Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Heidi Hartmann

Heidi HartmannMarksizm'le Feminizm'in Mutsuz Evliliği yazarı
Yazar
9.0/10
7 Kişi
28
Okunma
2
Beğeni
1.460
Görüntülenme

Heidi Hartmann Sözleri ve Alıntıları

Heidi Hartmann sözleri ve alıntılarını, Heidi Hartmann kitap alıntılarını, Heidi Hartmann en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuk yapınca kariyer tatile çıkıyor.
Kadınlar hamilelik ve doğum iznine çıkmak konularında çok fazla ayrımcılığa uğradıklarını söylüyorlar. Pek çok firma kadınları doğum izninden döndükten sonra daha az önemli pozisyonlara yerleştirmeye çalışabiliyor.
Reklam
Yakın tarihte Minnesota'da kız çocukları ile ilgili bir çalışma yaptık ve anket araştırmamızdan çok faydalı bulgular edindik. Bulgular gösterdi ki, kız çocukları 9 ve 10 yaş gibi çok erken dönemlerde çifte gün yaşamaya başlıyorlar. Okula gidiyorlar, ödevlerini yapiyorlar ve küçük kardeşlerinin bakımına yardımcı oluyorlar. Bazen eğer küçük kardeş hastalanirsa kiz çocukları okula bile gitmiyorlarlar. Ebeveynleri işe gitmek zorunda olduğu için evde kalıp hasta bakımı ustleniyorlar. Peki erkek çocukları ne yapıyor? Erkek çocukları bilgisayar oyunları oynuyor, daha fazla boş vakitleri oluyor ve dolayısıyla daha fazla aylaklik yapabiliyorlar. Ayrıca daha fazla sokakta oynuyor ve çok daha fazla fiziksel aktivitede bulunabiliyorlar. Dolayısıyla kadın rolü ve sorumlulukları ile ilgili sosyalleşme sürecinin çok erken yaşlarda başladığını biliyoruz.
Sayfa 18 - Patriyarka ve Kapitalizm Heidi HartmannKitabı okudu
Bu evlilikteki eşitsizlikler, çoğu toplumsal görüngü gibi, kazayla olmuş değildir. Pek çok Marksist, en iyi durumda, feminizmin sınıf çelişkisinden daha önemsiz olduğunu, en kötü durumda ise işçi sınıfını böldüğünü iddia ediyor. Bu politik tutum, feminizmi sınıf savaşımına özümleyen bir çözümleme üretir. Üstelik, Marksizmin sermaye karşısındaki çözümleme gücü cinsiyetçilik konusundaki sınırlarını gözden saklamıştır.
Bu sistem öyle bir misyon biçmiş ki, sanki ev işleri kadınlara verilmiş.
Her ne kadar değiştirmek için anlamak zorunda olsanız da değiştirmek için örgütlenmenin, anlamaktan daha iyi bir yol olduğunu düşünüyorum.
Reklam
Bakım emeği kadınların emek piyasasındaki konumlarını, ne gibi işlerde çalıştıklarını, eğitim olanaklarını, boş vakitlerini nasıl harcadıklarını ve kendilerine zaman ayırma imkanlarını etkiliyor.
İş piyasasında kadınlar olarak erkeklerle aynı ücretleri aldığımızda, bu, evin içindeki güç ilişkilerini de değiştirir.
Yaşlı ve çocuk bakımı kadınların omzuna yüklenmemeli
Aileler küçüldükçe, nüfus yaşlandıkça ve kadın işgücüne dahil oldukça, toplumların bakım emeğinin karşılanacağı bir yol bulması daha da önemli bir şart haline geliyor.
Reklam
300 lira bozdur bozdur harca.
(Devletin verdiği)..çocuk parası diye bir şey var... ne için verildiği belirsiz bir para.
Eğitim kadınların cinsiyet eşitliği mücadelelerinde önemli bir rol oynadı.
Türkiye'de hemşireler çok kötü koşullarda, uzun süreli hasta bakıyorlar ve bir de eve gittiklerinde "double care" denen şeye maruz kalarak çocuklarına ve evdeki hastalarına hizmet vermek zorundalar.
Kadınların çift işgünü dediğimiz şey onlara şunu getiriyor: Hem patriyarkanın dayattığı işleri yapıyorlar hem de ücretli emek sürecine dahil oluyorlar. Dolayısıyla bir çift ezilme söz konusu.
Bir ev işçisi (gündelikçi) anlatıyor
Sistem öyle işliyor ki, bize iş veren kadın, bize düşman olan kadınmış gibi. Yani işverenimiz kadın olduğu için, biz de direkt kadına düşman kesiliyoruz. Oysa o evi kirleten sadece kadın değil. O evde yaşayan insanlar var, o kadının çocukları var, kocası var. Biz kocasını görmezden gelip direkt kadını hedef alıyoruz.
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.