Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan DURSUN

Hasan DURSUNAta Yurt yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
256
Görüntülenme

Hasan DURSUN Sözleri ve Alıntıları

Hasan DURSUN sözleri ve alıntılarını, Hasan DURSUN kitap alıntılarını, Hasan DURSUN en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Biliyor musunuz, bayke (ağabey) bir daha dünyaya gelecek olsam ve bana sorulsa dünyaya TÜRK KADINI olarak gelmek isterdim!”
AZ YAYINCILIK
O an eşim ile göz göze geliyoruz, eşimin gözlerinde endişe ve korkunun resmini adeta ünlü bir ressamın başyapıtı gibi seyrediyorum.
AZ YAYINCILIK
Reklam
Tek maaşla ev kurmaya çalışırken Erbaa esnafının "Ben öğretmenim." sözünü senet kabul edip "İsmini bile söylemene gerek yok, öğretmensen dükkân senin, al götür!" demelerini hiçbir zaman unutmadım.
Kırgızistan, tam anlamıyla 'laik' bir ülke. Burada din görevlileri devlet memuru değil. Eskiden bizim köylerde, her köy kendi imamını bulur, imamın masraflarını da kendileri üstlenirmiş ya işte onun gibi. Bizdeki Diyanet İşleri Başkanlığının karşılığı olarak 'Müftiyat' var; Diyanet İşleri Başkanına da "Azireti Müfti (Hazreti Müftü)" makamı denk geliyor. Müftü hazretlerini, özerk bir yapısı bulunan "Alimler Meclisi' anlamına gelen bir kurul seçiyor.
Kafe-restoran gibi kalabalık ortamlarda çok defa, kahkaha seslerine kulak kesilerek "Hayırdır inşallah!" deyip sesin geldiği tarafa doğru şöyle bir dönmüşlüğümüz çoktur. Hâlbuki böylesine haykırışları gerektirecek bir şey de yoktur ortada. An itibariyle kırk üç yaşımdayım, iyi-kötü birçok gün gördüm inanın ki hayatımda böylesine içten ve sınır tanımayan bir gülüşüm-haykırışım hiç olmadı. Hayatı bir anlamda düz yaşamak ya da ti'ye almak gerekli galiba. Bizim insanımız gibi, henüz doğmamış yavrusu için ev-arsa alan, para biriktiren kısaca ömrünü hep başkalarına adayan, kendisini hep ihmal eden, çolu-çocuğu yert-yurt sahibi yaptıktan sonra da köylük yerde bir başına kalan, kimseden bir fayda göremeyen, hayatında birçok keşkeyle yaşayan, hep bu dünyadan 'gözü arkada' ayrılan bir hayat yaşamak acaba ne kadar doğru ve mantıklı inanın, bilmiyorum! Bu kadar düşünme, sonuçta yoğun strese sebebiyet veriyor. İtiraf etmeliyiz ki bizlerin kafasında kırk tilki dolaşıyor ve hiçbirinin kuyruğu birbirine değmiyor...
1. Dünya Savaşı devam ederken tüm Türkistan coğrafyasında olduğu gibi Kırgızların erkekleri de cephedeymiş. Cephede, Osmanlıya karşı savaşan Kırgızlar. "Biz Müslümanlara karşı savaşmayız!" diyerek, Rusları kızdırmışlar. Ruslar, tüm yetişkin erkekleri cephede olan, tamamen yaşlılar, kadınlar ve çocuklardan oluşan masum Kırgız halkının üzerine ölüm mangalarını yollamışlar. Masum halk, ölüm mangalarından kurtulmak için Çin sınırına doğru, sarp arazide çetin kış koşullarında bir göçe başlamış. Bu göçte soğuk başta olmak üzere değişik sebeplerle o dönemdeki toplam halkın üçte birinin hayatlarını kaybettikleri anlatılır. 2016'da işte bu mevzu bahis elim hadisenin 100. yılı anısına Ata-Beyte Ürkün Anıtı dikilmiştir. Kompleksin en orta yerinde kocaman harflerle şu Kırgız makalı (atasözü) yazıyor: 'Ak iyilet birok sınbayt!" (Doğru eğilir ama kırılmaz!)
Sayfa 113Kitabı okudu