Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Govert Schilling

Govert SchillingDerin Uzay yazarı
Yazar
8.6/10
30 Kişi
139
Okunma
5
Beğeni
1.335
Görüntülenme

Govert Schilling

139 okunma, 5 beğeni - Govert Schilling kitapları, eserleri, Govert Schilling kimdir, öz geçmişi, Govert Schilling nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Govert Schilling sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Unvan:
Astronom
Doğum:
Meerkerk, Hollanda, 30 Kasım 1956

Okurlar

5 okur beğendi.
139 okur okudu.
17 okur okuyor.
141 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Teleskoplar neden zaman makinesi gibi gözükür?
Işık, hızlı olsa da, sonsuz hızlı değildir. Cisimlerden bize ulaşması zaman alır. Bu nedenle cisimlerin daha önceki hallerini görürüz. Işığın 300.000 km/sn (jet uçağından milyon x fazla) gibi muazzam bir hızı olduğundan, gecikme etkisi gündelik cisimlerde ayırt edilmez. Ancak evren BÜYÜKTÜR, mesafelerse devasa. Işığın gök cisimlerinden bize gelmesi zaman alır. Bu yüzden teleskop aslında "zaman makinesi "dir. Ay'ın 1,3 sn; Güneş'in 8,3 dk; en yakın yıldızın 4,2 yıl, çıplak göze en uzak cismin (Andromeda) 2,5 milyon yıl önceki halini görürüz. Bir gök cisminin “şimdi" nasıl göründüğünü bilmek imkânsızdır (anlamsız kavram). Sadece ışığı yola çıktığında nasıl göründüğünü biliriz.
Muhtemelen Merkür her zaman kupkuru ve düzgün bir bilyeydi ama Venüs, Dünya ve Mars 4 milyar yıldan uzun süre önce birbirlerine çok daha fazla benziyorlardı. Ne var ki Venüs sera etkisi sonucunda "kaynayıp kurumuş", Mars ise okyanuslarını kaybederek solmuş ve donmuş bir kayaç çöl haline gelmiştir. Yaşamsa yalnızca dünyada ayakta kalabilmiştir.
Reklam
Kendi gezegen sistemimizin yassı, donen bir diskten oluştuğu fikri, daha on sekizinci yüzyılın ortalarında düşünür Immanuel Kant tarafından ortaya atılsa da örneğin, Beta Ressam ve Vega gibi yıldızların çevresinde diskler bulunduğunu gösteren kanıtlara ancak 1980'lerin ortalarında, Amerika- Hollanda yapımı IRAS kızılötesi uydusu sayesinde ulaşılabildi. Hubble Uzay Teleskopu 1990'ların başında Avcı Bulutsusu'ndaki ilkel gezegen disklerini keşfetti. O zamandan beri başka birçok yıldız oluşumu bölgesinde de benzer disklere rastlanmıştır.
Mars yörüngesinin dışındaki asteroit kuşağında bulunan kayaç cisimler, yer benzeri gezegenlerin oluşumundan arta kalmıştır. Neptün yörüngesinin ötesindeki Kuiper Kuşağı'nın buz cüceleri ise dev gezegenlerin oluşumundan kalan artıklardır. Kütle çekimsel bozulmalar sonucunda sayısız buz yumrusu, yani kuyrukluyıldız Güneş Sistemi'nin dışına atılarak en yakın yıldızla aramızdaki mesafenin yarısına kadar uzanan küresel Oort Bulutu'nda birikmiştir.
Birçok kırmızı cüceye bir ya da daha fazla gezegen eşlik eder. Ancak kırmızı cüceler sık sık yüksek enerjili x-ışını patlamaları yaşadığından, bu gezegenlerde yaşam olup olmayacağı belli değildir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Güzel bir kitaptı hem uzayın tarihçesi hem de uzay bilimi hakkında detaylıca bilgiler öğrenebilirsiniz. Lakin bir başlangıç kitabı değil, eğer uzay bilimi hakkında temel bilginiz yoksa sıkılırsınız. Bulutsu, galaksi, kırmızı cüce, gezegen görselleri de çok güzel.
Derin Uzay
Derin UzayGovert Schilling · 2018106 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İsminden de anlaşılacağı gibi Derin Uzay adlı bu kitabı okurken kendinizi uzayın en derinlerinde buluyorsunuz. Güneş Sistemi'yle başlayıp yıldızlar, Samanyolu, diğer galaksiler ve galaksi kümeleriyle yolculuğunuza devam ediyorsunuz. Bu yolculuk esnasında kitaptaki büyüleyici ve mucizevi görseller de size eşlik ediyor. Yolculuk ilginç bir şekilde sonlanıyor: Bu anlatılanların evrenin sadece %1'ini oluşturduğunu öğreniyorsunuz... Kitap, bilimsel bir kitap olduğu için eleştiri yapılacak pek bir yanı yok. Az önce de belirttiğim görseller kesinlikle kitabın değerini artırmış. Benim için değerini artıran bir diğer konu da annemin doğum günüm için almış olması. :) Son olarak lise öğrencisi olarak kitabın anlaşılabilir olduğunu söylemek istiyorum. Keyifli okumalar.
Derin Uzay
Derin UzayGovert Schilling · 2018106 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
·
115 günde okudu
Uzun zaman önce gökbilimciler Dünya'nın eşsiz olduğunu düşünüyordu. Artık Güneş etrafında dönen yedi gezegen daha olduğunu biliyoruz. Bir zamanlar Güneş'in eşsiz olduğunu düşünüyorduk. Artık Samanyolu'nda yüz milyarlarca güneş olduğunu biliyoruz. Yalnızca yüz yıl önce çoğu gökbilimci Samanyolu'nun eşsiz olduğunu kabul ediyordu.
Derin Uzay
Derin UzayGovert Schilling · 2018106 okunma