Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Huricihan İslamoğlu

Huricihan İslamoğluOsmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Köylü yazarı
Yazar
8.9/10
7 Kişi
21
Okunma
3
Beğeni
579
Görüntülenme

Huricihan İslamoğlu Sözleri ve Alıntıları

Huricihan İslamoğlu sözleri ve alıntılarını, Huricihan İslamoğlu kitap alıntılarını, Huricihan İslamoğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Osmanlı, 15. yüzyıllar ortasında, Orta ve Doğu Anadolu'da egemenliğini kurduğunda bunu ancak yerel yönetici sınıfa belirli ödünler vererek başarabilmişti. Bu yönetici sınıf Türk emirlerinden (askeri sınıf) cami, medrese gibi dinî kurumların vakıflarını yöneten ulema'dan, zaviye'leri yöneten ve onların kurucusu olan şeyh ailelerinden oluşmaktaydı."
Sayfa 92
"Bir şeylerin olduğu gibi kalmalarını istiyorsak, onların değişmelerine izin vermeliyiz."²
Sayfa 336 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Foucault'nun "ponapticon" metaforu aracılığıyla tanımladığı modern yönetim kurumları, örneğin okullar, akıl hastaneleri, bürokrasi, yaşamın her boyutunu biçimleyip denetlerken içerdikleri iktidar ilişkilerini ve onların uygulamalarını gizler ve görünmez kılar. Yani yönetim, siyasi öznesi olmayan bir iktidarı temsil etmektedir. Bu iktidar öylesine yaygın ve mutlaktır ki, yönetim kurumları tarafından denetlenip şekillenen toplum ve bireyler onda ayırt edilemezler, onun bir parçası haline gelirler. Böyle olunca da denetim neredeyse görünmez hale gelir, kimse kimin kime hükmettiğini, kimin kim tarafından denetlendiğini bilmez durumdadır. Huricihan İslamoğlu / Dünya Tarihi ve Siyaset Sayfa 206 - 207
Dünyada Batı egemenliği kurulmaya başlandığı 18.yüzyıldan itibaren, dünya tarihi Batı Avrupa Tarihi merkez alınarak yazıldı. Bu dünya Tarihi yazını, Doğunun ve Batının tarihlerinin birbirinden çok farklı bir şekilde seyrettiğini ve Doğunun tarihinin onun iktisadi, toplumsal ve hatta kültürel olarak gelişmesini engellerken; Batının tarihinin bu gelişmelerin önünü açtığını iddia eder.
Sayfa 31 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Hodgson'a göre tarihte tüm medeniyetlerin paylaştığı, dünya tarihinin birleştirici unsuru bireylerin bir yandan gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm ararken öte yandan ahlâki bir yaşam sürdürmek için gösterdikleri çabadır. Hodgson, bireylerin maddi ve manevi kaygıları arasındaki ayrıma dikkat çekerek maddi kazanç kaygılarıyla sosyal adalet (kaynakların adil dağılımı, toplumsal düzen ve barış gibi öncelikler) arasında süregelen temel bir gerilime işaret eder. İçinde yaşadığımız küresel piyasa ortamında bu gerilimin göz ardı edilmesiyle birlikte, insanların birbirlerine düşman olduğu, dünyanın her köşesinde irili ufaklı savaşların patlak verdiği medeniyet dışı bir barbarlığa doğru gidişe şahit oluyoruz.
Söz konusu olan Osmanlı/lslam geçmişinin reddiydi. Tarihçiler Orta Asya'da Türki toprakların tarihlerinde kimlik arayışlarına itildiler. Örneğin, önemli bir Osmanlı seçkini olan Mehmet Fuat Köprülü , lslam bileşenini bir kenara atarak Osmanlı lmparatorluğu'nun yükseliş hikayesinin izini Türki kahilelerin Orta Asya'dan Batı'ya doğru göç hareketlerinde ve bu kabilelerin Bizans'ın kurumlarıyla tanışmaları ardından girdikleri "medenileşme" sürecinde aradı. Köprülü , bu sayede, milliyetçi (Türki) hikayeyle Batılı unsuru (Bizans) uzlaştırmayı amaçlıyordu ; geçmişte ilkel olanın "medeni" olanla karşılaşması belki de gelecekte Avrupalı kurumların benimsenmesini öngören başka bir karşılaşmanın ve uzlaşmanın habercisiydi. Öte yandan, Halil İnalcık için bu "medenileştirici" katman Bizans üzerinden Avrupa'da değil, Avrupa'nın dışındaki bir ortamda, İslamiyet öncesi İran'da aranmalıydı. İnalcık, Osmanlı medeniyetinin benzersizliğinin, biricikliğinin temellerini İran devlet yönetiminin kurumlarında aradı.
Reklam
"Bir şeylerin olduğu gibi kalmalarını istiyorsak, onların değişmelerine izin vermeliyiz."
Avrupa dışındaki bölgelerin tarihçilerinin dünya tarihiyle etkileşimi genellikle bölgesel veya ulusal tarihlere odaklanarak (veya mevcut tarihleri yeniden yazarak) içe dönme biçiminde gerçekleşmiştir. Bu tarihler çoğu zaman, Avrupa merkezli dünya tarihi yazınının o bölgelerde topluma ve tarihe dair varsayımlarına olumlu veya olumsuz tepkileri içerirler ve karşılaştırmalı tarih nitelendirmesini hak ederler. Şöyle ki, bölgesel veya ulusal tarih yazımı en fazla Avrupa dünya tarih yazını kadar dünya tarihi olmayı başarabilir, çünkü bu tarihlerin referans noktası yine Avrupa'nın kaygılarıdır; Avrupa dışındaki bölgeler esasen Avrupa'nın hikayesine farklı renklerde bir arka fonu olma işlevini yerine getirirler.
Eski Osmanlı topraklarının seçkinleri, yaşadıkları toplumlarının içinde bulunduğu koşulları açıklayabilmek ve çözümleyebilmek için sıklıkla dünya tarihinin ikili zıtlıklar çerçevesinde düşünüldüğü Şarkiyatçı görüşlere sığınıyorlardı. Bilhassa imparatorluğun çöküşünün ardından Anadolu taşrasında kurulan genç Türkiye cumhuriyetinin yönetimi üstlenen
Osmanlı tarih yazınındaki bu yeni liberal-postmodern akımın önemli bir odak noktası Osmanlı hukuk kültürü ve bu kültürün arabulucu ve müzakereci karakteri üzerine çalışmalar olmuştur. Örneğin , Akarlı (2005) yerel mahkemelerde -ve imparatorluk yüksek mahkemesinde- uygulandığı haliyle hukukun farklı yerelliklerdeki bireyler ve toplulukların