Hıdır Göktaş

Kürtler - 1 yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
3 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
697
Görüntülenme

Hıdır Göktaş Sözleri ve Alıntıları

Hıdır Göktaş sözleri ve alıntılarını, Hıdır Göktaş kitap alıntılarını, Hıdır Göktaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şeyh Said İsyanı
Şeyh Said’in başlattığı isyan, Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa tarafından bir Kürt Devleti’nin kurulmak istenmesinden çok bir “şeriatçı karşı iktidar” girişimi olarak değerlendirilmekteydi.Bunun için de “karşı ihtilalin” önüne geçilebilmesi amacıyla “yurt çapında” önlemler alınmalıydı. O dönemin muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın başkanı Kâzım Karabekir Paşa ve partinin diğer mensupları ise bu anlayışa karşıydılar. Alınması gereken önlemlerin görüşüldüğü ortamlarda sert tartışmalar oldu.Başbakan Fethi Bey isyan bölgesinde alınan önlemler için bir şey demiyordu ama yurt çapında alınacak önlemlere karşıydı.Bu görüşmelerden sonra Mustafa Kemal’in de “karşı ihtilal” in önüne geçilmesi gerektiği yolunda görüş belirtmesi üzerine Fethi Bey, başbakanlıktan istifa etti. Fethi Bey’in yerine atanan İsmet Paşa, 3 Mart 1925’te hükümeti kurdu.
Kurd û Kurdistan
Kürtlerin vatanı, dili, tarihi, milli kültürü ve iktisadi bağlan ile tek bir millet olduklarını, Orta-Doğudaki tabii Kürdistanın tam bir coğrafi birlik teşkil ettiklerini, Kürt milli hareketinin sömürgecilik aleyhtarı bir kurtuluş harekatı olduğunu, kürt milleti demokrasisi için mücadele eden Türk, Fars ve Arap milletlerinin menfaat birliği bulun­duğunu, her Kürt aydınının Kürt davasına inandığını bütün dünyaya duyurmak.
Reklam
Seyit Rıza'nın karargah merkezi Halvori Vank, Alişer'in ise Ağdat'tı. Seyit Rıza’nın kardeşinin oğlu olan Rehber ise, Hozat civarındaki Pehami köyünde tarafsızlığını ilan etmişti. Rehber, tarafsızlığını ilan etmesine karşı akrabalık nedeniyle Seyit Rıza ve Alişer'in yanına her zaman girip çıkmakta ve harekatın hemen bütün ayrıntılarını bilmekteydi. Çarpışmaların kızıştığı sıralarda kurmayını korumaya almak isteyen Seyit Rıza, Alişer'den İran veya Irak'a geçmesini ister. Bu kararı öğrenen Rehber, silahlı sekiz kişiyle birlikte Alişer'in ziyaretine gider ve sohbet esnasında Alişer'i vurarak öldürür. Alişer'in karısı Zarife de bunun üzerine silaha sarılarak Rehber'i vurmak isterse de tutturamaz ve Rehber’in adamlarından birisini vurur. Bu davranışı, onun da kocasıyla birlikte öldürülmesine yol açar.
alan yayıncılıkKitabı okudu
11 AYLIK KÜRT CUMHURİYETİNİN SONU
Kadı Muhammed ve bazı Kürt ileri gelenleri Mehabad yakınlarındaki Köytepe mevkiine çıkarak İran ordusunu karşılamaya hazırlandılar.İran ordusu olaysız bir şekilde Mehabad’a girdi.Böylece 22 Ocak 1946’da kurulan Mehabad Kürt Cumhuriyeti, kuruluşundan yaklaşık 11 ay sonra 16 Aralık günü egemenliğini kaybetmiş ve yeniden İran yönetimi altına girmiş oldu.
1952 yılında yapılan seçimlerde, Mehabad'da KDP'nin adayı oyların tamamına yakınını alıyordu. Ancak, Mehabad seçimleri iptal edilerek, Tahranlı bir din adamı Mehabad Milletvekili olarak atanıyordu. 1953 yılında petrolün millileştirilmesi için yapılan referandumda, Mehabadlıların tamamına yakını, Musaddık'ın yanında yer alarak, petrolün millileştirilmesi doğrultusunda oy kullandılar. Yaşanan bu olaylar, KDP'nin toparlanmasına ve faaliyetini yeniden sürdürmesine yol açıyordu. Ancak, bu gelişme fazla sürmüyor, 19 Ağustos 1953'de Musaddık'a karşı yapılan darbeden sonra muhalefet üzerinde tekrar yoğun bir baskı kuruluyordu.
ant yayınlarıKitabı okudu
Kelhur
Yüzyıllardan beri Kelhurlar, İran Kürdistanin sınıra doğru ve Kermanşah yönündeki en güney ucunda oturmaktadırlar:' Yerleşik ve göçebe olan Kelhurların 25 kolu vardır.
Reklam
143 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.