Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hakkı Eren

0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
83
Görüntülenme

Hakkı Eren Gönderileri

Hakkı Eren kitaplarını, Hakkı Eren sözleri ve alıntılarını, Hakkı Eren yazarlarını, Hakkı Eren yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Altın Gümüş (para) biriktirme
"O (mal), sadece içinizde zenginler arasında dolaşan bir mal olmasın." [Haşr Süresi 7) İslâm, gelir dağılımındaki bozuklukları gidermek için mübadele vasıtası olan paranın biriktirilmesini yasaklamıştır. Yine bu konuda Allah Azze ve Celle şöyle buyurmuştur: "Altın ve gümüşü biriktirip onu Allah yolunda infak etmeyenleri, elem verici bir azapla müjdele." [Tevbe Süresi 34)
Sayfa 115 - Köklü değişimKitabı okudu
İslam İktisat Nizamı
İslâm'ın iktisat nizamı, muhtaçların gözetildiği, verginin sadece zenginlerden alındığı, petrol ve maden gibi kıymetlerin kamuya ait olduğu, aralarında uçurumlar bulunan sosyal sınıfların bulunmadığı, fakirlerin zekât mekanizmasıyla unutulmadığı, gelirin adil bir şekilde dağıtıldığı, karaborsacılığı yasaklandığı, tebaanın ve diğer halkların sömürülmediği tek nizamdır.
Sayfa 100 - Köklü değişimKitabı okudu
Reklam
Klasik ve Neo klasik farkları
Klasiklerde göre Piyasa yeterli değil bu yüzden kamu ekonomisine ihtiyaç var.Neo klasiğe görede piyasanın başarısızlıgı kamusal malların üretimi. Klasik iktisadi düşünce devletin ekonomiye müdahalesini istemez.Neo klasik iktisad pozitif dıssallık alanlarda bizzat devletçe yapılması. Pozitif içselliğin söz konusu olduğu faaliyetleri KİT'ler aracılığı ile devletin yerine getirmesi.Klasikler emek-değer, neoklasikler fayda-değer teorisini savunmakta.Klasikler toplumu,sınıfı analiz ederken, neoklasikler bireyi ön plana çıkarmışlardır.Klasik iktisatcılar gelir ve bölüşümü, Neoklasikler ise kıt kaynakların farklı kullanım alanları arasında nasıl dağıtılacağı ile ilgilenmşler.klasik iktisatcılar sanayi devriminden sonra büyüme-kalkınma ve makro iktisat sorunları ile ilgilenmiş. Neo-klasikler ise analizlerini daha çok mikro iktisada kaydırmışlardır.
Sayfa 79 - Köklü değişimKitabı okudu
Fayda - Değer Teorisi
Neo-klasik iktisatçılar dikkatlerini piyasaya yöneltmişler, piyasa koşullarında üretici ve tüketicilerin verdikleri kararları ve onların sonuçlarının analizlerini detaylı olarak bilimsel bir metot ile incelemişlerdir. Çünkü iktisadi bir araştırmanın laboratuvarda yapılan incelemeye benzer bir tarzda gerçekleştirilmesi gerektiğini iddia etmişlerdir. Bu bağlamda neo-klasik iktisadi düşünce, temel hareket noktasına rasyonel davranan bireyleri almış, bunun sebebini ise "üreticilerinin kâr, tüketicilerin fayda" peşinde koşmasına bağlamışlardır. Yani teknolojik verilerle insanların tercihlerini aynı kefeye koymuş ve eşdeğer kabul etmişlerdir Akademik ikti
Sayfa 78 - Köklü değişimKitabı okudu
Neo klasik iktisad
Neo-klasik iktisatçılara göre iktisadi davranış kuralları, fizik kanunları gibi evrensel oldukları için değişmezler. Bu nedenle Neo-klasik düşüncede matematiğe başvurmak oldukça önemlidir.
Sayfa 77 - Köklü değişimKitabı okudu
Sosyalizm SSCB, Çin uygulaması ve Sonuçları
Sosyalizmin en büyük yanlışlığı, insanın yaratılışında olan içgüdüleri yok saymasıdır. Dolayısıyla insan fitratına aykırı olduğu için de çok fazla bir yaşam süremedi ve kendi kendine yıkılıp gitti. Bu kadar kısa bir süre yaşam sürmesi ise uyguladıkları ceberut ve baskıcı politikalardan dolayıdır. Örneğin Sovyetlerde sadece Lenin ve Stalin
Sayfa 76 - Köklü değişimKitabı okudu
Reklam
Marks değer Analizi hatalı yönleri
Marks'ın hatalı olduğu birçok konudan biri de değer analizidir. Hatırlanacağı üzere Marks, bir malin kıymetinin yegâne belirleyicisinin emek olduğunu dile getirmişti. Halbuki bu konuda belirleyici tek unsur emek değildir. Malin üretiminde kullanılan hammadde, üretimde harcanan emek, malın alıcıya sağlayacağı fayda ve bu mala toplumda duyulan ihtiyaç miktarı da değerin belirlenmesinde esaslı olabilecek unsurlardandır.
Sayfa 75 - Köklü değişimKitabı okudu
Bölüşüm Analizi
Meseleye işçi sınıfının kendi içindeki farklılıklar bakımından değil de esas olarak burjuvaziyle ayrım bakımından yaklaşırsak, bu noktada vurgulanması gereken en önemli husus, bölüşüm ilişkilerinin aslında üretim ilişkilerinin bir sonucu olduğudur. Yani herkes üretimdeki katkısı kadar bölüşecektir.
Sayfa 72 - Köklü değişimKitabı okudu
Artı Değer
Marks'a göre kapitalist ekonominin temel düzenleyici ilkesi, emek-değer yasasıdır. Yani toplumun temelini oluşturan öğenin canlı olan emek gücü olmasıdır. Artı değer, başkaları tarafindan el konulmak üzere emek gücünün gerekli ürünün ötesinde, belirli bir ücret ile satın alınarak fazla üretim yapmasıdır. Yani işçiye yalnızca yaşaması için gerekli olan ürün verilir ve artı değere el konulur. Yaşaması için gerekli olan verilir, çünkü ertesi gün yine çalışacak olan birine ihtiyaç bulunmaktadır. Günümüz dünyası veya Türkiye'si de böyle değil midir? Asgari ücret denilen şey de bu değil midir? Her sene açıklanan yoksulluk ve açlık sınırı asgari ücretten daha fazla değil midir? Yani sorun kapitalizmde olduğu için hâlen bu durum devam etmektedir!
Sayfa 70 - Köklü değişimKitabı okudu
Marks göre endüstriyel ve tüccar kapitalistler
Marks, endüstriyel kapitalistlerin tüccar kapitalistlerden de ayrıldığını söylemektedir. Tüccar kapitalistler, bir piyasadan malı alır ve diğer bir piyasadaki arz ve talep dengelerine bağlı olarak daha yüksek bir fiyattan satar. Endüstriyel kapitalistler ise üretilen maldan bağımsız olarak emek piyasası ile piyasa arasındaki farklılıktan yararlanır.
Sayfa 69 - Köklü değişimKitabı okudu
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.