Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ignace Goldziher

Ignace GoldziherKlasik Arap Literatürü yazarı
Yazar
8.1/10
15 Kişi
70
Okunma
25
Beğeni
2.051
Görüntülenme

Ignace Goldziher Yorumları ve İncelemeleri

Ignace Goldziher yorumları ve incelemelerini, Ignace Goldziher kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ignace Goldziher puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
392 syf.
9/10 puan verdi
Goldziher birçok Müslüman alimin yapamadığı bir dikkatle çalışarak analitik bir incelemeyle takdire şayan bir eseri daha bizlere hediye etmiş. Eserde, Hz. Peygamber'in aldığı vahyin beşeriliği ve Kur'an'a dair Hz. Peygamber sonrasında uydurulan ayetler olduğunu söylemesi ve mushaf tarihinin verilerini oryantalist mentaliteye uygun olarak yorumlaması dışında eleştirilecek değil, teşekkür edilecek taraflar mevcuttur. Eser İslam Tarihine yönelil ciddi bir çalışmayı ifade etmektedir. Bu çalışma İslam öncesi Cahiliye, İslam'i dönem; Hz. Peygamber ve sonrası ile kendi yaşadığı yirminci yüzyıla kadar Arap ahlaki yapısına dair bazı konuları derinlemesine incelemektedir. Öncelikle Arap mürüvveti olarak isimlendirdiği Arap ahlaki karakteristik yapısını ve İslam'ın bu fazilet yaşamına dair getirdiği kural ve yasakları incelemekte, sonra Arap kabileciliğini ve İslami dönemde Cahiliye üzerine devam eden kabile çatışmalarını konu almakta ve ardından konuyla ilişkili olarak Arap ve Acem konusuna değinmektedir. Nitekim kabile savaşları fütühat ve yeni ırklarla birlikte Mevali üzerine yoğunlaşmaktadır. Arab hakimiyetinin zayıflaması ile ilişkili olarak son olarak Şu'ubiyye haraketine yer vermekte ve konuyu etraflıca örnekleriyle birlikte değerlendirmektedir. Bölümlerin ardından Cahiliye okumalarından aldığı birkaç notu da paylaşmaktadır. Eserin okunmasını tavsiye ederim. Fakat belirli bir bilgi birikimine sahip kimseler için yararlı olacağını düşünmekteyim. İlahiyat mezunu kimseler büyük fayda elde edeceklerdir. Öncesinde iyi bir İslam tarirhi okuması yapılması güzel olacaktır.
İslam Kültürü Araştırmaları 1
İslam Kültürü Araştırmaları 1Ignace Goldziher · Otto · 201921 okunma
235 syf.
7/10 puan verdi
·
341 günde okudu
Cahiliye’den modern zamana (1798) kadar Arap dünyasının edebiyat, kültür ve diğer alanlardaki eserleri öz bir şekilde ele alınmıştır. Esasında kitabın adındaki literatür kelimesi sadece edebiyat anlamında kullanılmayıp Arapların verdiği eserler anlamında kullanılmıştır. Bu bağlamda eserin adı içeriğini tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Eserde Kur’an’ı Kerim’i Hz. Muhammed’in sözü olarak nitelendiren ifadeler (s. 70-71, vd.) eserin en önemli kusuru ve taraflı bakış açısını gösteren yönüdür. Eserin (1909) Bosna-Hersek’teki Müslüman okullarının 8. sınıfları için hazırlandığını düşündüğümüzde bu ifadelerin taraflı olduğu daha net bir şekilde anlaşılır. Buna ilaveten Hz. Muhammed zamanında Cahiliye’nin hikmetli sözlerinin Kur’an ile eşit tutulduğu iddiası da bu bağlamda zikredilebilir. Eserin dili genel olarak sade, akıcı ve anlaşılırdır. Ancak Moğolların işgalinin “fetih” (s. 233) olarak nitelendirilmesi uygun olmamıştır. Ayrıca eser, azımsanmayacak kadar yazım yanlışını ihtiva etmektedir.
Klasik Arap Literatürü
Klasik Arap LiteratürüIgnace Goldziher · Vadi Yayıncılık · 201627 okunma
Reklam
392 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
GOLDZIHER islam kültürü Araştırmaları 1
Arabların islamiyet öncesi gösterdikleri dini manzarayį Arablığın bütün tabakalarına teşmil etmeye kalkışmak,herhalde başarısızlığa mahküm bir teşebbüs olmalıdır Eski Arap Şiirlerinin bize ulaşabilen kalıntılarının bile ortaya koyduğu kadarıyla dini durum ,Cahiliyye Arablarının dini yaşayış ve dini Adetlerine dair gayri Arablardan gelen haberlerle her ne kadar bunlar kısmen mütenakız olsalar da mukayese edildiği zaman ,bu büyük mıntıkaya aid mahalli tecrübeleri umumileştirmenin bir hata olabileceği kendiliğinden ortaya çıkar bu halkın yayıldığı çeşitli Coğrafi bölgelerde Arab kabile ve cemiyetlerinin dini durumları farklılık gösteriyordu .Arabların henüz çok eski zamanlarda yerleşmiş oldukları Petra,Suriye,ve Mezopotomya gibi yüksek bir kültürün tesiri altında gelişmiş Kuzeylilerin dini hayatını merkezi Arabistan'ın ibtidai kabilelerinde aramaya kalkmanın bir manası olmasa gerektir
İslam Kültürü Araştırmaları 1
İslam Kültürü Araştırmaları 1Ignace Goldziher · Otto · 201921 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hadis Kültür Araştırmaları - Ignaz Goldziher Bu eser şarkiyatçı Goldziher'in eskiden yeniye doğru sıralanan yazılarından oluşuyor.Dolayısıyla bu makaleleri ve diğer çalışmaları da göz önüne alındığında onun hadis /sünnet ilmi hakkındaki genel düşünceleri değişime uğradığı görülüyor . Bir gayri Müslim olarak Ignaz Goldziher sahip olduğu Batılı paradigmayla hadis tarihini tenkit metoduyla ele almış ve değişik çalışmalarıyla ortaya koymuş. İslamın zaman içerisinde iç ve dış dinamikleri tesiriyle oluşmuş bir dün olarak gördüğünden, hadislerin de aynı etkiyle şekillendiğini kabul etmektedir. Bilhassa ilk makalesinde müslüman olmayışı itibariyle çok katı eleştiriler yaptığını görmekteyiz "Her fırka kendi görüşünü, peygambere söyletmektedir" "İslam sistemi içerisine sokulmak istenen her türlü bilgi hadis formuna sokulmuştur" İkinci makalesinde ise bu tavrı benzer şiddette devam etse de üçüncü ve dördüncü yazıları tavrında tamamen bir değişim göstermektedir. Her ne var ki bu eser içerdiği terimler ve konular itibariyle hadis literatürü alanında okuma yapmış tarihi ve usulü bilenlere hitap ediyor.Dolayısıyla herkesin okumasını tavsiye etmek doğru olmayacaktır. Benim okuma sebebim /niyetim ise sahip olduğumuz ve sahip olmaktan neredeyse utanacak hale geldiğimiz Hadis disiplinin Batı'daki karşılığını görebilmekti. Nitekim eser içerisinde apokrif İncile ve mesoretik metinlere, talmud gibi konulara değinerek anlatımlar ve tasvirler çiziyordu. Ben de o tasvirler içerisinde kayboluyordum. Benim nazarımda okunmaya ve tefekkür edilmeye müsait bir eserdir.
Hadis Kültürü Araştırmaları
Hadis Kültürü AraştırmalarıIgnace Goldziher · Otto Yayınları · 202010 okunma