen diğer faktörler Toplam gelir değişmezken Toplam maliyette değişmeye yol açan unsurlardır. Toplam maliyet vasıtasıyla arzda değişmeye yol açan bu bağımsız değişkenlerin başlıcaları ise girdi fiyatlarındaki değişme, teknolojik değişme ile vergi ve sübvansiyonlarda meydana gelen değişmedir. Bu durumda arz fonksiyonu Qs= f (Px, Pf, T, S, Tek) olarak ifade edilebilir.
Reklam
Üretimdeki etkinlik
Üretimdeki etkinlik, bir ekonomide mallar "nasıl" üretilecek sorusuna verilecek yanıtın göstergesidir. Kısaca; doğru malların doğru bicimde üretilip üretilmediği konusu ekonomide etkinliğin konusunu içerir.
Fırsat Maliyeti
Bir tercihin fırsat maliyeti; söz konusu tercihin yapılması ile vazgeçilmek zorunda kalınan bir sonraki en iyi fırsattır
Ekonomistler
Ekonomistler, insanların kıt kaynaklar arasında nasıl tercih yapacakları konusu ile uğraşırlar
Monopson:
Çok satıcı tek alıcı.
Sayfa 57 - EKSİK REKABET PİYASALARIKitabı okuyor
Reklam
Sosyalist veya planlı ekonomilerde dönemsel planlar ile hangi malların, ne miktarda, nasıl ve kimler için üretileceği planlar ile belirlenir. Kapitalist veya piyasa ekonomilerinde ise bu soruların yanıtları daha çok piyasa odaklıdır ve bu yanıtları piyasa koşulları içinde oluşacak olan fiyat mekanizması belirleyecektir
Tercih
Kıtlık insanları tercih yapmaya zorlar. Bu nedenle insanlar bir şey için başka bir şeyi gözden çıkarmak durumundadır. Hiç kuşkusuz en fazla tatmini sağlayan mal veya hizmet tercih edilecektir
Üretim olanakları eğrisi analizi
Üretim olanakları eğrisi analizi; ekonomideki kaynakların (doğal kaynaklar, emek ve sermaye) sabit olduğu ve bu sabit kaynakların etkin kullanıldığı varsayımı altında yapılır.
Sayfa 8 - EKONOMİDE ETKİNLİKKitabı okuyor
5. Diğer Malların Fiyatları Diğer mallar denildiğinde bunları iki grupta inceleyebiliriz: a. İkame Malların Fiyatındaki Değişme İkame mala bir diğer isimle rakip mal denilmesi de mümkündür. Yani ikame mal söz konusu malın yerine kullanılabilen mallar olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin ayçiçek yağının ikamesi yani rakip malları mısırözü yağı veya zeytinyağıdır. İkame malların fiyatlarında artış olduğu durumda ana malın fiyatı değismivorsa ana malın fiyatı göreceli olarak ucuzlayacaktır. b. Tamamlayıcı Malların Fiyatındaki Değişme Günlük hayatımızda kullandığımız öyle mallar vardır ki bu malların bir olmadan diğeri pek bir işe yaramazlar. Bu tip mallara biz tamamlayıcı mallar diyoruz. Örneğin otomobil benzin veya el feneri pil tamamlayıcı mallardır yani biri olmadan diğeri pek bir işe yaramaz. Tamamlayıcı mallar birlikte kullanıldığında bir tanesinin fiyatına gelecek zam diğerinin talebini de etkileyecektir. Örneğin benzin fiyatına gelecek zam otomobil talebini olumsuz etkileyecek ve otomobilin fiyatı değişmezken daha az talep edilmesine neden olacaktır. Buna karşın tamamlayıcı mal niteliğindeki benzinin fiyatı düştüğünde aynı fiyat düzeyinde daha fazla otomobil talep edilecek. (ceteris paribus)
Sayfa 22 - TALEBİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERKitabı okuyor
67 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.