Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hüseyin Şengül

Hüseyin ŞengülBir Gezi, Bin Renk yazarı
Yazar
8.7/10
3 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
909
Görüntülenme

Hüseyin Şengül Gönderileri

Hüseyin Şengül kitaplarını, Hüseyin Şengül sözleri ve alıntılarını, Hüseyin Şengül yazarlarını, Hüseyin Şengül yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hepsiyim.Hiç biriyim.
Çok kimlikli toplumların gökkuşağında renkten renge bürünüyorum: Süryaniyim, Nasturiyim, Keldaniyim, Ermeniyim, Müslümanım, Türküm, Kürdüm, Arabım, Yezidiyim, Şemsiyim, Aleviyim, Yahudiyim... Hepsiyim... Hiç biriyim.
Aidiyet duygusuna saygılıyım... Kimlikler yoluyla ifadenin hak ve özgürlüğünü, hukukunu savunmakla birlikte bütün bunları, insan varlığının temelinde ve onun evrenselliğinde görüyorum. İnsan olmanın mihenk taşı, vicdandır; bütün bunları diyebilmeyi ve bu temellerde zihin dünyamızı kurabilmeyi düşlüyorum.... Böyle bir dünyayı içselleltirmek.... İnsan olmak, işte hepsi bu!!!
Reklam
Kimlikleri aracılığıyla kendilerini ifade eden insanlar özgürleşmedikçe, evrensele ulaşmadıkça, geceleyin parlayan hançer gibidir. Cezbedicidir, ürkütücüdür, ihanete ve katl'e hazırdır; yiğittir, korkaktır, haindir, özverilidir, paylaşımcıdır, dışlayıcıdır.
Eğer bütün kimliklerin insana ait bir gökkuşağı oluşturduğu açısına sahip değilsek, kesin bir körlük, sağırlık yaşıyoruz demektir.
Ve sanki yıldızlar ve ay bana bir şeyler iletiyor: "insan çok büyük ve kutsal bir varlık ama, kainat ve varoluş karşısında bir hiç" İnsan, hiçliğe aktıkça demlenir, olgunlaşır.
.... kimliksel varoluş ancak, "ötekinin" kimliksel yok oluşuna bağlı kılınmış ki, işte Sartre'ın dediği gibi " insan, insanın cehennemi " olmuş.
Reklam
Kimlikler üzerinden düşmanlık üreten yapılar aşılamadığı sürece, insanın özgür olacağına da inanmıyorum.
Sayfa 209 - 5N ARTI 1K YayınlarıKitabı okudu
Hayatın güzelliklerine katlanamayanlar, varlıklarını korku üretmenin üzerine bina edenler, ayrımcılığı diri tutmaya çabalayanlar, işgüzarlık yapanlar vs. Ne yazık ki 21.yy.de ülkemiz bürokrasisinde hala bu zihniyet egemen.
Sayfa 199 - 5N ARTI 1K YayınlarıKitabı okudu
Sonradan gelen bir din, bir öncekini ötelerken bile, ondan kendine bir şeyler alıyor. Toplumsal yaşamın, hayatın bir gereği bu. Her yeni hareket, akım, inanç yapıları, bir öncekine muhalif olsa da, bir öncekinin içinden çıkıyor ve ondan bir şeyler taşıyor.
Sayfa 193 - 5N ARTI 1K YayınlarıKitabı okudu
Kiliselerden çevrilen camilere, Gayrimüslimlerin bir dönemler yaşadığı mahallelerine, sokaklarına, köylerine baska bir isim konulabilir olmasına ragmen (kaldı ki, buna bile çok gerek yok) ille de "Kurtuluş", "Ergenekon", "Harbiye", "Cihangir", "Bozkurt", "Türk ocağı", "Turan", "Türkeli" gibi isimler konulmuş. Böylece, 'öteki'lerden kurtuluşun kaydı ve sevinci, tescil edilmis.
Sayfa 169 - 5N ARTI 1K YayınlarıKitabı okudu
45 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.