Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harm De Blij

Harm De BlijCoğrafya Neden Önemlidir yazarı
Yazar
6.9/10
12 Kişi
51
Okunma
6
Beğeni
1.284
Görüntülenme

Harm De Blij Sözleri ve Alıntıları

Harm De Blij sözleri ve alıntılarını, Harm De Blij kitap alıntılarını, Harm De Blij en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vietnam Savaşı sırasında, “Kuzeyi taş devrine göndermek üzere bombalamayı” savunan politikacılar vardı. ABD' nin buna gücü yeterdi. Ancak ABD’nin başaramadığı şey, on milyonlarca Vietnamlıyı ideolojisini değiştirmeye ikna etmekti.
Dünyanın “düz” olduğu veya “düzleştiği” fikri artık geçerliliğini yitirmiş olsa da, hatasıyla sevabıyla bahsi geçen tahminler,yoksulların, giderek eşitsizleşen bir dünyada, görülmemiş bir çoğunluk oluşturacağını ortaya koymaktadır.
Reklam
Önceleri dünya nüfusunun 1 milyar daha artması için 100 yıldan fazla süre geçmesi gerekirken bu süre 15 yıla düşüverdi.
Sayfa 115Kitabı okudu
Eski çağlardaki devasa dinozorlar da dahil olmak üzere hiçbir tür, doğal çevreyi bugünkü insanlar kadar değiştirme­miştir. ... Zevk ve moda­ya uymak için öldürmeyi ilk olarak Avrupalılar başlatmıştır.
Sayfa 140 - Hece YayınlarıKitabı okudu
"İnsan topluluklarının yazgısının sayısız defa ortaya koyduğu gibi, bilgi güçtür."
Ölüm oranlarındaki düşüş, sağlık koşullarındaki ( hijyen ) iyileşmeler ve Sanayi Devriminin tıpta ve eczacılıkta meydana getirdiği gelişmelerle bağlantılı yeniliklerin, kaynağından, (çoğunlukla Avrupa’dan) dünyanın geri kalanına yayılması yüzünden meydana gelmiştir. Sadece iki buluşun, sabun ve tuvaletin bile bu azalmada rolü büyüktü
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Dünya nüfusu, aşağı yukarı 1820 yılına kadar 1 milyarın altında kalmıştır. Ancak 100 yıldan fazla bir süre sonra, bu sayı 2 milyara ulaşabilmişti, ancak şuna dikkatinizi çekmek isterim ki, 1820 ila 1930 arasında, 1820’ye kadarki geçmiş toplam dünya nüfusu, ikiye katlanmıştı. Bu bile bir “nüfus patlaması” olarak nitelendirilebilir. Fakat bu, sadece bir başlangıçtı. 3 milyara, 1959 yılının sonunda ulaşıldı. 1975 yılında 4 milyar eşiği aşıldığında tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Şöyle düşünün: Önceleri dünya nüfusunun 1 milyar daha artması için 100 yıldan fazla süre geçmesi gerekirken 1,5 yüzyıldan az bir zamanda, bu süre 15 yıla düşüverdi.
Sayfa 115Kitabı okudu
Gerçekten de İslam'ı ın en sert şekli, en zorlu şartlarda gelişmiştir: Suudi Arabistan, Pakis­tan, Sudan'da olduğu gibi. Daha ılımlı hali ise daha ılıman iklimlerde; Endonezya, Malezya, Bangladeş'te yaşanmaktadır. Söz konusu olgu bir nedensel ilişki sergilemese de, inancın mekanla olan ilişkisine dair başka bir gözlemle örtüşmektedir: Merkez çok daha köktenci kalırken, çevre (sadece Endonezya değil, aynı zamanda Türkiye, Fas, Senegal) daha ılımlı olma eğilimindedir.
Sayfa 246 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Sosyal Bilgiler dersini başımıza sardilar !
Profesyonel eğitimciler, coğrafyanın nasıl öğretilmesi gerektiğiyle ilgili daha iyisini bildiklerini düşünüyorlardı: Onlara göre; öğrencileri tarih, idare ve coğrafya gibi alanlarda ayrı ayrı eğitmek yerine, bu derslerin bir bileşimi öğretilmeliydi. Bu bileşimede "Sosyal Bilgiler" dendi. Bu büyük proje, öğrencilere çok yönlü eğitim vermeyi sağlayacak bir bileşime (bir tür kitleler için yurttaşlık bilgisi) dayanıyordu. Bu dersi verecek öğretmenler de artık, ilgili alanlarda değil, sadece Sosyal Bilimler alanında eğitilecekti.
Hece YayınlarıKitabı okudu
Tanıdık geldi mi? ABD de başladı bizde devam etti !
Öte yandan Amerikan eğitim sistemindeki (her düzeyde) değişimlerin, çok daha kalıcı ve geri çevrilmesinin zor olduğu anlaşıldı. Üniversite müfredatlarının içi boşalmıştı. Özellikle sosyal ve beşeri bilimlerde öğrenci notları gittikçe şişiriliyordu. Başarı ölçümünün yerini, "geçme-kalma'' sistemi almıştı. Bazı eğitimciler, "hayat tecrübesinin" akademik başarı için yeterli olduğunu düşünüyordu. Kreşten lise sonuna kadar tüm eği­ tim sistemi sert değişimlere maruz kaldı.
Sayfa 226 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sömürge edinme ve kontrol etme dönemi bitti ama hakim olma dürtüsü başka yollarla devam etmektedir. Küresel çevre ülkelerde yaşayan milyarlarca insanın gözünde küreselleşme, merkezdeki güçlerin ekonomik, siyasi ve kültürel işgalinden ibarettir. Merkezi şehirlerdeki seçkin finans muhitlerinden , banliyölerdeki güvenlikli sitelere küreselleşmenin günümüzdeki dışavurumu, eski tahakkümlerin yeni sürümü olarak görülmektedir. Bunun etnik kökenle ilgisi yoktur; tamamen güç ve ayrıcalıkla ilgilidir.
Sayfa 334Kitabı okudu
Siyasi amaçlar için şiddetin kullanılması söz konusuysa "birinin teröristi diğerinin özgürlük savaşçısı" nakaratı akla gelir.
Sayfa 235 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Eğer tarihin tekerrür etmesi olağan hale gelseydi, dünya çekilmez bir yer olurdu.
Sayfa 244 - Hece
28Temmuz 1976'da Tangşan şehri yakınlarında, Pekin'in yaklaşık 160 km doğusunda iki deprem oldu. O zamanlar 1 milyon nüfuslu bir şehir olan Tangşan neredeyse tamamen yerle bir oldu. Can kaybı ve fiziksel yıkımdan Pekin ve onun liman şehri Tientsin de büyük zarar gördü. Çinli resmi makamlarca hiçbir zaman teyit edilmese de ölü sayısının 700 bini aştığı tahmin edilmektedir. Bu deprem, 20. yüzyılın en ölümcül doğal afeti olarak kayıtlara geçti. Kurtarma çalışmaları o kadar düzensiz, o kadar yetersiz, o kadar başarısız ve o kadar yozlaşmıştı ki, on yıldır Mao'nun Kültür Devrimi'nden bitap düşmüş Çin'de bununla ilgili haberler hızla yayıldı. "Ömür Boyu Devlet Başkanı" (Mao Zedung) 9 Eylül'de, depremden 6 hafta sonra öldü. Ölümü muhtemelen tesadüf değildi.
Sayfa 306Kitabı okudu
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.