Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlhan Akdere

İlhan AkdereMarksizmde Temel Kavramlar yazarı
Yazar
6.0/10
5 Kişi
28
Okunma
0
Beğeni
696
Görüntülenme

İlhan Akdere Sözleri ve Alıntıları

İlhan Akdere sözleri ve alıntılarını, İlhan Akdere kitap alıntılarını, İlhan Akdere en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Değişen toplumsal düzene rağmen, devletlerin temel işlevi değişmez: Bir yanda egemen sınıflar vardır, diğer yanda da egemenlik altında tutulması gereken sınıflar. Bir başka deyişle, sınıflara bölünmüş her toplum, mutlak olarak devlet örgütlenmesine de ihtiyaç duymaktadır.
Sayfa 12
orta sınıf konforu
Burjuvazinin gücünün bir diğer kaynağı, toplumun üretim tarzının yarattığı toplumsal alışkanlıklardır.
Reklam
Kapitalizm, insanların ihtiyaçlarının sonsuz, ama kaynakların sınırlı olması teorisini ileri sürerek, yoksulluğun ve açlığın kaçınılmaz olduğuna inanılmasını istemiştir. Oysa ne insanların ihtiyaçları sonsuzdur, ne de bunun karşısında doğanın kaynakları sınırlı ve kıttır.
Marx şöyle demişti; “Teori, yığınları kucakladığı zaman maddi bir güç halini alır.” Demek ki yalnızca öncünün kafasında yer tutan, yalnızca bir avuç fedakar savaşçının inandığı fikirler “maddi bir güç” teşkil etmezler.
Burjuvazi, işçi sınıfı olmadan yaşayamaz, çünkü onun varlığı başka bir şeye değil, işçilerin sömürülmesine bağlıdır. Canlı emek sömürüsü olmadan kapitalistlerin varlıklarını sürdürmeleri imkansızdır. Ama işçiler, burjuvazi olmadan da yaşayabilirler.
Değişme, gelişme ve hareket, diyalektik düşünme tarzının vazgeçilmez kavramlarıdır ve bir diyalektikçi için durgunluk, aynılık, değişmezlik söz konusu olamaz. Her olay ve her nesne, daima bir önceki haline göre başkadır ve bu anlamda hiçbir şey kendisine dahi özdeş değildir.
Reklam
Davranış ve düşünüş arasında tutarlı, düzenli bir ilişkinin bulunması, ancak bilimsel bir dünya görüşüne sahip olmaya ve bu dünya görüşünü hayatın her alanında sadakatle uygulamaya bağlıdır.
İşçi sınıfının mücadelesi, devrimci komünistler tarafından esas olarak iki temel eksen etrafında örgütlenir. Bunlardan birincisi, sosyalizm için, yani kapitalist sınıfa karşı, sınıflı toplumu yok etmeye ve sosyalist toplumu kurmaya; diğeri ise, ülkeyi siyasal ve toplumsal hayatı demokratikleştirmeye.
Biz, işçi sınıfının proleter sosyalist politikasının hedeflerini işçi eyleminin siyasi mücadelesinin içeriği olarak görürüz. Yoksa, burjuvazinin herhangi bir fraksiyona karşı yürüttüğü politikaların aracı olarak hareket eden işçi yığınlarını, siyasi eylem içine girmiş olarak görmeyiz.
“Devlet, nesnel olarak sınıf çelişkilerinin uzlaşamaz olduğu zaman ortaya çıkar ve bu çelişkiler uzlaşamaz olarak kaldığı sürece devam eder.”
Sayfa 12
100 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.