Hıdır Göktaş

Kürtler - 1 yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
3 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
693
Görüntülenme

Hıdır Göktaş Sözleri ve Alıntıları

Hıdır Göktaş sözleri ve alıntılarını, Hıdır Göktaş kitap alıntılarını, Hıdır Göktaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrimci Doğu Kültür Ocakları Tüzüğünün ilk iki maddesinde derneğin nasıl kurulduğu ve hangi amaçlara yönelik faaliyetlerde bulunacağı ortaya konuyordu: "Madde 1- ... Devrimci Doğu Kültür Ocağı, Cemiyetler Kanunu'na göre kurulmuş bir örgüttür. Örgüt siyasetle uğraşmaz. Madde 2- Dernek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasamızın başlangıç ilkeleri ile 3. maddesinin ışığında, 12 ve 20. maddelerden esinlenerek: İnsan hak ve hürriyetlerini savunmak, halkımızın bütünlüğünü devrimci çizgide geliştirip yaşatmak, demokratik özlem ve ihtiyaçlara cevap verebilecek kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak, ırkçı, şoven ve anti-demokratik akımlara karşı, insani değerlere dayalı, toplumsal muhtevalı bir Misak-ı Milli anlayışını hakim kılmak amacını güder."
ant yayınlarıKitabı okudu
49'lar Olayı - 3(isimleri)
49’lar Olayının sanıkları olanların isimleri ve o zamanki iş durumları ve mesleki dağılımları şöyleydi: Şevket Turan (Ievazım Binbaşı), Ziya Şerefhanoğlu (Avukat, Daha sonra Yeni Türkiye Partisinden Bitlis Senatörü olarak parlamentoya girdi ancak bir süre sonra önce Beyrut'a, ardından da Amerika’ya kaçtı), Koço Elbistan (Doktor), Sıtkı
ant yayınlarıKitabı okudu
Reklam
DERSİM TEDİP HAREKÂTI
Yeni oluşturulan Tunceli iline “Korkomutan” rütbesinde bir kişinin vali ve kumandan olarak atanacağı; bu valinin aynı zamanda Dördüncü Umumi Müfettişliğin de “Umumi Müfettişi” olacağı hususu yer almaktadır. Meclis’te kabul edilen bu kanundan sonra 4. Umumi Müfettişliğine ve Tunceli valiliğine General Abdullah Alpdoğan atandı. 4. Umumi Müfettişliğin karargahı da Elazığ’a kuruldu.Böylece Elazığ ve Bingöl denetim altına alınarak Dersim’in çevreden yardım alması da önlendi.
Sayfa 130Kitabı okudu
ANKARA HÜKÜMETİ VE KOÇGİRİ AYAKLANMASI
Koçgiri aşireti; Hafik, Zara, İmranlı, Suşehri, Refahiye, Kemah, Divriği, Kangal, Ovacık ve Kuruçay ilçeleriyle birlikte 135 köye yayılmış geniş bir aşiretti.Bu köylerden 16 tanesinde ise sadece Koçgiri aşiretine bağlı insanlar yaşamaktaydı.Bu bölgedeki nüfus ise 40.000 dolaylarındaydı. Kürt Teali Cemiyetinin Koçgiri bölgesinde de şubeleri açılmıştı.Koçgiri aşireti reisinin oğlu Haydar bu cemiyetin İmranlı şubesini kurdu.Derneğin sekreterliğine ise Musa oğlu Alişir getirildi.Bu sırada Dersim’de de hızla örgütlenme çalışmaları sürdürülüyordu.
KÜRDİSTAN TEALİ CEMİYETİ
Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra İstanbul’da bulunan “hanedan mensubu ve nüfuz sahibi” Kürtler Mayıs 1919’da Kürdistan Teali Cemiyetini kurdular. Osmanlı saltanatının çökmekte olduğunu gören Kürt aydın ve ileri gelenleri Kürdistan kurulması yolundaki bir çabaya sıcak bakmaktaydılar.Cemiyetin genişlemesiyle birlikte yapılan ilk kongrede yönetim kurulu seçimi de yapıldı ve Şemdinanlı Seyyid Ubeydullah Efendi’nin oğlu Seyyid Abdülkadir Efendi cemiyet başkanlığına(Birinci Reis) seçildi.
ŞEYH UBEYDULLAH AYAKLANMASI
1878 yılında Osmanlı-Rus Savaşının sona ermesiyle doğu bölgesinde yeni bir Kürt hareketinin filizlenmeye başladığı görüldü.Bu hareketin öncüsü ise Nakşibendi tarikatından Şeyh Ubeydullah’tı.Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı ordularının ihtiyaçlarının bu bölgeden karşılanması ve yer yer yağmalamaların ortaya çıkması,bölgede kıtlığın baş göstermesine yol açarken halk arasında da ciddi bir hoşnutsuzluk ortaya çıktı. Sonuçta iyice yoksullaşan halk,bölgede geniş nüfuzu olan Şeyh Ubeydullah’a başvurdu.Gerekli hazırlıkları tamamlayan Şeyh Ubeydullah, 1880 yılında ayaklanmayı başlattı.Bu ayaklanma aynı zamanda ilk “milli Kürt hareketi” olarak bilinmektedir.Amaç, İran bölgesinde “milli” bir “Kürt Devleti” kurmaktı.İran ve Osmanlıların bölgeye askeri güçlerini göndermesiyle Şeyh Ubeydullah,Osmanlı güçlerine teslim oldu ve İstanbul’a gönderildi.
Reklam
143 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.