Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hıdır Göktaş

Hıdır GöktaşKürtler - 1 yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
3 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
649
Görüntülenme

Hıdır Göktaş Sözleri ve Alıntıları

Hıdır Göktaş sözleri ve alıntılarını, Hıdır Göktaş kitap alıntılarını, Hıdır Göktaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şeyh Said İsyanı
Şeyh Said’in başlattığı isyan, Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa tarafından bir Kürt Devleti’nin kurulmak istenmesinden çok bir “şeriatçı karşı iktidar” girişimi olarak değerlendirilmekteydi.Bunun için de “karşı ihtilalin” önüne geçilebilmesi amacıyla “yurt çapında” önlemler alınmalıydı. O dönemin muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın başkanı Kâzım Karabekir Paşa ve partinin diğer mensupları ise bu anlayışa karşıydılar. Alınması gereken önlemlerin görüşüldüğü ortamlarda sert tartışmalar oldu.Başbakan Fethi Bey isyan bölgesinde alınan önlemler için bir şey demiyordu ama yurt çapında alınacak önlemlere karşıydı.Bu görüşmelerden sonra Mustafa Kemal’in de “karşı ihtilal” in önüne geçilmesi gerektiği yolunda görüş belirtmesi üzerine Fethi Bey, başbakanlıktan istifa etti. Fethi Bey’in yerine atanan İsmet Paşa, 3 Mart 1925’te hükümeti kurdu.
ANKARA HÜKÜMETİ VE KOÇGİRİ AYAKLANMASI
Koçgiri aşireti; Hafik, Zara, İmranlı, Suşehri, Refahiye, Kemah, Divriği, Kangal, Ovacık ve Kuruçay ilçeleriyle birlikte 135 köye yayılmış geniş bir aşiretti.Bu köylerden 16 tanesinde ise sadece Koçgiri aşiretine bağlı insanlar yaşamaktaydı.Bu bölgedeki nüfus ise 40.000 dolaylarındaydı. Kürt Teali Cemiyetinin Koçgiri bölgesinde de şubeleri açılmıştı.Koçgiri aşireti reisinin oğlu Haydar bu cemiyetin İmranlı şubesini kurdu.Derneğin sekreterliğine ise Musa oğlu Alişir getirildi.Bu sırada Dersim’de de hızla örgütlenme çalışmaları sürdürülüyordu.
Reklam
DERSİM TEDİP HAREKÂTI
Yeni oluşturulan Tunceli iline “Korkomutan” rütbesinde bir kişinin vali ve kumandan olarak atanacağı; bu valinin aynı zamanda Dördüncü Umumi Müfettişliğin de “Umumi Müfettişi” olacağı hususu yer almaktadır. Meclis’te kabul edilen bu kanundan sonra 4. Umumi Müfettişliğine ve Tunceli valiliğine General Abdullah Alpdoğan atandı. 4. Umumi Müfettişliğin karargahı da Elazığ’a kuruldu.Böylece Elazığ ve Bingöl denetim altına alınarak Dersim’in çevreden yardım alması da önlendi.
Sayfa 130Kitabı okudu
KÜRDİSTAN TEALİ CEMİYETİ
Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra İstanbul’da bulunan “hanedan mensubu ve nüfuz sahibi” Kürtler Mayıs 1919’da Kürdistan Teali Cemiyetini kurdular. Osmanlı saltanatının çökmekte olduğunu gören Kürt aydın ve ileri gelenleri Kürdistan kurulması yolundaki bir çabaya sıcak bakmaktaydılar.Cemiyetin genişlemesiyle birlikte yapılan ilk kongrede yönetim kurulu seçimi de yapıldı ve Şemdinanlı Seyyid Ubeydullah Efendi’nin oğlu Seyyid Abdülkadir Efendi cemiyet başkanlığına(Birinci Reis) seçildi.
Hamidiye alayları
Her biri en az 512, en fazla 1152 kişilik silahlı Kürt kuvvetlerinden oluşan bu alayların en temel özelliği, alay komutanlıklarının aşiret reislerine verilmiş olmasıydı. Bu durum aşiret reislerinin iyice artan yetkileriyle bölgede istedikleri gibi at oynatacakları anlamına gelmekteydi.Bu alaylar “müstakil hareket eden 36 kanlı beylik” olarak tanımlanmaktadır.Hamidiye Alaylarının varlığı Doğu Anadolu’da aşiretler arası bitmek bilmeyen kavga ve çatışmaların temelini oluşturmuştur.
Nefes alıp vererek insan yaşar mı yoksa her nefeste insan biraz daha ölür mü?
Reklam
1 Eylül Dünya Barış Günü
"DostLukLar KuruLsun İnsanLar GüLsün Barış Güvercini Uçsun Dünyada 🕊 🕊 1 EyLüL Dünya Barış Günü KutLu OLsun..”
1961 yılında Kürdistan Demokrat Partisi Mesullüğü'nü oluşturan kadro, geçen dört yılın getirdiği diğer Kürt örgütleriyle temas ve birikimin sonucunda bir araya gelerek, merkezi Diyarbakır'da olmak üzere Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’ni kurdular. Milliyetçi özelliklere sahip Barzani hareketiyle yakın ilişkisi olan bu partinin genel sekreterliğine Faik Bucak getirildi. Partinin üst organlarında ise Sait Elçi, Sait Kırmızıtoprak (Doktor Şıwan), Hikmet Buluttekin (Çeko), Nazmi Balkaş (Soro), Hasan Yıkılmış (Brusk) gibi öteden beri Kürt hareketinin içinde bulunmuş olan isimler yer aldı. Böylece, Kürtler 1938 Dersim Tedip ve Tenkil Harekatının getirdiği çöküş ortamından sonra ilk kez bir siyasi hareket oluşturmuş oluyorlardı. Parti program ve nizamnamesinde (tüzüğünde) milliyetçi ancak ayrılıkçı olmayan unsurlar ön plana çıkarılıyordu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, "Türk devleti, Kürt ve Türklerden teşekkül eder. Bu iki millet her hususta eşittir" ibaresinin yer alması hususuna, parti nizamnamesinin 3. maddesinde yer verilirken, parti programının 4. maddesinde ise partinin mücadelesinin, Türkiye'nin toprak bütünlüğü esprisi içinde yürütüleceği belirtiliyordu.
ant yayınlarıKitabı okudu
Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin tamamen ortadan kalktığını gören son Sovyet Temsilcisi Esedof da Mehabad'ı terk ederek Rızaiye'ye gitti. Esedof, yola çıkmadan önce, Kürdistan Demokrat Partisi'nin adının tekrar Komel'e dönüştürülmesi durumunda kendilerine yine yardım edebileceklerini belirtti.
ant yayınlarıKitabı okudu
Sovyetler Birliği, Kürtlere silahın yanısıra bir de matbaa makinası sözü vermişti. Bu söz 1945 yılı Kasım ayında yerine getirildi. Ancak, Sovyetler bu makinayı Kürtlere satılmış olarak göstermekte ısrarlı davrandılar. Makinanın Mehabad'a varmasından kısa bir süre sonra gazete ve dergiler çıkarılmaya başlandı. Kürdistan adıyla çıkarılan gazete ve diğer yayınlar, Kürtlerin daha kısa sürede toparlanmalarına yardımcı oldu. Bu toparlanmaya, yine Sovyetler tarafından verilen küçük bir radyo vericisinin katkılarını da eklemek gerekli...
ant yayınlarıKitabı okudu
143 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.