Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlyas Topsakal

İlyas TopsakalRus Çarlığı ve Türkler yazarı
Yazar
Editör
7.5/10
8 Kişi
43
Okunma
7
Beğeni
2.590
Görüntülenme

İlyas Topsakal Gönderileri

İlyas Topsakal kitaplarını, İlyas Topsakal sözleri ve alıntılarını, İlyas Topsakal yazarlarını, İlyas Topsakal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrim
Devrim, inşa etmek demektir. Fakat daima yıkımı da içerir. Devrim; işe yaramaz hale gelmiş, tıkanmış ve hızlı ilerlemeyi engelleyen her şeyin yıkılmasını gerektirir.
Sayfa 151 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
NATO
Varşova Paktı'nın kurulması, Türkiye'nin NATO içerisindeki rolü ve önemini artırmıştır. Amerika'nın SSCB'ye karşı yürüttüğü çevreleme politikasının da bir gereği olarak Türkiye, zamanla Sovyetlere karşı NATO'nun güney savunma üssü haline gelmiştir. Bu amançla Türkiye'de NATO füze savunma sistemleri ve üsleri kurulmuştur. Bu savunma üslerinin temel gayesi, SSCB ve diğer Varşova Paktı üyelerinin Karadeniz ve Balkanlardaki etkinliğini azaltmak ve Sovyetler'in Akdeniz ve Ortadoğuya geçişini engellemekti.
Sayfa 139 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Barış istiyorsan savaşa hazırlıklı ol.
Sayfa 138 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Birinci Dünya Savaşı
Birinci Dünya Savaşı, yirminci yüzyıl emperyalizminin getirdiği rekabet ve büyük güçlerin Avrupa'nın mevcut statükosunun revize edilmesi isteğiyle ortaya çıkmıştır.
Sayfa 117 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Bamacı Harekatı
Ruslar, Türk ve Müslüman kimliğine mensup kişileri potansiyel bir tehdit unsuru olarak algılamış ve özellikle Basmacı hareketi ile Türkler arasında güçlenen siyasi ve sosyal birlikteliği yok etmek amacıyla Türkistan'da Ruslaştırma ve böl yönet uygulamalarına hız vermiştir.
Sayfa 116 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Türkistan coğrafyasında SSCB Politikaları
Moskova yönetimi, Türk boyları arasında oluşabilecek bir bölgesel ve siyasi birlikteliğe karşın, Türkistan'da etnik özerk bölgelerin kurulmasına doğrudan destek vermiştir. Türkler arasında siyasal, sosyal ve kültürel birliği yok etmek amacıylaTürkistan topraklarında farklı sosyalist cumhuriyetlerin kurulmasına yönelik siyasi adımlar atılmıştır. İdil- Ural ve Türkistan toprakları, Sovyetlerin " böl ve yönet " politikası çerçevesinde şekillendirilmek istenmiştir.
Sayfa 115 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
İşçi sınıfı, köylüler ve devrime doğru
II Aleksandr döneminde özellikle serfliğin kaldırılmasından sonra Rusya'da devrimci hareketler ve fikirler canlanarak gelişmeye başladı.
Sayfa 83 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Rusların Orta Asya hakimiyetini
Rusya'nın Orta Asya'daki mutlak hakimiyeti 1864'te Hokat hanlığına ait Çimkent'in fethi ile başladı...
Sayfa 80 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Karlofça
Osmanlı Devleti Avrupa'daki üstünlüğünün sonuna gelmişti. Viyana'da aldığı yenilgiyle başlayan yorgunluk 16 yıl sürecek savaşlarla daha da artmış nihayet antlaşmanın zeminini hazırlamıştı. Bu arada kaybedilen Azak kalesine ilave olarak Kerç de Rusların emellerinden biriydi ve Osmanlı'dan bu Kaleyi istediler. Ruslar bu yüzden Karlofça'da imzaya yanaşmasalarda 1700 yılında imzalamak zorunda kaldılar. Osmanlı'dan aldıkları Azak Kalesi'nin yanında İstanbul'da elçilik ve Ortodoksların Kudüs'e ziyareti maddelerini de anlaşmaya eklediler.
Sayfa 55 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Çar I.Petro ( Deli Petro ) ve Azak Kalesi
Çar 1. Petro'nun Rus tahtına geçmesiyle birlikte yeni bir döneme girilmiştir. Çar 1. Petro ile Rusya bilhassa ticaret yapabilmek ticari ağını büyütebilmek adına büyük limanların ele geçirilmesi ile sıcak denizlere inmesinin zaruri olduğunu anlamıştı. Bu sebeple askeri harekatında ilk iş olarak Osmanlı Devleti'nin Karadeniz'deki Azak kalesini almayı niyet etmişti. Petro 1695 yılında ani bir baskınla Kaleyi almayı denedi ancak deniz kuvvetlerinden yoksun olduğu için başarılı olamadı ve çekildi. Petro donanma eksikliğini gidermek için Don kıyısındaki Voronej'e büyük bir tersane İnşaat ettirdi. Burada o zamana kadar Karadeniz'de bulunmayan büyük gemiler yaptırarak kaleye tekrar saldırdı. 6 Ağustos 1696'da kaleyi teslim aldı. Böylece Rusya ilk defa Karadeniz'e ulaşmış ve bütün çarların emeli olan Kaleyi ele geçirmişti.
Sayfa 54 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Serflik sistemi ve toprak zenginleri
Köylülerin toprakları terk ederek taşınmalarına izin verilmiyor, köyden kaçanlar geri getirilerek ağır cezalara çarptırılıyordu. Böylece kanun serfliği yasal hale getirdi. Serflik sisteminde; geniş topraklara sahip zenginlerin, toprakları köylüler tarafından işleniyordu, köylüler çalışmaları karşılığında ancak yaşamlarını sürdürecek kadar ürün kazanabiliyorlardı. Rusya'daki sosyalizmin temelinde de bu sistemin büyük etkisi olmuştur. Bu dönemde köylülerin bir kısmı toprak sahiplerinden aldıkları borçları ödeyemedikleri için serf haline gelmişlerdir. Ancak bu sistemin acısını Rus Devleti her dönemde derinden yaşamıştır ve uygulamanın olduğu Bu yüzyılda irili ufaklı 300'e yakın ayaklanma çıkması bu durumu bütün açıklığı ile göstermektedir.
Sayfa 48 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Korkunç ivan dönemi Rusyası
Korkunç İvan aslında daha iktidara gelmeden önce ekonomik olarak çökmüş bir Rusya vardı. Fakat o faaliyetleri ile bu çöküşü hızlandırdı. Bunun sonucunda vergilerle boyarları ve köylüleri çok zor durumda bırakmıştı. Hiç durmadan seferden sefere çıkan Rus ordusu bu çöküşe bir neden olarak gösterilebilir. Tabii bununla birlikte yapılan savaşlarda insan kaybı da çok olmuştur.
Sayfa 42 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Korkunç Ivan
İvan dönemine damgasını vuran asıl önemli olay " Opriçnina"nın ortaya çıkışıdır.
Sayfa 41 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Sokulu'nun Don ve İdil Projesi
Rusya'yı durdurmak için yapılacak en önemli proje 1568 yılında Sokulu Mehmet Paşa'nın düşündüğü Don ile İdil'i birleştirme projesiydi. Böylece askeri lojistiğin her türlü malzemesi ve insan gücü Kazan ve Astarhan hatta Türkistana zamanında ulaşılacak, dahası Moskova ve Rus şehirleri baskı altında tutulacaktı. Ancak bu büyük proje yerel güçlerin önemsememesi yüzünden onca gayrete rağmen başarılı olamamıştır...
Sayfa 41 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
Moskova adı
Moskova 12 yüzyılın ikinci yarısından itibaren bir yerleşim yeri olarak tarih sahnesine çıkmaya başladı. Moskova adı tarihsel olarak bakıldığında letopislere ilk defa 1147 yılında geçer; daha sonra 1156 ve 1176 yıllarında "Moskov" , "Guçkova" ve "Moskova" adları da kullanılmıştır.
Sayfa 32 - ÖTÜKEN YAYINLARIKitabı okudu
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.