Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn Fatik

İbn FatikMuhtâru’l-Hikem yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
28
Okunma
5
Beğeni
1.644
Görüntülenme

Hakkında

İlkçağ filozoflarına dair Muħtârü’l-ĥikem adlı eseriyle tanınan âlim ve devlet adamı. Hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur. Aslen Şamlı bir ailenin çocuğu olarak V. (XI.) yüzyılın başlarında Mısır’da doğdu. İbn Ebû Usaybia, Fâtımî hükümdarlarından ez-Zâhir ile (1021-1036) Müstansır-Billâh (1036-1094) dönemlerinde yaşadığını ve devlet hizmetinde yüksek mevkilerde bulunduğu için kendisine “Mahmûdüddevle” ve “Emîr” unvanlarının verildiğini yazmaktadır (ǾUyûnü’l-enbâǿ, s. 560). Ancak Âmirî nisbesinin neye dayandığı tesbit edilememiştir. İlk gençlik dönemi ve eğitimi hakkında bilgi yoksa da belli bir olgunluk seviyesine ulaşınca devrinin önde gelen düşünür ve bilginleriyle toplantılar düzenleyerek yaptıkları ilmî tartışmalardan yararlandığı ve onların bir kısmından ders aldığı bilinmektedir. Bu arada İbnü’l-Heysem’den (ö. 430/1039) matematik ve astronomi, Ebü’l-Hüseyin İbnü’l-Âmidî’den mantık ve felsefî ilimler, Ali b. Rıdvân’dan tıp okudu (a.g.e., s. 560). Hocası İbnü’l-Heysem’in vefat tarihi ve Muħtârü’l-ĥikem adlı eserini 445 (1053) yılında yazması göz önüne alındığında V. (XI.) yüzyılın ilk çeyreğinde doğduğu, Müsta‘lî-Billâh dönemine (1094-1101) yetişememesinden hareketle de 1094 yılından önceki bir tarihte vefat ettiği söylenebilir. İbn Fâtik’in Muħtârü’l-ĥikem dışında herhangi bir eseri günümüze gelmediği için onun düşünceleri hususunda fikir yürütmek mümkün değildir.
Tam adı:
Ebü’l-Vefâ Mahmûdü’d-devle el-Emîr Mübeşşir b. Fâtik el-Âmirî (V./XI. yüzyıl)
Doğum:
Şam

Okurlar

5 okur beğendi.
28 okur okudu.
3 okur okuyor.
26 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Akıllı kişi, kendini başkasını yargılar gibi yargılayan, başkasını ise gerektiği hâlde yargılamayandır. Sokrates
Sayfa 214Kitabı okudu
Reklam
- Her şey cinsine çeker. İnsan da, iyi ya da kötü huylu olmada kendi benzerini bulur. !!!
🍀 "Cahile verilen nimet, çöplükteki gül gibidir."
Muhtâru’l-Hikem
Muhtâru’l-Hikem
🌱🌱🌱
Reklam
"Tekrar tekrar özür dilemek, suçu hatırlatmaktır."
İbn Fatik
İbn Fatik

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
689 syf.
·
Puan vermedi
Seçme hikmetler ile hayatta karşılaştığınız olayların perde arkasındaki gizemi çözebilirsiniz. Hiçbir olay rastgele yaşanmaz. Bizler boşlukta birbirlerine rastgele çarpan yıldızlar değiliz: "yazgı" diye bir şey var. Olması gereken oluyor. Ve hepsi ezelde yazıldı. Allah'ın ilmi dışında gerçekleşen bir durum yok. Bunu bilmek insanı rahatlatır.
Muhtâru’l-Hikem
Muhtâru’l-Hikemİbn Fatik · 201328 okunma
689 syf.
10/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Gözler kalbin aynasıdır ... Hermes
Hz Şit ile başlayıp Hermes ( Hz İdris) ile devam ediyor eser Meşhur filozof ve peygamberlerden alıntı yapılan hikmetli sözler kitabı Özlü sözler açısından kapsayıcı bir eser İyi olanlara Tanrının nimet olarak vereceği şeyin Akıl olduğu ifade ediliyor Kötülük yapanların cezalarını vermeden önce temkinli bir bekleme süreci tavsiye ediliyor Günlük hayatta kullandığımız veya kitaplarda okuduğunuz bir çok sözün ana kaynaklarından biri bu eser Bin yıldan fazla geçmişe sahip
Muhtâru’l-Hikem
Muhtâru’l-Hikemİbn Fatik · 201328 okunma