Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ignace Goldziher

Ignace GoldziherKlasik Arap Literatürü yazarı
Yazar
8.1/10
15 Kişi
69
Okunma
25
Beğeni
2.029
Görüntülenme

Hakkında

Sık Sık Ignaz Goldziher olarak zikredilen, Macar asıllı Musevî kökenli bir müsteşriktir. Alman Theodore Nöldeke ve Hollandalı Christiaan Snouck Hurgronje'yle beraber Batı'da Avrupa'da modern İslâmi ilimlerin kurucusu olarak görülür. Hayatı Székesfehérvár'da Yahudi bir ailede doğan Goldziher, Budapeşte, Berlin, Leipzig ve Leiden'de Macar kültür bakanı József Eötvös'ün desteğiyle okudu. 1872'de Budapeşte'de privatdozent oldu. Bir sene sonra Macar Hükûmeti'nin desteğiyle Suriye, Filistin ve Mısır'a seyahat ederek İslâm âlimlerinden Kahire'nin El-Ezher Üniversitesi'nde ders aldı. 1890'da Muhammedanische Studien adlı eseri yayınlayarak hadislerde İslâm Peygamberi'nin sözlerinden ziyade ondan iki yüzyıl sonrasına kadarki dönemde mevcut olan hukûkî ve ideolojik çatışmaları yansıttığını iddia etti. Şeriat'ın kökenini Roma Hukuku'na borçlu olduğuna kuvvetle inanırdı. Fakat Patricia Crone'un görüşlerine göre bu konudaki delilleri ona uygun olmayacak derecede zayıftır. Goldziher'e Budapeşte Üniversitesi'nde 44 yaşına kadar eğitmen görevi alması engellendi. 44 yaşında eğitmen olarak bu pozisyona kabul edilen ilk Yahudi asıllı bilgin oldu. Macar Hükümeti ve Macar Bilimler Akademisi'ni birçok uluslararası kongrede temsil etti. 1889'da StStockholm Müsteşrikler Kongresi'nde büyük altın madalyaya layık görüldü. Birkaç Macar ve başka bilgin câmialarına üye, Budapeşte'deki Yahudi câmiasına sekreter oldu. Cambridge Üniversitesi'nde Litt.D. ünvanını 1904'te, Aberdeen Üniversitesi'nde LL.D. ünvanını 1906'da aldı. Bilginler arasındaki saygınlığı bilhassa İslâm öncesi ve İslâm hukukunu, hadis, din ve nazımı dikkatli araştırmalarıdır. Bu bağlamda çok sayıda tezler, eleştiriler ve makaleler yayınlamış ve bunları Macar Akademisi'ne bağışlamıştır. Bilimsel çalışmalarının çoğu hâlâ geçerli görülür. Bilimsel çalışmalarının yanısına şahsî düşünceleri, seyahat yazıları ve günlük notları bulunmaktadır. Seyir defteri sonradan Tagebuch adı altında yayınlanmıştır.
Tam adı:
Ignaz Goldziher
Unvan:
Macar İlim Adamı,Yazar
Doğum:
Székesfehérvár,, 22 Haziran 1850
Ölüm:
Budapeşte,, 13 Kasım 1921

Okurlar

25 okur beğendi.
69 okur okudu.
8 okur okuyor.
80 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Lâmiyetu'l - 'Arab
Akîmû benî ummî sudûra matıyyikum fe'innî ilâ kavmin sivâkum le-emyelu ( "Ey anamın oğulları! Yola hazırlayın bineklerinizi, bensiz gidin, çünkü başka bir oymaktadır benim gönlüm" ) eş-Şanfara
Sayfa 28
Yedinci yüzyılın ilk yarısından bu yana Arapça, İslam'ın üniversal dili olmuş olup, gerçekten de onun İslamiyetteki yeri, tıpkı Latincenin Ortaçağ Hırıstiyanlığı'ndaki yeri gibidir.
Sayfa 18
Reklam
Arapçanın kullanılması, bu dili ana dilleri olarak konuşup yazan kimselere özgü değildir. Arapça, İslam'ın kutsal kitabının dili olduğundan milliyetlerine bakılmaksızın bütün müslümanların dinî dili haline gelmiştir.
Sayfa 18
Geniş ve uzak bölgelere yayılması dolayısıyla Arapça, gramer ve sözcükler yönünden oldukça değişik olan bir takım lehçelere ayrılmıştır. Arapça, beş ana lehçe kümesine ayrılır: Yarımada Arapçası, Irak Arapçası, Suriye Arapçası, Mısır Arapçası ve Magrip Arapçası.
Sayfa 18
7. YY cahiliyesinden 21.YY cahiliyesine ders
Her ne kadar yumuşaklığa ihtiyaç duyuyorsam da, bazı zamanlarda vahşiliğe(daha) muhtacım; Benim yumuşaklıkla gem vurulmuş bir atım olduğu gibi vahşilikle eğer vurulmuş ikinci bir atım da var. Kim benim doğru olmamı isterse, ona doğruyum. Fakat benim eğriliğimi arzu eden kimse için ben de eğriyim.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
392 syf.
9/10 puan verdi
Goldziher birçok Müslüman alimin yapamadığı bir dikkatle çalışarak analitik bir incelemeyle takdire şayan bir eseri daha bizlere hediye etmiş. Eserde, Hz. Peygamber'in aldığı vahyin beşeriliği ve Kur'an'a dair Hz. Peygamber sonrasında uydurulan ayetler olduğunu söylemesi ve mushaf tarihinin verilerini oryantalist mentaliteye uygun olarak yorumlaması dışında eleştirilecek değil, teşekkür edilecek taraflar mevcuttur. Eser İslam Tarihine yönelil ciddi bir çalışmayı ifade etmektedir. Bu çalışma İslam öncesi Cahiliye, İslam'i dönem; Hz. Peygamber ve sonrası ile kendi yaşadığı yirminci yüzyıla kadar Arap ahlaki yapısına dair bazı konuları derinlemesine incelemektedir. Öncelikle Arap mürüvveti olarak isimlendirdiği Arap ahlaki karakteristik yapısını ve İslam'ın bu fazilet yaşamına dair getirdiği kural ve yasakları incelemekte, sonra Arap kabileciliğini ve İslami dönemde Cahiliye üzerine devam eden kabile çatışmalarını konu almakta ve ardından konuyla ilişkili olarak Arap ve Acem konusuna değinmektedir. Nitekim kabile savaşları fütühat ve yeni ırklarla birlikte Mevali üzerine yoğunlaşmaktadır. Arab hakimiyetinin zayıflaması ile ilişkili olarak son olarak Şu'ubiyye haraketine yer vermekte ve konuyu etraflıca örnekleriyle birlikte değerlendirmektedir. Bölümlerin ardından Cahiliye okumalarından aldığı birkaç notu da paylaşmaktadır. Eserin okunmasını tavsiye ederim. Fakat belirli bir bilgi birikimine sahip kimseler için yararlı olacağını düşünmekteyim. İlahiyat mezunu kimseler büyük fayda elde edeceklerdir. Öncesinde iyi bir İslam tarirhi okuması yapılması güzel olacaktır.
İslam Kültürü Araştırmaları 1
İslam Kültürü Araştırmaları 1Ignace Goldziher · Otto · 201921 okunma
235 syf.
7/10 puan verdi
·
341 günde okudu
Cahiliye’den modern zamana (1798) kadar Arap dünyasının edebiyat, kültür ve diğer alanlardaki eserleri öz bir şekilde ele alınmıştır. Esasında kitabın adındaki literatür kelimesi sadece edebiyat anlamında kullanılmayıp Arapların verdiği eserler anlamında kullanılmıştır. Bu bağlamda eserin adı içeriğini tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Eserde Kur’an’ı Kerim’i Hz. Muhammed’in sözü olarak nitelendiren ifadeler (s. 70-71, vd.) eserin en önemli kusuru ve taraflı bakış açısını gösteren yönüdür. Eserin (1909) Bosna-Hersek’teki Müslüman okullarının 8. sınıfları için hazırlandığını düşündüğümüzde bu ifadelerin taraflı olduğu daha net bir şekilde anlaşılır. Buna ilaveten Hz. Muhammed zamanında Cahiliye’nin hikmetli sözlerinin Kur’an ile eşit tutulduğu iddiası da bu bağlamda zikredilebilir. Eserin dili genel olarak sade, akıcı ve anlaşılırdır. Ancak Moğolların işgalinin “fetih” (s. 233) olarak nitelendirilmesi uygun olmamıştır. Ayrıca eser, azımsanmayacak kadar yazım yanlışını ihtiva etmektedir.
Klasik Arap Literatürü
Klasik Arap LiteratürüIgnace Goldziher · Vadi Yayıncılık · 201627 okunma
392 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
GOLDZIHER islam kültürü Araştırmaları 1
Arabların islamiyet öncesi gösterdikleri dini manzarayį Arablığın bütün tabakalarına teşmil etmeye kalkışmak,herhalde başarısızlığa mahküm bir teşebbüs olmalıdır Eski Arap Şiirlerinin bize ulaşabilen kalıntılarının bile ortaya koyduğu kadarıyla dini durum ,Cahiliyye Arablarının dini yaşayış ve dini Adetlerine dair gayri Arablardan gelen haberlerle her ne kadar bunlar kısmen mütenakız olsalar da mukayese edildiği zaman ,bu büyük mıntıkaya aid mahalli tecrübeleri umumileştirmenin bir hata olabileceği kendiliğinden ortaya çıkar bu halkın yayıldığı çeşitli Coğrafi bölgelerde Arab kabile ve cemiyetlerinin dini durumları farklılık gösteriyordu .Arabların henüz çok eski zamanlarda yerleşmiş oldukları Petra,Suriye,ve Mezopotomya gibi yüksek bir kültürün tesiri altında gelişmiş Kuzeylilerin dini hayatını merkezi Arabistan'ın ibtidai kabilelerinde aramaya kalkmanın bir manası olmasa gerektir
İslam Kültürü Araştırmaları 1
İslam Kültürü Araştırmaları 1Ignace Goldziher · Otto · 201921 okunma