Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gültekin Yıldız

Gültekin YıldızOsmanlı Askeri Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.7/10
14 Kişi
65
Okunma
13
Beğeni
1.614
Görüntülenme

Hakkında

Gültekin Yıldız Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde başladığı akademik tarih öğrenimini, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır. On yılı aşkın bir zamandır, son dönem Osmanlı ordusunun tarihi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Doktora tezine dayanan Neferin Adı Yok: Zorunlu Askerliğe Geçiş Sürecinde Osmanlı Devleti’nde Siyaset, Ordu ve Toplum başlıklı kitabının yanı sıra; Osmanlı askerî tarihinin metodolojisi üzerine incelemeleri bir araya getiren Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar&Yeni Yaklaşımlar başlıklı bir derlemesi de mevcuttur (Cevat Şayın ile birlikte; İstanbul, 2012). Ayrıca, geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi askerî tarihi üzerine Türkçe ve İngilizce makaleleri ile kitap parçaları da kaleme almıştır. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

13 okur beğendi.
65 okur okudu.
1 okur okuyor.
70 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı'nın tekrar ihtişamlı günlerine kavuşmasını hayal eden Sultan Aziz, güçlü bir ordu yanında etkin bir donanmanın varlığını da gerekli görüyordu. Bu maksatla zaman zaman yakın çevresiyle ters düşme pahasına mali dengeleri sarsacak harcamalar yapmaktan kaçınmadı. Saltanatının sonuna gelindiğinde dünya istatistiklerinde yer bulan büyük bir donanmaya sahip olmuştu. Fakat bunun bedeli ağır oldu. Devlet mali iflasa sürüklendi. Binbir borçla alınan gemilerin modernizasyonu zamanında yapılamayınca, külfet daha da arttı. Hatta bu gemilerden verim alınamaz oldu.
Sayfa 206 - Timaş Yayınları
Napoleon Savaşları'ndan (1799-1815) itibaren modern savaşın niteliğinde ciddi değişimler ortaya çıkıp silah teknolojisindeki gelişmelerle çatışmalar giderek daha yıkıcı hale gelir. Daha fazla insan gücü gerektiren ve daha geniş coğrafyalara yayılan savaşlarda "cephe" ile "cephe gerisi" farkı belirsizleşir. Artık ülkelerin bütün sosyal ve ekonomik kaynakları savaş için seferber edilmek zorundadır.
Sayfa 290 - Timaş Yayınları
Osmanlı Devleti, Kırım'ın kaybedilmesinden sonra askerî ve siyasi stratejisini, topraklarını kuzey komşusu Rusya'dan korumak üzerine bina etti. Taarruz gücüne sahip olmayan Osmanlılar işgalci orduyu topraklarından atamıyor; düşmanın bir şekilde geri çekilmesini beklemek zorunda kalıyordu. Düşman ordusu ise ancak Avrupalı devletlerin aracılığı ile ya da şartları ağır barış antlaşmaları sonucunda Osmanlı topraklarından çıkıyordu.
Sayfa 249 - Timaş Yayınları
Koca Yusuf Paşa'nın Sultan III.Selim'e hitaben kaleme aldığı satırlar, siyasi iradenin o tarihlerde nasıl bir askerî kuvvet hayali kurduğunu açıkça gözler önüne sermektedir: "Bize bir takım asker lazımdır ki, emrimize bağlı, hükmümüzü yerine getirir ola, padişah ulûfesi yiyip, gece ve gündüz tüfeği elinde bıçağı belinde olup, dur dediğimiz vakit dura, git dediğimiz vakit gide, gereğine göre bir yerde beş sene bekleye ve savaştan başka bir işi olmaya. Eğer bizim devletimizde talimli, birbiriyle bağlantılı, düzenli kâfire karşılık verebilecek kadar asker tedarik edilirse, ihtiyaç olduğunda düşmana cevap verip, yedi kralı feth eyleriz."
Sayfa 57 - Timaş Yayınları
Klasik dönemde denizlerdeki en büyük rakipleri olan İspanya, Venedik ve Portekiz'e benzer olarak Osmanlılar da, hem ülkelerinin jeopolitik konumu hem de hakim unsur olan Türklerin kültürel mirası sebebiyle, tam bir deniz gücüne dönüşemediler, okyanus ölçekli bir büyük strateji geliştirmediler. Bunun bir neticesi olarak, Osmanlılar 18. yüzyılın sonlarından itibaren sadece karadaki komşularıyla değil, başta İngiltere olmak üzere bölgeye yabancı deniz güçleri ile de asimetrik bir rekabet içine girmek zorunda kaldı.
Sayfa 47 - Timaş Yayınları
Reklam
Hamakat ile zekâ, hadsizlik ile edeb, cehalet ile ilim arasındaki ilişki asimetriktir. Çatışmaya girmeleri durumunda kısa vadede ilki üste çıkıyor görünür, ama neticede bâtıl hep zail olur. Gazete köpeği ısıran adamı, tarih ise eser verip iş yapanı yazar.
Gültekin Yıldız
Gültekin Yıldız
Osmanlı siyasetinin başlıca askeri enstrümanı kara kuvvetleri idi.
Gültekin Yıldız
Gültekin Yıldız

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı askeri tarihine özel olarak yakınlaşmak istiyorsanız size bir şeyler katabilecek bir kitap. 19.yy'dan itibaren Osmanlı Devletinin askeri anlamda yaptıklarını anlatan kitap size Osmanlı'nın aslında askeri yenilikleri takip etme hususunda ne kadar aktif davrandığını anlatıyor. Kara,hava,deniz unsurlarında yaşanan gelişmeleri, Avrupa'dan getirilen danışmanları, bu değişim ve yeniliklerin neye yol açtığını size öğretecek olan bu kitap akademisyenler tarafından desteklenerek oluşturulmuş. Akademisyenleri tanımımadığımı belirtmek isterim
Osmanlı Askeri Tarihi
Osmanlı Askeri TarihiGültekin Yıldız · Timaş Yayınları · 030 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
-Çıkarım-
Geçmişi muhasebe edip geleceğe yön tayin edebilmek için bugünün hadiselerini iyi 'okuyup' istihbar etmek gerekir.(185.sayfa:Rus-Japon Savaşı ve Bulgaristan ın durumunu özetler nitelikte çıkarım)
Osmanlı Devleti'nde Askeri İstihbarat
Osmanlı Devleti'nde Askeri İstihbaratGültekin Yıldız · Yeditepe Yayınevi · 201919 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Kitap Dokuz ana başlık altında kaleme alınmıştır ve içerisinde Osmanlı İmparatorluğunda önemlilik arz eden Kaleler, Müşterek Harekatlar, Deniz Harp Sanayi, Kara Kuvvetleri Bünyesinde bulunan danışmanlar ve Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerine dair bilgiler yer almaktadır, kitap bir roman yada kurgu ürünü değildir, yabancı ve yerli kaynaklardan yardım alınarak akademisyenler tarafından yazılmış bir kitaptır, lakin akademisyenler hakkında en ufak bir bilgim bulunmamaktadır.
Osmanlı Askeri Tarihi
Osmanlı Askeri TarihiGültekin Yıldız · Timaş Yayınları · 030 okunma